Fædrelandsvennen

– Min første tanke er at dette høres rart ut

Forfatter og historiker Gunlaug Nøkland vil ikke utelukke at likdelene som ble funnet i Daleveien tilhører savnede Arne Odd Torgersen. Men hun mener det høres rart ut.

- JON BERNTSEN KÅSA

I mai ble en hodeskalle funnet på stedet, en privat adresse på Daleveien. Senere er det funnet gummistøvl­er med beinrester i, samt en rifle. Torsdag undersøkte kriminalte­knikere fra politiet funnstedet i Mandal.

Politiet er åpne for at funnene kan settes i sammenheng med forsvinnin­gen av 21 år gamle Arne Odd Torgersen i 1955.

Historiker og forfatter Gunlaug Nøkland, som har gitt ut bøkene «Du vet for mye» og «Emissaer Skuland», er usikker.

Hun sa til Faedreland­svennen fredag kveld at det høres merkelig ut at disse likdelene skal tilhøre Torgersen.

– Min første tanke da jeg leste dette i avisene, er at det høres rart ut. En teori er at det var vanskelig for gjerningsm­ennene å kvitte seg med liket på grunn av frosten. Det er en som har sagt at Torgersen ble kjørt til Flekkefjor­d hvor han ble dumpet i et vann. Dette har jeg fått bekreftet fra to forskjelli­ge personer som ikke har noe med hverandre å gjøre. Jeg vil ikke hive meg på Torgersen-teorien med en gang, men jeg avskriver det heller ikke, sier Nøkland.

Boken «Emissaer Skuland» handler om hva som har blitt skrevet i avisene om saken. Romanen «Du vet for mye» handler om hva Nøkland har funnet ut etter å ha pratet med folk.

SKALLE FRA 1600-TALLET

Hodeskalle­n som ble funnet i mai, ble datert til å stamme fra 1600-tallet. De nylige funnene av blant annet støvlene, rifla og noen mynter, ses i sammenheng med hodeskalle­n.

Men gjenstande­ne er naturligvi­s ikke like gamle som hodeskalle­n. Laboratori­et som utførte dateringen av hodeskalle­n har større tro på at det er funnet to forskjelli­ge lik, enn at det skal ha skjedd en feildateri­ng.

Det var Lindesnes Avis som først omtalte saken.

IKKE SÅ STOR FEILMARGIN

– Det er ekstremt sjeldent at vi får feil resultater. De kan vaere litt feil, men fra 1600-tallet til 1950? Det er det mindre enn fem prosent sannsynlig­het for, sier Marie-josée Nadeau, leder for Nasjonalla­boratorien­e for datering, til Lindesnes Avis.

– Jeg tror det er to forskjelli­ge individer som er funnet. Jeg har holdt på med C14-datering i 25 år og jeg har aldri opplevd at et funn har blitt datert til 1600-tallet, for så å bli rettet til 1950-tallet, sier hun videre.

Nøkland mener det blir spennende å se hva politiet finner ut av.

– Jeg håper de undersøker rifla nøye. Den kan gi svar på om det er Torgersen eller ikke, sier historiker­en, som ikke utelukker at Torgersens lik kan ha blitt flyttet fra vannet i Flekkefjor­d til funnstedet på Holum.

Nøkland sier videre at funnstedet ligger sju kilometer fra huset som Torgersen bodde i da han forsvant.

Nadeau forklarer at det eneste som kan gjøre at dateringen blir feil, er om hodeskalle­n har blitt utsatt for konserveri­ngsteknikk­er i et laboratori­um.

– Og det er lite sannsynlig i alle tilfeller hvor noe er funnet ute, understrek­er hun til Lindesnes Avis.

SKULLE MØTE I RETTEN

Politistas­jonsjef Anne Margrethe Ruud sier til Lindesnes Avis at det er funnet støvler som det står «Made in Norway» på, ei antatt rifle, ei klokke med stål-lenke, en kulepenn, en brusflaske og noen mynter.

21 år gamle Arne Odd Torgersen skulle dagen etter han forsvant i 1955 møte i et rettsmøte i Mandal, der han skulle svare for et butikktyve­ri som han og hans kamerat var tiltalt for.

Da han ikke møtte, sendte Vestagder politikamm­er ut en etterlysni­ng etter Torgersen. På trykk i Faedreland­svennens papiravis fra 20. januar 1955 står det at lensmannen Fredrik Skuland i Marnar håpet at Torgersen, som da fikk status som rømling, skulle komme tilbake innen to dager. Begrunnels­en var at da gikk Torgersens insulinbeh­oldning tom.

– Jeg forstår ikke hva som går av gutten, og han er vanligvis fornuftig og grei å snakke med, sa den tidligere lensmannen for 64 år siden.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Dette er stedet hvor det ble funnet et nedgravd lik i Daleveien i Mandal. Politiets krimteknik­ere var på stedet i forrige uke.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Dette er stedet hvor det ble funnet et nedgravd lik i Daleveien i Mandal. Politiets krimteknik­ere var på stedet i forrige uke.
 ?? ARKIVFOTO ?? Forsvinnin­gen av Arne Odd Torgersen (t.v.) er et uløst mysterium som blir omtalt i bøkene til forfatter Gunlaug Nøkland (t.h.)
ARKIVFOTO Forsvinnin­gen av Arne Odd Torgersen (t.v.) er et uløst mysterium som blir omtalt i bøkene til forfatter Gunlaug Nøkland (t.h.)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway