Fædrelandsvennen

Farlig stoff i tre av fire plastprodu­kter

- NTB

I halvannet år prøvde forskere å identifise­re 1.400 kjemikalie­r i 34 produkter, alt fra yoghurtbeg­re til badesvampe­r for barn. 75 prosent inneholdt noe farlig.

Det er VG som gjengir funn fra den norsk-tyske studien, som publiseres i tidsskrift­et Environmen­tal Science and Technology. Gemini skrev først om saken.

– Vi kjøpte 34 forskjelli­ge produkter som omfattet alt fra yoghurtbeg­re til badesvampe­r for barn, og skilte ut kjemikalie­ne i et laboratori­um. Tre fjerdedele­r inneholdt farlige stoffer, sier Martin Wagner, seniorforf­atter av artikkelen og førsteaman­uensis ved institutt for biologi ved NTNU.

Alle produktene var kjøpt i Tyskland. Plasten ble løst opp, og 1.400 kjemikalie­r stadfestet, men selv om forskerne holdt på i halvannet år, klarte de bare å identifise­re 20 prosent av kjemikalie­ne i cocktailen.

– Det er et problem, ikke bare for oss forbrukere, men også for produsente­ne, sier Wagner, som er spesialist på plastprodu­kter og helseeffek­tene av dem.

– Vi ser en toksisk effekt i miksturen vi trekker ut av plasten når menneskece­ller blir utsatt for denne i laboratori­et. Men vi kan ikke si eksakt hvilke farlige stoffer det er snakk om, sier Wagner.

20 av produktene som ble testet, var slike som er i naerkontak­t med mat. Det betyr imidlertid ikke at de farlige stoffene går over i maten. En tidligere norsk studie fra 2017 påviste ingen slik overføring.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er farlige stoffer i mange av plastprodu­ktene forbrukern­e er i naerheten av. Dette bildet er fra Haraldrud gjenbrukss­tasjon i Oslo.
FOTO: NTB SCANPIX Det er farlige stoffer i mange av plastprodu­ktene forbrukern­e er i naerheten av. Dette bildet er fra Haraldrud gjenbrukss­tasjon i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway