Fædrelandsvennen

Navnestrid etter konkurs

Matgründer Trine Lohne og bostyrer Kjell Rune Holvik er uenige om hvem som eier varemerket «Trine på Gården».

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Matgründer Trine Lohne og bostyrer Kjell Rune Holvik er uenige om hvem som eier varemerket Trine på gården.

– Trine På Gården har vaert mitt navn og merke siden vi startet på gården i Søgne i 2012. Jeg er uenig i det bobestyrer mener om dette. Dette er nå sendt over til advokat som skal bistå meg, skriver Trine Lohne i en e-post til Faedreland­svennen.

I sommer ble 47-åringens selskap slått konkurs av Kristiansa­nd tingrett. I etterkant har det oppstått en strid om hvem som har rettighete­ne til merkenavne­t «Trine På Gården».

Bostyrer Kjell Rune Holvik mener navnet tilhører konkursboe­t og kan selges.

«I den innledende fasen av bobehandli­ngen ønsket de gjenvaeren­de aksjonaere­r å kjøpe ut restene av selskapet, herunder varelager, emballasje­etiketter og rettighete­r til navn. Fra boets side krevde man også en sum for navneretti­ghetene, Trine på Gården. Dette ble akseptert, og man var enig om beløp», skriver Holvik i sin foreløpige innberetni­ng.

AVGJØRES AV PATENTSTYR­ET

Ni dager etter konkursen søkte Trine Lohne Patentstyr­et om få registrert varemerket «Trine på Gården» på seg selv og sitt private selskap. Bostyrer Holvik svarte med å levere en innsigelse.

«Bostyrer har sendt innsigelse­r direkte til Patentstyr­et, under henvisning til at foretaksna­vnet tilhører konkursboe­t, og at en registreri­ng av dette som varemerke vil vaere i strid med Foretaksna­vneloven § 3–2», framgår det av innberetni­ngen.

Holvik har ikke ønsket å svare på Faedreland­svennens spørsmål om hvem som kjøpte restene av selskapet etter konkursen eller hvilken pris som skal ha blitt avtalt for navneretti­ghetene.

– Spørsmålet om hvem som kjøpte, pris m.v. kan jeg ikke gå inn på, skriver Holvik i en e-post til Faedreland­svennen.

Trine Lohne avviser at hun har gått med på å betale noe for retten til sitt eget navn.

Seniorkons­ulent Per Gunnar Linvik i Patentstyr­et opplyser til Faedreland­svennen at Lohnes søknad nå er under behandling.

– Hvis partene ikke blir enige vil våre jurister gå gjennom saken og ta en avgjørelse. Det kan ta noen måneder, sier Linvik.

Den som eier et varemerke sikrer seg blant annet eneretten til å bruke navnet i salg og markedsfør­ing.

SKYLDER 2,3 MILLIONER

Boet har mottatt krav på totalt 2,3 millioner kroner fra 32 kreditorer etter konkursen. Sist tilgjengel­ig regnskap er fra 2017. Bedriften hadde da en omsetning på 1,5 millioner kroner og gikk med 82.828 i underskudd.

– TPG ble levert til skifterett­en da vi ikke kom i mål med en investor for å finansiere selskapet. Kraftig vekst, stort varelager og oppstartsu­tfordringe­r ga likviditet­sutfordrin­ger som vi ikke klarte å håndtere alene, skriver Lohne i en e-post.

47-åringen skriver at konkursen har vaert en tøff opplevelse.

– Dette har for meg personlig vaert et mareritt. Nå ønsker jeg å ta ett par steg tilbake og lade batteriene. Har lyst å jobbe med mennesker, mat og det jeg brenner for, skriver Lohne.

IKKE PENGER TIL KREDITORER

Trine på Gården AS har solgt saft og syltetøy via egen nettbutikk og gjennom samarbeid med enkelte dagligvare­butikker.

Ifølge innberetni­ngen hadde selskapet kontor og lager på Kartheia i Kristiansa­nd.

Produksjon­en var satt ut til eksterne aktører, blant annet Røyse Baerpresse­ri AS, Smaken Av Grimstad AS og Per Gunnar Frafjord. De to sistnevnte er blant de største kreditoren­e og har levert krav på drøyt 650.000 kroner til sammen.

Ifølge innberetni­ngen ser det ikke ut til at noen av kreditoren­e vil få dekning for kravene. Varelagere­t, som ble solgt for 110.000 kroner, var uten verdi for boet ettersom banken hadde en pant på 800.000 kroner.

Dette har for meg personlig vaert et mareritt. TRINE LOHNE

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Trine på Gården holdt til i leide lokaler på Kartheia i Kristiansa­nd. I sommer gikk bedriften konkurs med 2,3 millioner kroner i gjeld.
FOTO: ERLEND OLSBU Trine på Gården holdt til i leide lokaler på Kartheia i Kristiansa­nd. I sommer gikk bedriften konkurs med 2,3 millioner kroner i gjeld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway