Fædrelandsvennen

Nei til Jens Bjørneboes plass

- LEIF-AAGE TØNNESSEN, Lillesand

Overskrift­en er ikke en protest mot Jens Bjørneboe. Tvert imot: Det er respekt.

Nå er denne ideen om å kalle den nye plassen i Gyldenløve­s gate for Jens Bjørneboes plass tatt frem igjen (11/3). Første gang den kom, skrev jeg i denne avisen: Å plassere Jens Bjørneboe mellom statsrelig­ionen og latinskole­n er vel snarere en fornaermel­se enn en hyllest. (15/9-2012, gjentatt 7/42016.)

Nå er det på tide at denne respektløs­e ideen begraves én gang for alle! Og det finnes bedre alternativ­er. Mest naerliggen­de er det tidligere forslaget om stedet for hans oppvekst ved jernbanest­asjonen, gjentatt i avisen 12/3. Og skulle dét vise seg umulig, finnes det enda andre alternativ­er med de planene som nå foreligger for jernbaneto­mta, Lagmannsho­lmen og Kanalbyen.

Lagmannsho­lmen kan vaere naturlig ut fra hans tilknytnin­g til sjøen. Men jeg innser at det kan vaere problemati­sk å knytte ham til dette storkapita­listiske paradiset for rikfolk. Et annet og kanskje vel så godt alternativ kunne vaere plassen mellom eller foran Kilden og Kunstsiloe­n/kulturskol­en. Ingen av de to siste er sentralt i kvadrature­n, men dette gamle vedtaket ble gjort uten at man hadde muligheten­e klart for seg. Denne detaljen bør derfor bare gis betinget vekt. Nå er det viktig at ikke formalisti­sk prinsippry­tteri får blokkere for den beste løsningen. Men aller helst: Jernbaneto­mta, slik kulturstyr­et nå vitterlig har vedtatt. (Og hva slags leder er det som maner til omkamp om en ferdig behandlet sak, slik Terje Naess nå sies å gjøre?!)

I mitt innlegg fra 2012 hadde jeg flere andre forslag til navn på domkirkepl­assen. Ett av den var Bjarne Sløgedals plass. Siden er Kristian Schjelderu­p dukket opp. Uten tvil en markant person i norsk kirkehisto­rie, og født i Kristiansa­nd. Men hans innsats her i byen har jo ikke vaert saerlig bemerkelse­sverdig. Det har derimot Bjarne Sløgedals. Denne plassen vil vaere saerdeles passende for å hylle ham for hans enorme innsats i Domkirken, Byorkester­et og alt det andre han var involvert i gjennom flere tiår. Når har man muligheten. Den siste. Den bør man ikke la gå fra seg.

Gi både Bjørneboe og Sløgedal en hyllest som de i all si forskjelli­ghet fortjener, og som korrespond­erer med deres innsats!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway