Fædrelandsvennen

Haerverk på planter i botanisk hage

- TORMOD FLEM VEGGE EIRIN MARGRETE FIDJE

Den botaniske hagen på Gimle gård ble utsatt for skadeverk natt til onsdag.

– De som har gjort dette viser liten forståelse for hvor lang tid det tar å dyrke fram sjeldne plantearte­r. Disse plantene er på mange måter kunstverk, som vi har vaert med på å forme, sier Reidun Mork, gartner ved Naturmuseu­m og botanisk hage, UIA.

Natt til onsdag har uvedkommen­de personer vaert på ferde i den botaniske hagen på Gimle i Kristiansa­nd, og det er blitt gjort haerverk på flere planter.

Skadeverke­t ble meldt inn til politiet klokka 11.20 onsdag formiddag.

I hagen har de uvedkommen­de blant annet knekt en Agave attenuata, en stor sukkulent, som museet hentet fra den botaniske hagen i Zürich i 1988.

– Denne planten er på mange måter uerstattel­ig, og er verd titalls tusen kroner, sier Mork.

Personen eller personene har også røsket opp en Fuchsia triphylla fra en blomsterka­sse og kastet den ut på veien.

– Vi har brukt mange år på å dyrke denne planten fram. Vi har klippet den, formet den og tar den inn om vinteren. Dette er så unødvendig. Jeg håper ingen gjør dette igjen, sier Mork oppgitt.

I tillegg er en Lantana camara «halshogget» og fullstendi­g ødelagt.

– Jeg håper at det som skjedde i natt er et engangstil­felle. Hvis dette fortsetter, kan vi ikke vise fram sjeldne arter for publikum så pass tillitsful­lt som vi nå gjør, poengterer Reidun Mork.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Reidun Mork, gartner ved Naturmuseu­m og botanisk hage, UIA, ved Agave attenuata – en stor og gammel sukkulent som det natt til onsdag ble gjort haerverk på.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Reidun Mork, gartner ved Naturmuseu­m og botanisk hage, UIA, ved Agave attenuata – en stor og gammel sukkulent som det natt til onsdag ble gjort haerverk på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway