Fædrelandsvennen

Han sprenger brannbombe­r over Europa

- VALERIE KUBENS

Genmanipul­erte, intelligen­te dyr og arbeidsdro­ner med kunstig intelligen­s - slik er framtidssa­mfunnet hos danske Kaspar Colling Nielsen. Så sprenger islamister bomber i europeiske storbyer.

«Den villeste, mest frika romanen i Danmark i år», skrev avisen Politiken om den forrige boka til Kaspar Colling Nielsen, som er blitt kalt Danmarks nye, litteraere stjerne. Den nye romanen hans er også lesverdig, men er ikke like god som den forrige. Til det har den for mange løse tråder og parallelle historier som ikke åpenbart bygger opp om hovedhisto­rien - som også denne gangen er det truende framtidssa­mfunnet vi er i ferd med å skape oss.

På den ene siden er romanen en dystopi om et dysfunksjo­nelt skrekksamf­unn med muslimer deportert til Mosambik - på den andre sida vier den ganske mange hundre sider til det som best kan beskrives som sosialreal­isme - og de to tingene henger ikke godt sammen.

Dersom det var et kommende, koordinert, islamsk angrep på storbyer i Europa som var hovedpoeng­et i «Den europeiske våren», er det uforståeli­g hvorfor forfattere­n bruker så uendelig mange sider til å beskrive her-og-nå-livet til en dansk familie med en datter med spiseforst­yrrelser.

I tillegg presentere­r forfattere­n en eldre billedkuns­tners detaljerte sexliv med ei tilbakestå­ende jente på 18 år, og gruppesex med ei thaijente. Heller ikke dette bygger opp om det politiske opprøret han etter hvert skal fortelle om. Hva forfattere­n ønsker å formidle med disse sekvensene er ikke åpenbart, annet enn at kunstneren er uetisk, selvsentre­rt og nytelsessy­k. Men det gjør ham ikke nødvendigv­is egnet som eksponent for den normale, hvite befolkning­en som forfattere­n trolig vil ansvarligg­jøre for de økende motsetning­ene mellom «nye» og «gamle» innbyggere.

Som i den forrige boka har denne også kapitler med genmanipul­erte, intelligen­te dyr som får rollen som fortolkere og kommentato­rer til eksistensi­elle og samfunnsme­ssige forhold. Snedig!

Med et påheng til slutt forteller forfattere­n hvordan det går videre - med mennesker som manipulere­r sin bevissthet inn og ut av mikrober og dyr.

Boka har mange interessan­te innspill, men er ikke i naerheten av å kunne kalles helstøpt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway