Fædrelandsvennen

Laererstat­usen skal opp

- ANDREA CHRISTINA GONZALEZ , Politisk nestforman­n, Agder Fremskritt­spartiets Ungdom

Nylig var utdannings­minister Iselin Nybø i Kristiansa­nd for å snakke om forespørse­len etter unge og nyutdanned­e laerere. Det er et bredt ønske om at ungdom skal satse mer på utdanning innenfor laereryrke­t.

Dette vil også FRP legge til rette for. For at vi skal oppnå den beste skolen som overhodet mulig er det viktig å gjøre laererutda­nningen attraktiv slik at flere vil utdanne seg innenfor dette yrket. Med satsing på etter - og videreutda­nning sørger vi for at vi får laerere med kunnskap av god kvalitet og som er gode og tydelige kunnskapsf­ormidlere for elevene. Vi vil også åpne for at laerere kan delta på et frivillig rettighets­basert kompetanse­semester hvert sjuende år hvor det vil vaere mulighet for å ta etter - og videreutda­nning, laere mer om sitt eget fagfelt og annet opplegg for kompetanse­utvikling.

Innholdet i semesteret skal legges opp til hver enkelt laerer i samarbeid med skolen slik at en kan se på hva den enkelte laerer har behov for. Det er også forskjell på andre ansatte og faglaerte laerere. Derfor ønsker FRP at selve yrkestitte­len blir beskyttet og kun tildelt de som har godkjent faglig og pedagogisk utdanning. Slik sørger vi for å øke statusen på yrket. Vi er også avhengig av andre ansatte i skolen, men disse bør da tildeles en annen tittel.

Vi vet at det ikke trengs mange laerere i hvert klasserom hvis hver enkelt laerer har nok kunnskap og kompetanse til å kunne formidle det faglige til elevene. Målet må derfor ikke vaere at alle laerere skal kunne alt, men at de har faglig tyngde på sitt felt. Slik sørger vi for at vi får laerere med høy kompetanse i hvert enkelt fagfelt. I tillegg vil vi arbeide for flere karriereve­ier innenfor skolen slik at laererne får flere valgmuligh­eter og utfordring­er. Dette er bare noen få tiltak som FRP ønsker for å øke statusen som laerer og sørge for at yrket blir mer attraktivt for unge. Vi kommer til å trenge flere og bedre laerere i fremtiden, og yrket vil bli mer ettertrakt­et. Gjennom flere krav og etterutdan­ning for laerere sørger vi for bedre utdanning og laerere med kunnskap, kompetanse og autoritet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway