Fædrelandsvennen

Ti millioner ubrukte mobiltelef­oner i norske hjem

- NTB

Fire av fem nordmenn svarer i en fersk undersøkel­se at de har en eller flere ødelagte eller ubrukte mobiltelef­oner liggende hjemme.

84 prosent svarer ja på spørsmålet: «Har du eller din husstand ødelagte eller gamle telefoner som ikke er i bruk liggende hjemme?» i undersøkel­sen, som er utført av Respons Analyse på vegne av Framtiden i våre hender (FIVH). Undersøkel­sen er utført i perioden 29. august til 4. september i år blant et representa­tivt utvalg nordmenn over 18 år.

Blant dem som svarte ja, svarer 46 prosent at de har en eller to telefoner liggende hjemme, 32 prosent har tre-fire mobiler de ikke bruker, mens 12 prosent anslår at det dreier seg om fem-seks mobiltelef­oner de ikke bruker.

GULLGRUVER

Basert på disse tallene har FIVH regnet ut at det totalt dreier seg om et sted mellom 8,6 og 12,3 millioner mobiltelef­oner som ligger ubrukt i norske hjem.

I en e-post til NTB påpeker leder Anja Bakken Riise at mobiler inneholder blant annet av 30 ulike grunnstoff­er, mange av dem er svaert sjeldne.

– Disse tallene er oppsiktsve­kkende høye. Hjemmene våre har bokstaveli­g talt blitt til gullgruver, på grunn av vårt storforbru­k av elektronik­k, sier hun.

FIVH ønsker at Norge sørger for at de ulike delene i mobiltelef­onene kan gjenvinnes og brukes på nytt

– Men det aller viktigste vi gjør er å kjøpe faerre telefoner ved å ta vare på telefonen vi har så lenge som overhodet mulig, sier Bakken Riise.

MYE VERRE ENN BRITENE

Ifølge FIVH viser en lignende undersøkel­se utført i Storbritan­nia at britene har 40 millioner elektronis­ke enheter som mobiltelef­oner, nettbrett og laptops liggende hjemme. Det utgjør 0,6 elektronis­ke enheter per person. Hvis beregninge­ne til FIVH er korrekte, har Norge omtrent to mobiltelef­oner liggende ubrukt per person.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX / SHUTTERSTO­CK ?? 46 prosent av de spurte i Resons Analyse sin undersøkel­se, svarer at de har en eller to telefoner liggende hjemme.
FOTO: NTB SCANPIX / SHUTTERSTO­CK 46 prosent av de spurte i Resons Analyse sin undersøkel­se, svarer at de har en eller to telefoner liggende hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway