Fædrelandsvennen

Netanyahus dager som statsminis­ter kan vaere over

Valget i Israel endte i dødt løp, men mye tyder på at Benjamin Netanyahus dager som statsminis­ter snart er omme.

- NTB

Netanyahus høyreparti Likud ser ut til å ha fått 32 representa­nter i den israelske nasjonalfo­rsamlingen, noe som ikke holder til flertall selv med støtte fra de høyrenasjo­nalistiske og ultraortod­okse partier.

Felleslist­a Blått og hvitt, under ledelse av tidligere forsvarssj­ef Benny Gantz, ser også ut til å ha fått 32 seter i Knesset, men har heller ikke nok støtte fra andre partier.

Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu, som tvang fram nyvalg da de forlot regjeringe­n, oppfordrer de to blokkene til å danne samlingsre­gjering, sammen med ham.

GANTZ NEKTER

Gantz nekter imidlertid å sitte i regjering med korrupsjon­ssiktede Netanyahu, men kan komme til å ombestemme seg dersom Likud kommer opp med en annen leder, tror seniorfors­ker Jørgen Jensehauge­n ved Institutt for fredsforsk­ning (PRIO).

– Jeg tør heller ikke å spå slutten på Netanyahu, det har blitt spådd så mange ganger før. Men det er veldig vanskelig å se for seg at han kan fortsette etter dette valget, slik resultatet nå ser ut, sier han til NTB.

Seniorrådg­iver Marte HeianEngda­l ved Norsk senter for konfliktlø­sning (NOREF) er enig.

– Netanyahu har fått et klart svekket mandat, men det kan aldri utelukkes at han fortsetter, sier hun til NTB.

KORRUPSJON­SSIKTET

– Korrupsjon­ssaken mot Netanyahu forsvinner ikke, og han går derfor svekket inn i regjerings­forhandlin­gene, sier Heian-engdal.

Den israelske statsminis­terens håp har vaert at de høyrenasjo­nalistiske og ortodokse partiene skulle gi ham immunitet mot straffefor­følgelse i bytte mot at

han annekterer okkuperte palestinsk­e områder. Men det ser ut til å vaere knust.

– Han kan heller ikke føle seg 100 prosent trygg på sitt eget parti. Det er gryende misnøye innad i Likud, som kan komme til å ofre ham for å berge regjerings­makten. Noen klar arvtaker fins ikke, så det vil i så fall ende med et rotterace, sier Heian-engdal.

KYNISK

Jensehauge­n utelukker ikke at Lieberman på nytt blir med i en Netanyahu-ledet regjering.

– Lieberman er en ganske kynisk politiker som gjør det han må. Han har spilt høyt og vunnet på det, men man kan ikke helt utelukke at han på nytt vil samarbeide med Netanyahu om han får nok igjen for det, sier han.

Liebermans krav om at ortodokse må avtjene verneplikt på lik linje med andre israelere, virker imidlertid absolutt, mener Jensehauge­n.

– Derfor er det mer naturlig at Lieberman lener seg mot Gantz, tror han

PALESTINSK­E PARTIER

Palestiner­ne i Israel utgjør drøyt 20 prosent av befolkning­en og stilte til valg med en felleslist­e bestående av fire partier. Den ligger an til å få tolv representa­nter og blir dermed tredje størst i Knesset.

– Jeg ser ikke for meg at Felleslist­a kan samarbeide med Liebermans parti, men muligens med de venstreori­enterte partiene. Gantz har sagt seg villig til å snakke med dem, sier Jensehauge­n

Heian-engdal tviler på at Felleslist­a vil støtte aktivt opp om et regjerings­alternativ.

– Jeg tror at de vil lande på at de er best tjent med å vaere det største partiet i opposisjon, sier hun.

RELIGIONEN­S ROLLE

For palestiner­ne i de okkuperte områdene, som ikke har stemmerett, vil valget uansett ikke resultere i noen positiv utvikling, tror Heian-engdal.

– De store slagene som nå venter i koalisjons­forhandlin­gene, vil dreie seg om alt annet enn palestiner­ne og en palestinsk statsdanne­lse, sier hun.

– Slagene vil dreie seg om religion og religionen­s rolle i det jødiske samfunnet, om verneplikt, offentlig transport og håndhevels­e av sabbaten, tror Heian-engdal.

IKKE LENGER STATUS QUO

Gantz har i likhet med Netanyahu tatt til orde for å annektere Jordandale­n, men det er høyst uklart hvilken politikk den tidligere forsvarssj­efen kommer til å føre om han kommer i maktposisj­on.

Selv om det ikke blir snakk om annekterin­g, er det galt å snakke om status quo, mener Heianengda­l.

– Status quo er blitt en bevegelig tilstand, sier hun, med henvisning til at Israel stadig utvider bosetninge­ne i de okkuperte områdene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Benjamin Netanyahu kan komme til å måtte vinke farvel til statsminis­terposten etter tirsdagens valg i Israel.
FOTO: NTB SCANPIX Benjamin Netanyahu kan komme til å måtte vinke farvel til statsminis­terposten etter tirsdagens valg i Israel.
 ??  ??
 ??  ?? Benny Gantz, leder av Felleslist­a Blått og hvitt. Avigdor Lieberman, leder av partiet Yisrael Beitenu. FOTO: NTB SCANPIX
Benny Gantz, leder av Felleslist­a Blått og hvitt. Avigdor Lieberman, leder av partiet Yisrael Beitenu. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway