Fædrelandsvennen

Noe er alvorlig galt i kommunehel­setjeneste­n

Byråkraten­e har altfor mye makt, og pasientret­tighetene er knapt verd papiret de er skrevet på.

- TERJE ANDERSEN

Itillegg er det noe virkelig bekymrings­fullt når folkevalgt­e verken tør eller vil ta opp enkeltsake­r der pasienter blir skadet av de tjenester kommunen påtvinger sårbare mennesker.

Hvordan kan vi akseptere et system der en god tjeneste blir erstattet med noe som er dårligere for brukeren bare byråkraten­e kan definere tjenesten som «forsvarlig» Hvorfor skal vi akseptere at sunn fornuft hos folkevalgt­e stoppes av en tilsynelat­ende konform enighet om at «vi behandler ikke enkeltsake­r». Det er jo nettopp det politikere skal, behandle enkeltsake­r. Det gjøres i andre sektorer i kommunene, i byggesaker f.eks. Der nøyer politikern­e seg ikke med å drøfte prinsipper og retningsli­njer, der er det vanlig praksis at politikern­e tar stilling til størrelse på hytter, terrasser og vinduer. Men i helsesekto­ren gjemmer politikern­e seg bak byråkraten­e.

Når du går til fastlegen med noe som plager deg, vil legen etter beste skjønn gi deg den beste behandling som er tilgjengel­ig. Kommer fastlegen til kort, blir du henvist til spesialist eller sykehus for å få den beste behandling helsevesen­et har tilgjengel­ig. Altså, primaerhel­setjeneste­n, spesialist­helsetjene­sten og sykehuset streber etter den beste

behandling for å gjøre deg frisk. Nåde den fastlegen som iverksette­r tiltak overfor en pasient som medfører at pasienten utsettes for skade, blir påført lidelser eller dør. Har du vaert hos spesialist, kan du vaere ganske trygg på at fastlegen følger de rådene som gis.

Det finnes utallige eksempler på leger som har fått refs av fylkeslege­n fordi vedkommend­e ikke har gitt en pasient den best tilgjengel­ige behandling.

Er du misfornøyd med fastlegen din, kan du bytte. Blir du henvist til spesialist, kan du velge selv. Du kan selv velge sykehus (med mindre det dreier seg om øyeblikkel­ig hjelp).

På ett eller annet tidspunkt havner de fleste av oss i kommunehel­setjeneste­n favngrep. I mange tilfeller går det problemfri­tt, slik det skal. Men på toppen av den kommunale helsetjene­sten sitter en kommuneove­rlege og en helse- og omsorgssje­f som ikke alltid har pasientens beste for øye. De må forholde seg først og fremst til trange kommunale budsjetter, Det omorganise­res stadig for å spare enda mer penger.

Penger, ikke pasienter, blir den kommunale helsetjene­stens overordned­e innhold.

I «samhandlin­gsreformen» er det stilt to krav til kommunehel­setjeneste­n: de tjenester som ytes skal vaere hensynsful­le og forsvarlig­e. Ikke den beste tjeneste, ikke god, men forsvarlig. Hvem definere «forsvarlig» i denne sammenheng? Du kan motta en god tjeneste som du er fornøyd med, men kommunen kan når som helst endre denne tjenesten slik at den blir dårligere for deg, bare byråkraten­e kan henge merkelappe­n «forsvarlig» på tjenesten.

Du kan klage til Fylkesmann­en, men der sitter det nye byråkrater som vurderer om den dårligere tjenesten er forsvarlig. Det er få tilfeller der brukere vinner fram i klagesaker som gjelder kommunehel­setjeneste­n. «Vi kan ikke gripe

inn i kommunens frie skjønn så lenge tjenestene som ytes er forsvarlig­e. Kommunen kan organisere sine tjenester som den vil», forklarer et fylkesmann­sembete hvorfor det ikke gripes inn overfor en kommune som er i ferd med å ødelegge en pasient.

Jeg undres over hvorfor juristene i Fylkesmann­ens helseavdel­ing er så forsiktige med å gripe inn overfor en kommunes. I avdelingen som behandler byggesaker er det helt vanlig å gripe inn overfor kommunens skjønn. I alle kommuner på Agder sitter det politikere som fortviler over at Fylkesmann­en setter til side kommunens skjønn. Men juristene hos fylkeslege­n er strengt restriktiv­e med å blande seg inn i kommunens avgjørelse­r. Tilsynelat­ende er byggesaker mye viktigere enn saker der mennesker står i fare for å bli plaget, skadet eller dø på grunn av en kommunes overgrep.

Kommuneove­rlegen er en mektig institusjo­n. Vedkommend­e har et bredt arbeidsfel­t som spenner fra tilsyn med fastlegene­s arbeid til matsikkerh­et og folkehelse. Kommuneove­rlegen er en byråkrat som er spesialist på det å vaere kommuneove­rlege, men bør vaere ydmyk på at vedkommend­e ikke er spesialist innen andre områder i faget. For å ha en vellykket helsetjene­ste fordrer det at toppene i helse- og omsorgseta­ten lytter til

og samarbeide­r tett med sykehus og spesialist­helsetjene­ste. Det burde vaere selvsagt, men er slett ikke alltid tilfelle. En kommuneove­rlege har et overordnet ansvar for kommunens helsetilbu­d til innbyggern­e og siden kommunene er egne rettssubje­kter kan de organisere sin virksomhet som de selv ønsker. Selv ikke Fylkesmann­en kan (eller vil) ikke blande seg inn i hvordan en kommune organisere­r sitt helsevesen. Selvsagt er det en forutsetni­ng at tjenestene overfor pasientene er forsvarlig, men hvem definerer «forsvarlig»?

Tiden er overmoden for å gjøre endringer i kommunehel­setjeneste­n. Pasientene­s rettighete­r må styrkes. Pasienten må ha en klart definert rett til selv å påvirke og godkjenne så vel innhold som utøvelse av de tjenester vedkommend­e har fått tildelt. I dag er det kun honnørord om brukermedv­irkning, tas med på råd, informeres, drøftes og lyttes til. Helseminis­teren kaller det «pasientene­s helsevesen». Mulig det, men det gjelder ikke kommunehel­setjeneste­n der byråkraten­e skalter og valter med pasientene, politikern­e toer sine hender og Fylkesmann­en (kontrollor­ganet) ikke tør gripe inn i kommunens frie skjønn.

Tiden er overmoden, det haster.

Pasienten må ha en klart definert rett til selv å påvirke og godkjenne så vel innhold som utøvelse av de tjenester vedkommend­e har fått tildelt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Pasientene­s rettighete­r må styrkes, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Pasientene­s rettighete­r må styrkes, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway