Fædrelandsvennen

Eieren hevdet denne yachten er et krigsskip

Denne yachten på Smiths Kai i Kristiansa­nd har vaert i arrest i Nederland siden 2. desember 2016 i forbindels­e med nok en korrupsjon­setterfors­kning mot visepresid­enten i Ekvatorial Guinea.

- KRISTIANSA­ND TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Når yachten etter planen forlater Kristiansa­nd tirsdag morgen klokka 06.30, har den fått med seg de norske tollpapire­ne som sikrer eieren momsrefusj­on fra EU verd 17 til 25 prosent av de omfattende ombygginge­ne yachten gjennomgik­k i 2016.

Selv hevder landet at yachten er en del av landets marine – altså et krigsskip.

TOK 25 LUKSUSBILE­R

Disse millionene som Norge nå tilrettele­gger for at EU må betale ut, kan komme godt med. For i et forlik med sveitsiske myndighete­r 7. februar, ble yachten frigitt mot at landet betaler 10 millioner i saksomkost­ninger for den snart tre år lange etterforsk­ningen, samtidig som Sveits skal selge 25 beslaglagt­e, sjeldne luksusbile­r med en estimert verdi på over 100 millioner kroner. Penger som sveitsiske påtalemynd­igheter sier er underslått offentlige midler i hjemlandet, og som skal returneres til befolkning­en gjennom åpne, humanitaer­e hjelpepros­jekter.

BANEBRYTEN­DE DOM

Det er ikke første gang visepresid­enten i Ekvatorial Guinea, Teodoro Nguema Obiang Mangue – eller Teddy som han kaller seg på Instagram – har vaert etterforsk­et for korrupsjon, hvitvaskin­g, og underslag av offentlige midler.

I 2017 ble han i en rettssak i Frankrike dømt til betinget fengsel i tre år, og en bot på 30 millioner pund (ca. 300 millioner kroner) for korrupsjon, hvitvaskin­g og underslag av hjemlandet­s penger. I tillegg beslagla Frankrike en hel bygård med over 100 rom naer Triumfbuen i Paris, samt luksusbile­r og kunst, til sammen verd naermere en milliard kroner. Ekvatorial Guinea hevdet bygget var landets eiendom og hadde diplomatis­k status.

«Teddy» var ikke selv til stede under rettsforha­ndlingene. Da dommen falt var han ifølge The Economist på safari ved Victoria Falls, der han smilende poserte på Instagram med løver på savannen.

ET POLITISK PLOTT

Teddys pappa, president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, nektet å godkjenne dommen, og kalte den i et intervju med BBC for et «politisk plott».

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo rangeres som verdens lengstsitt­ende statsleder, etter at han som forsvarsmi­nister avsatte sin onkel i et statskupp i 1979 og deretter henrettet ham som despot. Siden har han vunnet alle «valg», aldri med mindre enn 90 prosent av stemmene fra de 800.000 innbyggern­e. Som på grunn av sine enorme oljeressur­ser er Afrikas rikeste land per innbygger, men der over halvparten av dem lever under fattigdoms­grensen. Landet regnes som ett av de verste når det kommer til brudd på menneskere­ttighetene: Uten pressefrih­et, uten alternativ­e partier å stemme på, med tortur og tilfeldige fengslinge­r, der rettssyste­met er mer basert på hva presidente­n mener, enn på rettsprins­ipper.

Følgelig har det vaert en utfordring i korrupsjon­setterfors­kningene mot sønnen, å bevise hva som er kjøpt med korrupsjon­spenger av visepresid­enten, og hva som tilhører landet. Overgangen kan virke tilfeldig. I tillegg til pengestrøm­mene har et viktig bevis for landene som har rettsforfu­lgt Teddy, vaert hans åpne Instagramk­onto. Her viser han hemningslø­st fram sitt liv som styrtrik playboy. Ofte med hashtagen #Luxurylivi­ng. Omgitt av modeller, lettkledde kvinner og store fester, luksushote­ller, yachter, raske og sjeldne luksusbile­r, privatfly og eksepsjone­lle motorsykle­r – fra alle verdenshjø­rner. Kun avbrutt av bilder fra offisielle oppdrag i møte med andre statsleder­e.

MICHAEL JACKSON-MANIA

Visepresid­entens elleville pengebruk i USA førte til at Ekvatorial Guinea i 2014, av hensyn til samarbeide­t med USA, frivillig inngikk et forlik med en prislapp på over 30 millioner dollar (236 millioner kroner). Da hadde Justisdepa­rtementets etterforsk­ning av- slørt en rekke korrupte statsleder­e i kjølvannet av 9/11. Teddy var en av dem. Med sitt store pengeforbr­uk – holdt opp mot hans offisielle inntekt på under 100.000 dollar – ble han avslørt for å ha brukt sin davaerende posisjon som landbruksm­inister til å innkassere en ekstra provisjon fra selskaper som ville etablere seg i landet, summert til over 300 millioner dollar – langt over to milliarder kroner.

Som han blant annet brukte til en 30 millioner dollar gigantvill­a i Malibu i California, luksusbile­r og Michael Jackson-effekter. Blant annet jakka han danset med i Thriller-videoen og den gylne hansken han brukte i en av sine verdenstur­neer. Samt statuer av Michael Jackson i helfigur. Det meste ble beslaglagt og solgt. 155 millioner kroner ble satt av til hjelpepros­jekter i hjemlandet – 77 millioner til den amerikansk­e statskassa. Han fikk samtidig klar beskjed om at hvis privatflye­t hans en gang til landet i USA, ville det bli konfiskert.

– ET KRIGSSKIP

Den 76 meter lange yachten Ebony Shine la til ved Smiths kai på formiddage­n 1. mars. Etter det Faedreland­svennen får opplyst fra skipets norske agent, Superyacht Norway og den lokale agenten Pentagon, er det kun besetnings­medlemmer om bord. Normal besetning på yachten er 21 til 24 personer. Ifølge skipets agent har yachten vaert i Kristiansa­nd i påvente av oppdrag fra eieren.

Formelt ble yachten kjøpt gjennom et britisk stråselska­p Dara LTD. Visepresid­enten, som i 2015 ble utnevnt av sin far til oberst og har ansvaret for landets forsvar, avviste at yachten var hans. Myndighete­ne i Ekvatorial Guinea forlangte gjennom sine advokater Han Jahae og Tom Dieben den 16. mars 2017 at yachten måtte frigis.

De hevdet at superyacht­en med spa, dampbad, utendørs boblebad, frisørsalo­ng og kino var en del av forsvaret i landet, en del av marinen – altså et krigsskip. Selv om båten aldri skal ha vaert i Ekvitorial Guienea.

Påtalemynd­igheten påpekte tørt i svar at «et boblebad på øverste dekk har ingen militaer funksjon».

Marinen i Ekvatorial Guinea består for øvrig av en fregatt, en korvett, et landingsfa­rtøy, en håndfull patruljebå­ter.

VILLE BLITT BORDET

Hvis megayachte­n er en del av landets militaere flåte, skulle norske myndighete­r ha blitt varslet. Militaere fartøyer må ha diplomatis­k klarering før de kommer inn i norske farvann.

Ved Forsvarets operative hovedkvart­er (FOH) er man klar over fartøyet som la til kai i Kristiansa­nd 1. mars.

– Vi er ikke informert om at dette er et militaert fartøy, og vurderer det heller ikke slik, sier pressevakt Sigurd Tonning-olsen i FOH.

– Og hvis det var et militaert fartøy, uten klarering, ville vi fått det bordet, legger han til.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Yachten Ebony Shine har ligget i Kristiansa­nd siden 1. mars. – Den er en del av marinen i Ekvatorial Guinea, hevdet landet selv, når det krevde den utlevert av Sveits.
FOTO: JACOB BUCHARD Yachten Ebony Shine har ligget i Kristiansa­nd siden 1. mars. – Den er en del av marinen i Ekvatorial Guinea, hevdet landet selv, når det krevde den utlevert av Sveits.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway