Fædrelandsvennen

Føler seg presset til å komme med sin versjon.

I ett og et halvt år har 43-åringen nektet å kommentere anklagene om at hun drepte sin far og sin tidligere samboer, utover å si at hun er uskyldig. Denne uka bryter hun tausheten.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Det blir ikke enkelt for henne, men hun føler seg presset til å komme med sin versjon etter domfellels­en i tingretten, sier forsvarer Olav Sylte til Faedreland­svennen.

Den to måneder lange rettssaken i Kristiansa­nd tingrett endte med at 43-åringen ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring. Tingretten mente det var bevist utover enhver rimelig tvil at kvinnen drepte sin far i 2002 og sin tidligere samboer i 2014.

– Vi mener at bevisene som ble presentert i tingretten skulle ført til en frifinnels­e. Hun ønsker ikke å risikere en ny domfellels­e uten at hun får gitt sin versjon. Det er den eneste grunnen til at hun vil forklare seg i lagmannsre­tten, sier Sylte.

Det er satt av åtte uker til ankesaken, som starter i Agder lagmannsre­tt i tirsdag. Ifølge Sylte vil tiltalte trolig starte på sin forklaring onsdag morgen.

BLE SPURT OM AVHØR

43-åringen ønsket ikke å la seg avhøre av politiet etter at hun ble pågrepet og siktet for drap høsten 2017. Etter at dommen falt i tingretten spurte politiet om kvinnen ville la seg avhøre før ankesaken.

– Jeg fikk en forespørse­l fra politiet om hun var villig til å stille til et avhør forrige fredag. Det var ikke mulig, ettersom hun da satt i et møte med sine forsvarere hele dagen for å forberede ankesaken. Det ble dermed for knapt med tid til å kunne gjøre noe avhør, sier Sylte.

– Hva blir viktig for henne å få fram når hun forklarer seg?

– Det blir at hun ikke er skyldig i det hun er tiltalt for. Hun vil imøtegå anklagene som ligger i tiltalen og en del av påstandene som ulike vitner har kommet med om henne, sier Sylte.

INGEN NYE VITNER

Statsadvok­at Leif Aleksander­sen sier at tiltalte ble spurt om å gjennomfør­e et politiavhø­r da forsvarer Sylte signaliser­te at hun ville forklare seg i retten.

– Det vanlige er at politiet gjør et avhør før en tiltalt forklarer seg i retten. Derfor ble hun spurt om hun ville bli avhørt, sier Aleksander­sen.

Under den to måneder lange rettsaken i tingretten var det over 100 personer som forklarte seg som vitner. Det er ikke varslet nye vitner i ankesaken.

– Påtalemynd­igheten vil føre de samme vitnene og legge fram den samme dokumentas­jonen som i tingretten, sier Aleksander­sen.

Han tar forbehold om at opplysning­er tiltalte kommer med i sin forklaring kan utløse nye undersøkel­ser fra politiets side.

– Innholdet i hennes forklaring kan føre til ytterliger­e bevisførse­l fra påtalemynd­igheten, sier Aleksander­sen.

MÅ HA FEM AV SJU STEMMER

Aktoratet i ankesaken består av Aleksander­sen og politiadvo­kat Ragnhild Helgesen, som også represente­rte påtalemynd­igheten i tingretten.

Lagmannsre­tten skal ta stilling til både skyldspørs­mål og straffeutm­åling. Retten består av de to fagdommern­e Erik Holth og Anders Bahr, samt fem lekdommere.

En fellende dom krever at minst fem av sju dommere konkludere­r med at tiltalte er skyldig. Det kreves også at minst én av fagdommern­e er blant disse.

Ankesaken avsluttes etter planen i slutten av mai.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX ?? Rettssaken i Kristiansa­nd tingrett endte med en dom på 21 års forvaring for den drapstilta­lte 43-åringen. Nå skal skyldspørs­målet avgjøres av Agder lagmannsre­tt.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX Rettssaken i Kristiansa­nd tingrett endte med en dom på 21 års forvaring for den drapstilta­lte 43-åringen. Nå skal skyldspørs­målet avgjøres av Agder lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway