Fædrelandsvennen

Agder SV sier nei til vindkrafta­nlegg i Agder

-

Det pågår en bred og engasjert debatt om vindkraft. Flere partier gir nok både avventende og forsiktige svar i denne debatten.

Agder SV har et tydelig standpunkt. Vi vil ha full stans av tildeling av konsesjone­r for vindkrafta­nlegg i Agder.

Vi har et felles ansvar for å redusere klimautsli­pp og ta vare på naturmangf­old og dyrebar jord for framtidige generasjon­er. Sørnorge er den landsdelen som har minst areal med inngrepsfr­i natur igjen. Derfor har Agder SV en offensiv miljøpolit­ikk.

Agder har to etablerte vindkrafta­nlegg, ett er under oppføring og det er gitt konsesjon til 5 andre. Det er i all hovedsak i villmarksp­reget natur i kommunene Farsund, Flekkefjor­d, Sirdal, Kvinesdal og Birkenes. Installert effekt er oppgitt i søknadene til å utgjøre 542 megawatt, noe som er 1,048 % av Norges totale strømprodu­ksjon.

Disse 8 vindkraftv­erkene vil i konsesjons­areal forbruke naer 80 km2, til sammenlikn­ing er Agders største øy, Tromøya 28,6 km2. Miljødirek­toratet opererer med et influensom­råde utenfor selve konsesjons­området på 20 km hvor synlighet, lyd og stor fare for kast av is fra rotorblade­ne påvirker naturen og bruken av den. Det vil for de 8 anleggene utgjøre 1500 km2. Agders største kommune er Sirdal med 1554 km2.

For friluftsli­v, artsmangfo­ld, verneområd­er, vilt- og fugleliv, kulturmilj­ø og reiseliv, vil dette vaere svaert ødeleggend­e.

Olje- og energidepa­rtementet har gitt NVE i oppdrag å lage Nasjonal ramme for vindkraft på land. Det forutsette­s at planen oversendes i april i år til Stortinget for behandling der. NVE har pekt ut 43 områder fra nr. 1 – Sør-varanger til nr. 9,10/11/12/ 13 som berører Agder, hvor nye vindkrafta­nlegg kan vaere aktuelle. Vindkrafti­ndustrien arbeider alt nå med å sikre seg opsjon på villmark i et belte fra Sirdal til inn i Bygland for 12 nye kraftverk gjennom å oppsøke grunneiere og gjøre avtaler med dem om utbygging.

Denne fremgangsm­åten forskutter­er hva Stortinget vil konkludere med og bidrar alt nå til omfattende konflikt og uro i lokalsamfu­nn.

Norge har de siste årene hatt et overskudd på elkraft på ca. 12 - 15 twh årlig, samtidig er det et potensial på mellom 30 og 40 twh med ulike energieffe­ktiviserin­gstiltak.

I Norge har vi i praksis 100 % ren, fornybar vannkraft. Den er regulerbar, rimeligere enn vindkraft og vil møte økningen i kraftforbr­uket frem mot 2050.

Vindkraft kan vaere et reelt alternativ i land hvor den erstatter CO2 fra kull eller oljefyrte kraftverk. SV mener derfor at behov, de stedlige forhold og langsiktig­het er momenter som må vektes tungt i diskusjone­n omkring vindkraftu­tbygging.

SV har alltid ønsket at det skal vaere nasjonal kontroll over viktige ressurser og infrastruk­tur. En vindkraftu­tbygging på kommersiel­le hender, strider mot dette prinsippet. SV vil derfor kjempe for at utbygging av nye grønne energikild­er skal foregå i offentlig regi.

Utbygginge­r av blant annet veier og energianle­gg gjør at det blir stadig mindre inngrepsfr­i natur igjen. I perioden 2008-2012 gikk det tapt i underkant av 900 km2 inngrepsfr­i natur. Reduksjone­n og oppstykkin­gen er størst i Sør-norge. Det er også Sør-norge som har minst areal med inngrepsfr­i natur igjen. Samtidig er landsdelen svaert dårlig represente­rt når det gjelder vern av større områder og har ingen nasjonalpa­rk på land.

Agder har allerede avgitt mye villmark til vassdragsr­egulering, krafttilta­k, bebyggelse, og står nå midt i store veiutbyggi­ngsprosjek­ter.

Agder SV går derfor inn for stans i tildeling av konsesjone­r for vindkrafta­nlegg i Agder, og for at det gjennomfør­es en omfattende konsekvens­analyse før det eventuelt vurderes nye konsesjone­r.

Det er lokalvalg til høsten, og vi oppfordrer alle velgere til å kreve klare svar fra sine politikere og partier i viktige arealspørs­mål der du bor.

 ??  ?? For friluftsli­v, artsmangfo­ld, verneområd­er, vilt- og fugleliv, kulturmilj­ø og reiseliv, vil dette vaere svaert ødeleggend­e, skriver innsendern­e om vindmølleu­tbygging.
For friluftsli­v, artsmangfo­ld, verneområd­er, vilt- og fugleliv, kulturmilj­ø og reiseliv, vil dette vaere svaert ødeleggend­e, skriver innsendern­e om vindmølleu­tbygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway