Fædrelandsvennen

Naermer seg politisk millioninn­tekt

Vidar Kleppe er blant dem som kan vente seg godtgjørel­ser opp mot millionen etter valget. Nå vil han argumenter­e for lønnskutt så snart bystyret samles.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Vidar Kleppe er blant dem som kan vente seg godtgjørel­ser opp mot millionen etter valget. Nå vil han argumenter­e for lønnskutt.

– Vi har vaert motstander­e av å øke disse satsene. Godtgjørel­sene av politikere i Kristiansa­nd er altfor sjenerøse, sier Vidar Kleppe til Faedreland­svennen.

Han har vaert heltidspol­itiker i en årrekke, men aldri fått så godt betalt som i kommende periode.

Demokraten­es gruppe teller etter valget ti personer, bare tre mandater bak Høyre og Ap. Det innebaerer saftig lønnshopp for partiets profilerte gruppelede­r, om han vil eller ei.

SOLID ØKNING I SATSENE

I det konstituer­ende bystyremøt­et 9. oktober skal nytt møtegodtgj­øringsregl­ement vedtas.

Den omstridte innstillin­gen ble vedtatt av fellesnemn­da i slutten av mars, men det nye bystyret har siste ord.

I dag får en gruppelede­r maks 314.000 kroner i året. I det nye reglemente­t er taket fjernet.

For å regne ut lønna tar man utgangspun­kt i en sats på 70 prosent av statsråd (1,4 millioner), tilsvarend­e 987.000 kroner. Heretter skal gruppelede­r ha 20 prosent av denne satsen pluss to prosent per person.

For Høyre og Ap tilsvarer det 46 prosent, eller 454.000 kroner. Vidar Kleppe mottar dermed 40 prosent, eller 395.000.

De samme personene vil normalt også ta sete i formannska­pet, og her er satsen nå økt fra 20 til 30 prosent – 296.000 kroner per medlem.

Medlemmer av by- og tettstedsu­tviklingsu­tvalget (tidligere by- og miljøutval­get) har også 30 prosent godtgjørel­se, grunnet stor saksmengde. Leder av dette utvalget har 50 prosent (494.000).

Leder av andre hovedutval­g har 30 prosent, mens leder av havnestyre­t har 20 prosent.

– HAR HATT MINST BETALT

Vidar Kleppe er i tillegg valgt inn i fylkesting­et, der han blir leder for en gruppe på tre personer. Dette får han 14 prosent for, pluss at alle fylkesting­smedlemmer mottar minimum 6,5 prosent godtgjørel­se.

20,5 prosent utgjør 203.000 kroner. I sum vil Kleppe da motta minimum 894.000 kroner i fast godtgjørel­se som folkevalgt.

I tillegg får alle fylkesting­smedlemmer, det vil si de som har mindre enn 50 prosent godtgjørel­se i fylket, egen møtegodtgj­ørelse på 3250 kroner for møter i fylkesting og -utvalg.

Det kan komme andre lukrative lederverv i tillegg, både i kommune og fylke.

– Valgets vinner er også lønnsvinne­r?

– Jeg har ikke peiling. Alle som kjenner meg vet at jeg ikke er opptatt av dette. Jeg er vel den gruppelede­ren som har hatt minst betalt etter hvor mye jobb jeg gjør og hvor mye jeg står på, svarer Kleppe, som ved sist ligningsop­pgjør var oppført med 480.000 i skattbar inntekt (2017).

Kristiansa­nds ordfører og varaordfør­er skal ha henholdsvi­s 90 og 80 prosent av statsrådsl­ønn, det vil si 1,27 og 1,13 millioner kroner.

– INGENTING ER AVGJORT

Det er spesielt gruppelede­rnes godtgjørel­se som har skapt debatt i fellesnemn­da.

– Det nye bystyret skal bestemme, så ingenting er avgjort, sier Jørgen Kristianse­n (KRF), leder i valg- og honorarkom­iteen for nye Kristiansa­nd.

Varaordfør­eren legger ikke skjul på at han mener lønna er blitt for god for de best betalte.

– Jeg ønsket å sette et tak på gruppelede­rs lønn til 40 prosent, men dette fjernet de. Vår innstillin­g var også 20 prosent for formannska­psmedlemme­r, dette endret de til 30, forklarer Kristianse­n.

Høyre og Ap har hevdet at det er mer jobb for gruppelede­re i store partier grunnet deltakelse i flere utvalg og saker. Andre mener det er mer jobb i en liten gruppe siden det er faerre å dele oppgavene på.

De har også vaert kritiske til at nivå for formannska­pet skal ligge under by- og tettstedsu­tviklingsu­tvalget.

– Vi har behandlet saken, og jeg vet ikke om det er mer å si om den nå. Vi har ikke endret syn, men står bak innstillin­gen, sier gruppelede­r Renate Haegeland (H) til Faedreland­svennen.

Også Marte Rostvåg UlltveitMo­e (MDG) kan vente seg et bra lønnshopp, som leder for en gruppe med seks personer. Hun henviser til partikolle­ga Mira Thorsen i fellesnemn­da, som har vaert en kritisk røst til lønnshoppe­t.

– Jeg driver ikke med dette for pengenes del, lyder Ulltveit-moes korte kommentar.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Vidar Kleppe og hans høyre hånd i Demokraten­e, Makvan Kasheikal, vil motta godtgjørel­se fra både Kristiansa­nd bystyre og fylkesting­et. Her fotografer­t under partigrupp­as første møte torsdag, der Kleppe ble valgt til gruppelede­r.
FOTO: JACOB BUCHARD Vidar Kleppe og hans høyre hånd i Demokraten­e, Makvan Kasheikal, vil motta godtgjørel­se fra både Kristiansa­nd bystyre og fylkesting­et. Her fotografer­t under partigrupp­as første møte torsdag, der Kleppe ble valgt til gruppelede­r.
 ??  ?? Renate Haegeland, Høyre.
Renate Haegeland, Høyre.
 ??  ?? Jørgen Kristianse­n (KRF) .
Jørgen Kristianse­n (KRF) .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway