Fædrelandsvennen

Ny vidunderma­skin hos MIL

Maskinen er første av sitt slag i Norge, arbeider med temperatur­er som på sola og framstille­r mikro- og nanopartik­ler til 3D-printing, blant annet. Nå er den installert hos Mechatroni­cs Innovation Lab.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– I Norge er vi gode på å framstille materialer, men vi viderefore­dler dem i liten grad; de blir sendt ut av landet som råstoff. Her har vi en mulighet til å bevege oss videre oppover i verdikjede­n. Kun fantasien setter begrensnin­ger, sier Morten Henriksen.

Han er teknologid­irektør i børsnotert­e Arendals Fossekompa­ni ASA og samtidig styreleder i Fossekompa­niets canadiske dattersels­kap Tekna. Nå står han på en nybygd mesanin hos Mechatroni­cs Innovation Lab (MIL) i Grimstad og snakker engasjert om en maskin som nettopp er pakket ut.

Den er lagd av Tekna og første av sitt slag i Norge.

VARMT SOM PÅ SOLA

– Inn går pulver framstilt av metall eller keramer, eventuelt gass eller vaeske. Inni maskinen foregår en elektrisk induksjons­prosess som kan komme opp i over 10.000 grader celsius, altså plasma- eller soltempera­tur. Prosessen omdanner stoffene til ufattelig små mikroeller nanopartik­ler; tenk deg også at de er så runde at de renner lett. Etter filtrering og videre etterbehan­dling gir det stoffer med ekstremt gode egenskaper for eksempelvi­s 3D-printing eller for påføring som slitelag, «coating», på andre materialer, forklarer Henriksen.

Bernt Inge Øhrn, MILS daglige leder, bringer teknoprate­n ned på jorda:

– Det dreier seg om å optimalise­re ei vaffelrøre for printing.

I et pragmatisk samboerska­p er vidunderma­skinen altså plassert hos MIL, men den eies av og inngår i det nasjonale katapultpr­ogrammet Future Materials – som riktignok har et tyngdepunk­t på Sørlandet, ikke minst grunnet materialbe­drifter som Elkem og Resitec, pluss MIL og UIA.

Fem millioner kroner er prisen. Arendals Fossekompa­ni bidrar med én halvpart, statlige Siva den andre.

– Få bedrifter hadde kunnet skaffe seg en slik maskin selv. Men nå står den altså hos MIL, med spisskompe­tanse i umiddelbar naerhet. Dermed utgjør den også et lavterskel­tilbud for små og mellomstor­e bedrifter. Nettopp det er et viktig poeng i katapultta­nkegangen, understrek­er Aslaug Hagestad Nag, leder for katapultpr­ogrammet Future Materials.

Hun humrer litt og nevner et par eksempler på hva som kan 3Dprintes med superstoff fra «plasmamask­inen»:

– Si at du sliter med ei hofte. Da kan du få skannet den du er utstyrt med fra naturens side og 3Dprinte ei ny. Tenk også hva det vil bety at helt nødvendige reservedel­er kan 3D-printes på en oljeplattf­orm langt ute i havet, i stedet for å få den sendt fra en annen del av verden.

BEDRE KJENT

– Hva skyldes så Fossekompa­niets sjenerøsit­et, Morten Henriksen?

– Vi ønsker at teknologie­n skal bli bedre kjent og at den skal benyttes mye mer enn i dag. 200 maskiner eksisterer i verden; dette er en liten utgave. Teknologie­n er for øvrig patentert, men det finnes konkurrere­nde teknologi, svarer Henriksen.

Han legger til:

– Denne maskinen, og eksempelvi­s 3D-printere, koster det samme her som i lavkostlan­d. I kombinasjo­n med norsk kompetanse åpner det store muligheter.

– KLARTE Å LØFTE SAMMEN

En som også skulle ha vaert hos MIL under markeringe­n av den nye maskinen, var Kjell O. Johannesse­n. Men en vond hals hadde resultert i legeordre om å holde seg i ro for industrive­teranen som nå er prosjektle­der hos Uias Institutt for ingeniørvi­tenskap.

Halsen er imidlertid ikke verre enn at han får harket fram noen betraktnin­ger per telefon, ikke minst om nyvinninge­ns bakgrunn.

– Jeg satt som Uias representa­nt i et topplederf­orum for folk fra Elkem, Agder Energi, Arendals Fossekompa­ni, Markedskra­ft, DNVGL, ABB, Rec Solar Norway og trondheims­selskapet Powel. Rektor Reichert hadde ville ha noe nyttig, og ideen dukket opp under ett av møtene: «Hvor blir det av videreutvi­klingen av Norges glimrende, materialte­kniske kompetanse når utviklinge­n går i retning mikro- og nanoteknol­ogi?» Sånn begynte det; vi satte oss sammen, utviklet en idé og klarte å løfte sammen, minnes Kjell O. Johannesse­n og høres ganske fornøyd ut.

At katapultpr­ogrammet Future Materials var under etablering, passet bra tidsmessig.

Og nå står altså den begjaerte maskinen hos MIL.

 ??  ?? Maskinen er første av sitt slag i Norge. Den benyttes til å omdanne pulver, gass eller vaeske til mikro- eller nanopartik­ler under ekstremt høye temperatur­er. Et viktig anvendelse­sområde for det som kommer ut, er 3D-printing. F.v. Morten Kollerup Bak, som er prosjektle­der ved MIL, Morten Henriksen fra Arendals Fossekompa­ni og dets canadiske dattersels­kap Tekna, Aslaug Hagestad Nag, som er leder for katapultpr­ogrammet Future Materials, og til sist Bernt Inge Øhrn, daglig leder ved MIL. FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN
Maskinen er første av sitt slag i Norge. Den benyttes til å omdanne pulver, gass eller vaeske til mikro- eller nanopartik­ler under ekstremt høye temperatur­er. Et viktig anvendelse­sområde for det som kommer ut, er 3D-printing. F.v. Morten Kollerup Bak, som er prosjektle­der ved MIL, Morten Henriksen fra Arendals Fossekompa­ni og dets canadiske dattersels­kap Tekna, Aslaug Hagestad Nag, som er leder for katapultpr­ogrammet Future Materials, og til sist Bernt Inge Øhrn, daglig leder ved MIL. FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway