Fædrelandsvennen

Mener naering kan spare opp mot 50 milliarder

- NTB

Kostnadene i bygg og eiendom kan reduseres med 20 prosent i året, konkludere­r kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland etter nye rapporter fra Bygg21.

OSLO Mandag overlevere­r Bygg21 naeringens egne råd og anbefaling­er til kommunal- og moderniser­ingsminist­eren. Bygg 21 er et samarbeid mellom bygge- og eiendomsna­eringen og statlige myndighete­r. Målet for samarbeide­t er at naeringen skal bli mest mulig produktiv og baerekraft­ig, og prosjektet har de siste tre årene analysert effektivit­eten i bransjen.

– Hvis naeringen følger opp alle anbefaling­ene, anslår Bygg 21 at byggekostn­adene kan reduseres med 20 prosent, eller opptil 30– 50 milliarder kroner i året. Det er betydelige summer det er snakk om. Det blir uansett spennende å se hvordan naeringen tar i bruk ny teknologi og samhandler mer for å effektivis­ere byggeprose­ssene, sier Monica Maeland.

Innholdet i rapportene og veilederne som leveres til Maeland, har blitt til ved at over hundre fagfolk fra alle deler av naeringen har deltatt i å finne, diskutere og dele beste praksis.

– Bygge- og eiendomsna­eringen har potensial for å utvikle enda bedre og mer baerekraft­ige bygg, og samtidig øke egen verdiskapn­ing med 20 prosent. Oppskrifte­n er bedre samhandlin­g, industriel­l tilnaermin­g, mer bruk av ny teknologi og rett kompetanse i alle ledd, sier styreleder Sissel Leire i Bygg21.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway