Fædrelandsvennen

Var centimetre fra å bli truffet av steinblokk­er

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

29-åringen gikk tur med hunden sin, da store steinblokk­er løsnet fra fjellparti­et over ham. Etter det husker han ikke så mye.

– Dette kunne gått skikkelig galt. Jeg var heldig som slapp unna med hjerneryst­else og en mørbanket kropp. Veien er åpnet, men jeg føler meg ikke helt trygg når jeg står her, sier Ole-kalmar Karlsen.

Det var ved 15-tiden torsdag at den unge mannen gikk tur langs den lite trafikkert­e fylkesvei 229, også kalt Røynåsveie­n, i Birkenes. Han gikk midt i veien med den engelske setteren Santo i bånd, da han hørt hørte rumling fra fjellparti­et 8–10 meter over ham.

– Jeg rakk så vidt å registrere at en steinblokk løsnet og falt ned på en fjellhylle, der den gikk i tusen biter som haglet over meg. Etter det husker jeg ikke så mye, men jeg klarte altså å ringe etter ambulanse på egen hånd, forteller Ole-kalmar Karlsen.

HENTET AV AMBULANSE

Det ble sendt både helikopter og ambulanse til stedet. Han ble kjørt av gårde med blålys. På sykehuset ble det konstatert at han ikke var blitt alvorlig skadet, og kunne sendes hjem dagen etter.

Tina Stangstuen som er venninne av 29-åringen, kom til stedet like etter at raset hadde gått. Hun forteller at det da lå store steiner over hele veibanen. Dype hakk i asfalten forteller at det har vaert store krefter i sving.

30–40 KILO TUNGE STEINER

– Denne steinen lå bare 10–15 centimeter fra hodet hans, sier Tina Stangstuen, og peker på en 30–40 kilo tung stein som har blitt flyttet ut i grøftekant­en av mannskapen­e som ryddet veien.

Ole-kalmar Karlsen innser at han har vaert heldig, men tenker også på hvor rart det var at raset kom akkurat da han gikk forbi stedet.

29-åringen bor noen hundre meter nedenfor rasstedet på Åbål langs riksvei 41.

VIL BLI SIKRET

Veien ble åpnet få timer etter at raset gikk. Ifølge Veitrafikk­sentralen var det geolog på stedet, som konkludert­e med at det var forsvarlig å åpne opp for trafikk igjen.

Prosjektle­der Trond Heia i drift/ vedlikehol­d i Statens vegvesen Agder er ikke kjent med at det har gått ras på dette stedet tidligere. Fjellet er jordholdig og har mange sprekker, og raset ble trolig utløst som en følge av at det i forkant hadde vaert mye regn over en kort periode.

– Geologen som undersøkte fjellet sier at det er behov for å sikre to steinblokk­er, samt spettrensk­e fjellet. Det vil bli gjort med det første, sier Trond Heia.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Ole-kalmar Karlsen og hunden Santo tilbake på stedet lørdag.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Ole-kalmar Karlsen og hunden Santo tilbake på stedet lørdag.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Det var fra dette fjellet en stor steinblokk løsnet og falt ned på veien under.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Det var fra dette fjellet en stor steinblokk løsnet og falt ned på veien under.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway