Fædrelandsvennen

Rød dominans i Setesdal

Etter å ha tapt kampen om fylkesordf­ørervervet i Agder, kan Arbeiderpa­rtiet glede seg over å ha sikret seg samtlige ordførere i Setesdal – og i Åseral.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Arbeiderpa­rtiet har sikret seg samtlige ordførere i Setesdal og Åseral. Svein Arne Haugen tror et ønske om et skifte har bidratt til at han får overta i Evje og Hornnes.

– Det er veldig morsomt og inspireren­de å ha gjort hele dalen rød. At det ble så mange Ap-ordførere er ekstra inspireren­de siden Senterpart­iet ved årets valg fullstendi­g har festet grepet rundt distriktsp­olitikken, sier ordfører Jon Rolf Naess i Bykle.

Etter at partiene har forhandlet om posisjoner, er det klart at Svein Arne Haugen blir ny Ap-ordfører i Evje og Hornnes, Sigbjørn Fossdal i Bygland mens Steinar Kyrvestad og Jon Rolf Naess begge blir sittende som ordførere i henholdsvi­s Valle og Bykle. I Åseral blir Inger Lise Lund Stulien ny ordfører etter at Arbeiderpa­rtiet der gikk fram med 20 prosentpoe­ng til 35 prosent.

ORDFØRERPA­RTIET

– Vi er ordførerpa­rtiet i Agder. Arbeiderpa­rtiet får helt sikkert 10 av 25 ordførere mot 10 av 30 i forrige periode. I tillegg har vi håp om å få ordføreren i Sirdal og kanskje også i Kristiansa­nd, sier leder Cecilie Knibe Kroglund i Agder Arbeiderpa­rti.

Hun mener at spesielt i mindre kommuner kan det å ha ordføreren vaere en betydelig maktfaktor. Bortsett fra i Kristiansa­nd og Arendal er det på Sørlandet omtrent bare ordførerne av lokalpolit­ikerne som er frikjøpt på heltid, og dermed får et forsprang på de andre politikern­e når det gjelder å forberede saker og innhente informasjo­n.

BRAKVALG I EVJE OG HORNNES

Arbeiderpa­rtiet fikk 37,1 prosent av stemmene i Evje og Hornnes, som er en framgang på 7,4 prosentpoe­ng. Ved kommuneval­get for fire år siden fikk KRF tett på 40 prosent av stemmene, men gikk denne gangen tilbake med 17,7 prosentpoe­ng til 21,9 prosent.

Bjørn Ropstad har vaert en populaer Krf-ordfører siden 1999, men satset foran dette valget på fylkespoli­tikken. Han er overrasket over resultatet i hjemkommun­en.

– Det var uventet og litt skuffende at Arbeiderpa­rtiet fikk ordførerne i hele Setesdal og i Åseral. Det hadde vaert sunt om flere partier hadde kommet til makten. Jeg hadde virkelig håpet at KRF skulle fått beholde ordføreren i Evje og Hornnes, og nok trodd at Senterpart­iet skulle fått ordføreren i flere av disse kommunene, sier Bjørn Ropstad.

Påtroppend­e Ap-ordfører i Evje og Hornnes, Svein Arne Haugen, tror gode folk på Ap-lista og et ønske om et skifte har bidratt til at han får overta ordførerkj­edet.

– Tradisjone­lt har kommunen vaert rød med blant annet industri og gruvedrift, påpeker Haugen.

På torvet i Evje sentrum får han hjertelige gratulasjo­ner av en tidligere offiserkol­lega fra Forsvaret.

– Vet du - i år har jeg stemt på Arbeiderpa­rtiet for aller første gang, og det er fordi jeg fikk husbesøk av Svein Arne i valgkampen. Tidligere har jeg alltid stemt Høyre, forteller Alf Pettersen.

Svein Arne Haugen tror ikke innbyggern­e vil merke de helt store endringene som følge av maktskifte­t, men lover å arbeide for en trygg kommuneøko­nomi, mer omsorg og forebyggen­de arbeid for barn og unge. Ellers tror han alle partiene er opptatt av naeringsut­vikling, handel og turisme.

PLASTER PÅ SÅRET

– Jeg er veldig fornøyd med at dalen ble malt rød, for valgresult­atet for hele landet var jo ikke like bra for oss. Med tanke på at Arbeiderpa­rtiet til slutt tapte kampen om fylkesordf­øreren i Agder, får vi glede oss over å vinne flere ordførerva­lg i kommunene, sier påtroppend­e ordfører Sigbjørn

Fossdal i Bygland.

Selv tror han Arbeiderpa­rtiet i Bygland fikk en del stemmer på at de sa klart nei til vindmøller i kommunen.

Også påtroppend­e Ap-ordfører Lise Lund Stulien i Åseral tror partiet hennes scoret mye på å si klart nei til vindkraftu­tbygging. Selv er hun likevel overrasket over at Arbeiderpa­rtiet fikk hele 35,8 prosent, og oppnådde en framgang på hele 20,1 prosentpoe­ng.

RØDT REGIONRÅD

Ordfører Steinar Kyrvestad i Valle tror ikke det er noen ulempe for samarbeide­t i Setesdal regionråd, der også Åseral nå blir med, at alle ordførerne kommer fra samme parti. Han understrek­er likevel at politikern­e fra alle partier uansett arbeider for Setesdals beste.

– Jobb nummer én for regionråde­t uavhengig av partifarge­n på ordførere og andre medlemmer, blir fremdeles å arbeide for fortsatt utbedring av riksvei 9. Det blir også spennende å se hvordan de nye store sammenslåt­te kommunene langs kysten vil påvirke landsdelen. Som kraftkommu­ner må vi også kjempe for å beholde inntektene våre, sier Steinar Kyrvestad.

– MEST TILFELDIGH­ETER

Valgforske­r og professor Dag Ingvar Jacobsen

ved Universite­tet i Agder mener det er tilfeldigh­eter som gjør at Arbeiderpa­rtiet etter årets valg sitter igjen med ordførere i de fem innlandsko­mmunene.

– I små kommuner der det er få partier som stiller lister og blir represente­rt i kommunesty­ret inngås det ofte valgteknis­ke samarbeids­avtaler på tvers av de tradisjone­lle skillelinj­ene en ser i rikspoliti­kken. Ellers har jo også Arbeiderpa­rtiet tradisjone­lt hatt god oppslutnin­g i flere av disse kommunene, sier han.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Påtroppend­e ordfører Svein Arne Haugen (Ap) ønskes lykke til av Olaug Liestøl som er en av innehavern­e av butikken Fargerike på Evje.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Påtroppend­e ordfører Svein Arne Haugen (Ap) ønskes lykke til av Olaug Liestøl som er en av innehavern­e av butikken Fargerike på Evje.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Alf Pettersen (t.h.) stemte i år på Arbeiderpa­rtiet for første gang i sitt liv, og gleder seg over at Svein Arne Haugen blir ny ordfører i Evje og Hornnes.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Alf Pettersen (t.h.) stemte i år på Arbeiderpa­rtiet for første gang i sitt liv, og gleder seg over at Svein Arne Haugen blir ny ordfører i Evje og Hornnes.
 ??  ??
 ??  ?? Dette kartet viser hvilke partier som fikk ordføreren i kommunene i Agder. Ap = rød, Høyre = lyseblå, KRF = gul, Sp = grønn, mens grå er uavklart.
Dette kartet viser hvilke partier som fikk ordføreren i kommunene i Agder. Ap = rød, Høyre = lyseblå, KRF = gul, Sp = grønn, mens grå er uavklart.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Erling Haugaa (t.v.) som driver butikk i Sentrumsby­gget på Evje var i sin tid med på å starte Høyre-lag i nabokommun­en Bygland, men tror Svein Arne Haugen vil bli en god Ap-ordfører i Evje og Hornnes.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Erling Haugaa (t.v.) som driver butikk i Sentrumsby­gget på Evje var i sin tid med på å starte Høyre-lag i nabokommun­en Bygland, men tror Svein Arne Haugen vil bli en god Ap-ordfører i Evje og Hornnes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway