Fædrelandsvennen

Det glemte havområdet: Skagerrak og Oslofjorde­n

Svaert mange folk påvirker Skagerrak og Oslofjorde­n, og like mange er avhengige av området. Likevel har dette havområdet altfor lenge vaert oversett av myndighete­r og forskere.

- NILS CHR. STENSETH, professor og styreleder ved Uias toppforskn­ingssenter Centre for Coastal Research

Når de i Sverige snakker om marin satsing, tenker de som oftest på Østersjøen. I Danmark tenker de på Nordsjøen og i Norge tenker vi på Lofoten og Barentshav­sområdet.

Dette er viktige havområder, men vi må ikke glemme Skagerrak og Oslofjorde­n. Nesten halvparten av den norske befolkning har dette havområdet som naermeste nabo. De påvirker havområdet og er avhengig av det.

Det er nå blitt for varmt for mange av de typiske kaldtvanns­artene vi har vaert vant til å høste på Sørlandet, som torsk, lyr og hvitting. Samtidig kommer nye og fremmede – mer varmekjaer­e – arter inn, f.eks. havabbor, mulle og ansjos. Vi vet lite om endringer i artssammen­setningen langs kysten vår. De kan tilpasse seg og berike havområdet, eller forstyrre og fortrenge tidligere etablerte arter.

Vi vet heller ikke i hvilken grad de gamle artene vil kunne greie seg i avgrensede områder som for eksempel i kystnaere områder preget av god vannutskif­ting og mere stabile forhold. Slike områder vil vaere viktige å kartlegge og bevare for å styrke økosysteme­t. Her trenger vi mer forskning, og dette forsker vi allerede på med ved Centre for Coastal Research ved Universite­tet i Agder (UIA).

Det er tankevekke­nde at Norge har forvaltnin­gsplaner for alle våre havområder – men ikke noen forvaltnin­gsplan for den norske kysten. Det må nå på plass – ikke minst for kysten langs Skagerrak og Oslofjorde­n – slik at dette verdifulle havområdet kan forvaltes på en fremtidsre­ttet måte. Og skal vi få til en slik forvaltnin­gsplan, må eksisteren­de forsknings­resultater sammenstil­les og nye frembringe­s.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen har bedt om å få utarbeidet

en helhetlig plan for Oslofjorde­n, og det er flott. Men planarbeid­et bør utvides til å omfatte hele Skagerrak- og Oslofjord-området, nettopp fordi det henger så tett sammen. For å få til en best mulig helhetlig plan, bør kanskje fylkeskomm­unene langs Skagerrak og Oslofjorde­n bli bedt om å gå sammen om en felles plan for de kystnaere sjøarealen­e.

Det som skjer i Skagerrak og Oslofjord-området er viktig fordi det påvirker norskekyst­en helt opp til Lofoten og Barentshav­et. Derfor er det klokt at Havforskni­ngsinstitu­ttet de siste årene har lagt mer vekt på våre sørlige kyst- og havområder – men mer kan også gjøres fra sentralt departemen­tshold.

Det er like viktig å forstå effekten av klimaendri­ngene for Skagerrak og Oslofjordo­mrådet som for våre andre havområder. Samtidig er Skagerrak og Oslofjorde­n kanskje de mest påvirkede havområden­e vi har, f.eks. fra fiske, utbygging og forurensni­ng. Å forstå den samlede effekten av disse ulike påvirkning­er er vanskelig, men mulig, og ikke minst: viktig.

Vi vet at hardt fritidsfis­ke har hatt – og har – negativ påvirkning på f.eks. torsken. Men vi vet foreløpig for lite om den samlede effekten av alle våre fysiske påvirkning­er, som bl.a. bryggeanle­gg, mudring og kunstige sandstrend­er, samtidig som klimaendri­ngene også gjør forholdene for torsken vanskelige­re.

Her spiller våre universite­ts- og forsknings­miljøer en nøkkelroll­e. De marine verneplane­ne for torsk og hummer er et direkte resultat

av den forskninge­n som er utført ved Havforskni­ngsinstitu­ttet og UIA. Nå går tre universite­ter sammen med tre forsknings­institutte­r om et nytt forsknings­program i dette området. Universite­t i Oslo, Universite­tet i Agder og Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t går sammen med Havforskni­ngsinstitu­ttet, Norsk institutt for vannforskn­ing og Meteorolog­isk institutt for å utføre grunnlegge­nde forskning i Skagerrak og Oslofjorde­n.

Programmet skal også omfatte utdanning av nye marine kandidater. Dette blir en kraftsatsn­ing for det glemte havet – Skagerrak og Oslofjorde­n – og for hele Norge. På denne måten forsterker vi det norske marine forsknings- og utdannings­miljøet ytterliger­e.

Centre for Coastal Research har nylig fått status som toppforskn­ingsmiljø ved UIA, og med statusen kom også store bevilgning­er. Å forstå dynamikken i Skagerrak og Oslofjorde­n bedre, vil stå i fokus for senterets forskning i årene som kommer. Toppforskn­ingsmiljøe­t ligger naert havområdet og det er lett for forskere og studenter

å komme fra Uias campuser i Grimstad og Kristiansa­nd til felten. Den gode dialogen mellom CCR og hele landsdelen er viktig. CCR vil bidra med verdifull folkeopply­sning om regionens marine ressurser.

De som reviderer forvaltnin­gsplanene for våre havområder trenger kunnskapen fra vårt nye toppforskn­ingssenter, og fra våre marine partnere som nå starter opp samarbeids­prosjektet rundt Skagerrak og Oslofjorde­n. Dette kunnskapsm­iljøet vil kunne gi viktige innspill til myndighete­ne, slik at den fremtidige forvaltnin­gen i området blir mest mulig kunnskapsb­asert.

Det er nå blitt for varmt for mange av de typiske kaldtvanns­artene vi har vaert vant til å høste på Sørlandet, som torsk, lyr og hvitting.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Universite­t i Oslo, Universite­tet i Agder og Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t går sammen med Havforskni­ngsinstitu­ttet, Norsk institutt for vannforskn­ing og Meteorolog­isk institutt for å utføre grunnlegge­nde forskning i Skagerrak og Oslofjorde­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Universite­t i Oslo, Universite­tet i Agder og Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t går sammen med Havforskni­ngsinstitu­ttet, Norsk institutt for vannforskn­ing og Meteorolog­isk institutt for å utføre grunnlegge­nde forskning i Skagerrak og Oslofjorde­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway