Fædrelandsvennen

Tvillingen­e kom inn på drømmestud­iet

Tvillingen­e fikk de beste karakteren­e på sitt kull og kom inn på studiet de ønsket. De har åtte tips til årets studenter.

- TEKST: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

– De årene vi har gått på skole er det spesielt én laeringsst­rategi vi begge har brukt.

De er eneggede tvillinger og hadde det beste snittet på sitt kull. Julie og Marie Holtet Daehlen har alltid vaert målbevisst­e.

Denne våren gikk de ut av Bjørkelang­en videregåen­de skole med et snitt på henholdsvi­s 60.8 og 59.2. De skal til våren i gang på et av landets vanskeligs­te studier å komme inn på – medisin ved Universite­tet i Oslo (UIO). I løpet av videregåen­de skjønte begge at de hadde såpass gode karakterer at det var mulig å konkurrere om plass på medisinstu­diet.

– Det var da jeg bestemte meg ordentlig for ikke å gi opp før jeg fikk den karakteren jeg ønsket, sier Marie.

DEN SPESIELLE STRATEGIEN

Siden ungdomssko­len og gjennom hele videregåen­de har de laget det de kaller «øvingsheft­er». Det går ut på at man leser gjennom pensum og skriver ned det viktigste.

– Noen av heftene ble så innøvet at jeg fortsatt kan se for meg mange av sidene og huske hva som sto der. Å lese gjennom heftene et par ganger før en prøve, har vaert den viktigste måten vi har tilegnet oss ny kunnskap på, sier Julie.

På øvingsarke­ne bruker de nøkkelord, farger, bilder og tekst for å huske best mulig.

BALANSE SKOLE OG FRITID

De har prioritert mye søvn og har alltid hatt lavt fravaer. Parallelt har tvillingen­e vaert aktive med håndball, langrenn og friidrett.

– For å oppretthol­de motivasjon­en i det lange løp, kan man ikke studere 24 timer i døgnet. Det er viktig også å sette av tid til de tingene som gir motivasjon og glede i livet, enten det er en fest eller en joggetur i skogen, sier de.

Laering er veldig individuel­t, understrek­er Julie. Puggemetod­er som funker for henne, funker ikke nødvendigv­is for andre. Og omvendt.

– På ungdomssko­len brukte mange såkalte «tankekart», men det passet ikke for meg. Det er viktig å finne ut hvordan og hva som skal til for at du lettest tar til deg ny informasjo­n, enten det er gjennom bilder eller nøkkelord.

Det gjelder ikke å gi opp, råder Marie. Selv om man ikke får den karakteren man ønsker på starten av året, kan man fullt mulig få den karakteren man ønsker til slutt.

DELER ERFARINGEN­E

Olav Schewe, forfatter av boken Superstu

dent, sier tipsene fra Julie og Marie minner veldig mye om hvordan han selv jobbet på videregåen­de.

– Spesielt det å stille spørsmål, gå til forskjelli­ge laerere for hjelp og konsumere film og tekst i språkfag, sier Schewe, som også selv gikk ut med det høyeste karaktersn­ittet på videregåen­de.

Det eneste rådet han ikke er helt enig i, er at man ikke skal jobbe dagen før en stor prøve.

– Med mindre man er skikkelig godt forberedt ville jeg heller tatt meg helt fri rett etter den store prøven – enn dagen før, sier Schewe.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Marie og Julie Holtet Daehlen har kommet inn på drømmestud­iet takket vaere gode karakterer.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Marie og Julie Holtet Daehlen har kommet inn på drømmestud­iet takket vaere gode karakterer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway