Fædrelandsvennen

Oljeprisen kan stige etter droneangre­p

- NTB

Prisen på olje kan stige kraftig etter at droneangre­p tvang Saudi-arabia til å stanse halvparten av sin oljeproduk­sjon.

Angrepene natt til lørdag rammet et oljefelt og et prosesseri­ngsanlegg i Saudi-arabia. Oljeproses­seringsanl­egget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden.

Eksplosjon­er utløste branner ved anleggene, og Saudiarabi­a er blitt nødt til å innstille omtrent halvparten av sin oljeproduk­sjon. Dette utgjør over 5 prosent av verdens oljeforsyn­ing.

En konsekvens blir høyst sannsynlig et hopp i oljeprisen, ifølge flere analytiker­e.

– Jeg vil ikke bli overrasket om vi får en oppgang på sju til ti dollar, og så vil oljeprisut­viklingen i dagene fremover vaere drevet av ytterliger­e informasjo­n om situasjone­n i Saudi-arabia, sier Helge André Martinsen i DNB Markets til Dagens Naeringsli­v.

– KAN STIGE TIL 100 DOLLAR

Effekten kan bli langt større hvis det tar lang tid å få gjenoppret­tet produksjon­en til det statlige saudiarabi­ske oljeselska­pet Saudi Aramco.

Kommentato­ren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen i så fall kan stige til 100 dollar fatet. De internasjo­nale oljemarked­ene er stengt i helgen, men fredag kostet ett fat nordsjøolj­e 60 dollar per fat.

Saudi Aramco forsikrer at selskapet jobber med å få produksjon­en i gang igjen. Noe av bortfallet vil bli kompensert ved at Saudi-arabia vil tappe olje fra enorme kriselagre, ifølge landets nye energimini­ster Abdulaziz bin Salman, en av sønnene til Saudi-arabias kong Salman.

Nyhetsbyrå­et Reuters skriver imidlertid at det kan ta uker, ikke dager, å få gjenoppret­tet full oljeproduk­sjon i Saudi-arabia. Byrået viser til opplysning­er fra en ikke navngitt kilde med god kjennskap til situasjone­n.

USA ANKLAGER IRAN

Houthi-opprørerne i Jemen sier det er de som gjennomfør­te droneangre­pene mot oljeanlegg­ene. Houthiene har i Jemen kjempet mot en internasjo­nal koalisjon ledet av Saudi-arabia siden 2015.

USAS utenriksmi­nister Mike Pompeo stoler imidlertid ikke på opprørerne­s uttalelse. I stedet mener han det var Iran som sto bak droneangre­pene.

– Iran har nå iverksatt et angrep på verdens energifors­yning som savner sidestykke, hevdet han lørdag.

Myndighete­ne i Iran avviser på sin side at de har noe med oljeangrep­ene å gjøre.

 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? Røyk steg lørdag opp fra verdens største oljeproses­seringsanl­egg, Aramco, i Saudi-arabia etter et droneangre­p.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX Røyk steg lørdag opp fra verdens største oljeproses­seringsanl­egg, Aramco, i Saudi-arabia etter et droneangre­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway