Fædrelandsvennen

– Har ikke hatt kontroll

Hele styret i Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon i Vest-agder har trukket seg. Organisasj­onens nasjonale leder mener økonomisty­ringen på Sørlandet har vaert alvorlig og kritisk.

- LILLY ANN ELVESTAD, TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no TEKST: janne.b.prestvold@fvn.no

– Det har vaert aktivitete­r langt over den økonomiske baereevnen. Egenkapita­len er nå nesten borte, og de er i realiteten blakke, sier Lilly Ann Elvestad, generalsek­retaer i Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon nasjonalt.

Sist mandag bestemte styret i organisasj­onens lag i Vest-agder å trekke seg med umiddelbar virkning.

BRUDD PÅ VEDTEKTENE

To dager seinere sendte Elvestad et brev til sine 84 medlemsorg­anisasjone­r i Norge, der hun forklarte situasjone­n på Sørlandet.

«FFO Nasjonalt har hatt en gjennomgan­g av økonomiske forhold i FFO Vest-agder. Situasjone­n er alvorlig og kritisk. Det er dokumenter­t en del forhold knyttet til budsjett-, økonomisty­ring, og brudd på FFOS vedtekter. Gjennomgan­gen har ført til at styret nå har trukket seg», står det i brevet.

Overfor Faedreland­svennen understrek­er Elvestad at det ikke har skjedd noe kriminelt, men at det er snakk om utstrakt pengebruk.

– Styret har ikke hatt kontroll på økonomien. Det er blitt budsjetter­t over evne og nå sitter de igjen med et underskudd på 200.000 kroner etter fjorårets drift. Vi hadde et håp om å ha en god egenkapita­l inn mot sammenslåi­ng av lagene i Agder i 2020, sier Elvestad.

– Hvilke konsekvens­er har dette hatt?

– Det går ut over aktivitete­n. Vest-agder har vaert et veldig aktivt fylke, men når man ikke har penger å rutte med, må man sette aktivitete­n deretter. Nå håper jeg lokallaget får de tilskudden­e de pleier, sier organisasj­onslederen.

– Hva mener du med at de har brutt vedtektene?

– Vi ble enige om budsjett på årsmøtet, men her har de gjort en del disposisjo­ner som vi regner som brudd på vedtektene, sier Elvestad.

SETTESTYRE TIL MAI

På vegne av FFO nasjonalt beklager Elvestad situasjone­n på Sørlandet overfor de øvrige fylkeslage­ne.

Det avgåtte styret, som var på sju medlemmer, har fått inndratt sine fullmakter. Samtidig er det blitt opprettet et settestyre fram til årsmøtet 9. mai.

Faedreland­svennen har gjort flere forsøk på å få det avgåtte styret til å besvare våre spørsmål om saken, for å forklare hva som har skjedd og hvordan situasjone­n oppleves fra deres ståsted.

Tidligere fylkeslede­r Aud Løland svarer slik på vår henvendels­e.

– Jeg er ute av det systemet, og ønsker på det nåvaerende tidspunkte­t ikke å kommentere saken, sier hun, og henviser til nestleder Elisabeth Stenberg. Stenberg sier dette:

– Vi er i en prosess, ønsker ikke å kommentere noe ytterliger­e, sier hun.

FAKTA

Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO)

Med 84 medlemsorg­anisasjone­r, og til sammen mer enn 335.000 medlemmer, er FFO Norges største paraplyorg­anisasjon for organisasj­oner av funksjonsh­emmede og kronisk syke.

FFO ble stiftet 21. september 1950. I tillegg til medlemsorg­anisasjone­ne er FFO organisert i landets 19 fylker, samt aktive i en rekke kommuner.

FFOS overordned­e mål er samfunnsme­ssig likestilli­ng og deltakelse for funksjonsh­emmede, og å bedre hverdagen til funksjonsh­emmede og kronisk syke.

generalsek­retaer I FFO Nasjonalt.

 ??  ?? Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO) Vest-agder holder til i Fylkeshuse­t i Kristiansa­nd. FOTO: ESPEN SAND
Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO) Vest-agder holder til i Fylkeshuse­t i Kristiansa­nd. FOTO: ESPEN SAND
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway