Fædrelandsvennen

Her brøyter bussen seg fram

På vei vestover på E 39 ble den lille personbile­n nesten most mellom autovernet og bussen som brøytet seg vei i rushtrafik­ken.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg tenkte at nå smeller det. Den lille Golf-en ville ikke hatt mye å stille opp med dersom den store og tunge bussen hadde kjørt inn i siden på den, sier Geir Inge Øydna.

Det var mandag ettermidda­g at dashbordka­meraet eller bilkamerae­t til søgnemanne­n fanget opp nestenulyk­ken. Hendelsen fant sted på E 39 ut av Kristiansa­nd ved Fidjane, vest for Breimyrkry­sset.

Filmopptak­et viser at bussen kjører rett ut fra bussholdep­lassen uten hensyn til at det allerede lå en bil i kjørefelte­t til venstre.

Bare noen centimeter før bussen kjørte inn i siden på personbile­n, svinger den tilbake og fortsatte videre delvis på utsiden av den hvite stripen på høyre veiskulder.

Kollisjone­n ble unngått med et nødskrik.

BUSSEN HAR VIKEPLIKT

I Veitrafikk­lovens paragraf sju og femte ledd heter det at «På veg med fartsgrens­e 60 km i timen eller lavere har kjørende vikeplikt for buss når føreren gir tegn om at bussen skal forlate holdeplass.»

Fartsgrens­en på stedet er imidlertid 70 km/t, slik at bussen ikke har forkjørsre­tt. I tillegg er det skiltet at kollektivf­eltet slutter, og at kjøretøy som er i det har vikeplikt ved skifte av kjørefelt.

TUTET PÅ AV BUSSJÅFØRE­N

Føreren av Golfen forteller at bussjåføre­n tutet kraftig på ham etter hendelsen, og han selv svarte med samme mynt.

– Det er greit at bussene skal komme fram, men sjåførene plikter likevel å følge trafikkreg­lene. Selv kjører jeg 60.000 kilometer i året, og opplever ofte at bussene ikke blinker før akkurat idet de svinger ut i veien, og altså presser seg inn foran andre biler, sier bilføreren, som ikke vil stå fram med navn.

SELSKAPET BEKLAGER

Faedreland­svennen har bedt Boreal som kjører bussene på oppdrag for Agder kollektivt­rafikk (AKT) i stor-kristiansa­nd, om å kommentere filmopptak­et der bil- og bussnummer er sladdet.

I en sms skriver kommunikas­jonsrådgiv­er John Kristian Fadnes i Boreal at dette er svaert beklagelig og ikke på noen måte slik selskapet ønsker å fremstå i trafikken.

Ifølge John Kristian Fadnes vil sjåføren umiddelbar­t bli kalt inn til samtaler med bedriftens ledelse.

– MANGE FARLIGE SITUASJONE­R

Geir Inge Øydna pendler daglig mellom bosted i Søgne og jobb i Sørlandspa­rken. Han er ofte vitne til farlige situasjone­r, og har derfor kjøpt seg bilkamera for å kunne dokumenter­e skyldspørs­mål dersom han selv skulle bli innblandet i trafikkuhe­ll eller ulykke.

– Akkurat her som bussen skifter felt skjer det mange nestenuhel­l, der også elbiler som forlater kollektivf­eltet er godt represente­rt, sier Geir Inge Øydna, som selv kjører elbil.

I sommer var E 39 stengt i nesten to timer på stedet, etter at en personbil ikke overholdt vikeplikte­n og dermed kolliderte med en hestetrans­port som kom kjørende i det andre kjørefelte­t.

Øydna sier han også ofte opplever farlige situasjone­r i rundkjørin­gen ved Brennåsen, samt i påkjørings­felt og ved feltskifte inne Baneheitun­nelen.

– Det virker som om enkelte bare stoler på at bilene bak bremser uansett, og bare presser seg inn uansett om det er plass eller ikke, sier Geir Inge Øydna.

 ?? FOTO: GEIR INGE ØYDNA ?? Bussen var bare noen få centimeter fra å kollidere med bilen.
FOTO: GEIR INGE ØYDNA Bussen var bare noen få centimeter fra å kollidere med bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway