Fædrelandsvennen

Et budskap til Trump

- ROALD ØYE, Kristiansa­nd

USA og Israel er naere og gode allierte. Forholdet mellom de to land er ulikt forholdet til alle andre land. Men ikke desto mindre, alt er ikke bare positivt.

Noen ganger ser de svaert forskjelli­g på tingene. Det er tilfelle i disse dager da president Trump har annonsert at han i naer fremtid vil legge frem «århundrets fredsplan» for Midtøsten, som b.a. innebaerer deling av Jerusalem.

Lederen for det israelske partiet «Det nye høyre», Naftali Bennet, har i et budskap til Trump gjort seg til talsmann for det store flertall av israelere, når han på bakgrunn av lekkasjer om den hemmeligho­ldte fredsplane­n har kommet med et sterkt personlig budskap til presidente­n.

Bennett liker ikke at Trump holder på hemmelighe­ter, og han spør presidente­n: «Hvilken palestinsk stat er i ferd med å skapes bak vår rygg? Hvorfor er mange andre blitt involvert i prosjektet med unntak av israelerne? Hva går århundrets avtale ut på? Burde ikke Israel vaere i stand til selv å velge sin fremtid. Verden med USA i spissen burde ikke foreta valget for Israel. Hvilket annet fritt land ville finne seg i at andre bestemmer dets skjebne?»

Men selvsagt, som mange ganger tidligere, Israel forventes av verdenssam­funnet å vaere passive i utforminge­n av sin fremtid. Etter Holocaust nekter de imidlertid å bli ført til slaktebenk­en som sauer.

Bennett begrunner sitt politiske syn på en måte, som verden burde gi ham medhold i: Israel har ikke råd til å ha en terrorists­tat side om side med den jødiske stat. Andre land ville ha slått til militaert med de maktmidler, som de besitter mot enhver entitet som forsøker å skade dets folk og dets land. Israel må leve opp til til en annen standard enn alle andre land. Det er et tankekors og dypt urettferdi­g.

Verden fordømmer Israel fordi de forsvarer seg og ikke vil la seg utslette. Bennett avsluttet budskapet sitt til presidente­n med det hele verden vet: Landet Israel har vaert israelerne­s hjemland i nesten 4000 år. Ingen har greid å rive det i stykker, og ingen vil heller greie å dele Jerusalem enda en gang.

Presidente­n bør begynne å lytte til historien.

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway