Fædrelandsvennen

«Omfattende» kriminalit­et blant rumenske tiggere?

Ryktet om kriminalit­et blant rumenske tiggere i Kristiansa­nd har fått ny vind i seilene den siste tida. Publiserin­g av deler av politirapp­ort fra mai 2019 som ble presentert for formannska­pet i Kristiansa­nd 12. september er en av årsakene til det.

- TERJE SEILSKJAER

Faedreland­svennen gjengir det slik 2. august 2019: Politiet har grunn til å tro at rumenske tiggere over hele Agder tilbyr narkotiske piller, skjult som bladselger­e. De mener smugling og salg er organisert gjennom familier, styrt av et fåtall menn. Samme miljø skal også drive med hallikvirk­somhet.

Presentasj­onen og konklusjon­er fra rapporten synes å ha endret politiets oppfatning av kriminalit­eten blant rumenske tiggere i byen. Problemet er større enn tidligere antatt. Det omtales nå som «omfattende og organisert». S iden rapporten er hemmelig er det vanskelig å få kontroller­t bakgrunnen for konklusjon­ene, men det må vel foreligge noen offentlige opplysning­er og statistikk som kan vaere med å dokumenter­e de gitte signalene? Denne tilsynelat­ende snuoperasj­onen fra politiets side gjør at bevisbyrde­n også snus. Det krever konkret dokumentas­jon til allmennhet­en og til våre politikere. I den sammenheng vil det vaere interessan­t å vite om problemet med kriminalit­et og narkotikas­alg har økt etter at vi fikk rumenske tiggere til byen.

Synker kriminalit­eten i byen de periodene tiggerne er i Romania hos familien f.eks om sommeren?

Sier statistikk­en noe om økning av saker siden problemet nå omtales som «omfattende»?

Et naturlig spørsmål vil da vaere «omfattende» i forhold til den totale, illegale omsetting av narkotika og annen kriminalit­et?

Har politiet noen beregning av hvor mye penger den kriminelle aktivitete­n rumenske tiggere står for i løpet av de siste to-tre årene i Kristiansa­nd? S å langt jeg har registrert blant enkeltpers­oner og frivillige, så er det ikke registrert store endringer i bildet blant tiggerne verken i antall eller synlig virksomhet. Tiggerkopp­er, strikketøy og bladselger­e er i varierende grad til stede i gatebildet i og utenfor Kvadrature­n.

En viktig side av saken er at det er uheldig å omtale rumenske tiggere som ei enhetlig gruppe og dermed mistenke alle tiggere for å vaere kriminelle. Jeg tror/håper ikke politiet mener det, men ordlyden slik den er gjengitt i media gjør at den tolkningen er naerliggen­de. D et finnes mange ulike grunner for å tigge. Hovedårsak­en er at den som tigger, ber om hjelp! Jeg tror ikke noen sitter frivillig på gata og spør om almisser! Det er nedverdige­nde og handler om nød i en aller annen form.

I de fleste grupper av mennesker finnes det kriminelle personer. Politiets oppgave er i denne sammenheng å spore og stille lovbrytere til ansvar. Siden det meste av tigging og bladsalg foregår i det offentlige rom, skulle jeg tro dette er mye enklere å overvåke enn den skjulte kriminalit­eten som ikke er på gata og som også mange nordmenn er involvert i.

Det er helt på sin plass å ta lovbrytere enten de er rumenske, norske eller av annen nasjonalit­et. Kriminelle nordmenn, polakker og andre omtales sjelden/aldri som et kollektiv der alle blir mistenkt for å begå ulovlighet­er. Det er annerledes med rumenske tiggere. Jeg mener det er uheldig å plukke ut ei folkegrupp­e og omtale dem på denne måten. Det skaper utrygghet og mistenksom­het. E n del røster har talt om å forby tigging i byen og i Norge. Lillesand prøvde ei tid, og det ville vaert interessan­t å få vite om kriminalit­eten sank i byen da tiggerne var borte? Å spørre om hjelp er en menneskere­tt. Formen på spørsmålet (i denne sammenheng tiggingen) kan variere og til tider kan det oppleves ubehagelig. Poenget mitt er at det må vaere lovlig å spørre om hjelp. Naivitet er en gave for kriminelle. Det er lett å bli lurt. I Kristiansa­nd er det flere frivillige organisasj­oner og privatpers­oner som er i naerkontak­t med de rumenske tiggerne. Tiggerne er møtt med respekt og verdighet og har fått hjelp til å forstå det norske samfunnet. Kvinner har laert å strikke og menn selger blader og bøker i stedet for aggressiv tigging som skremmer folk. Så langt jeg kjenner til, er det ingen av disse kontaktene som kan fortelle om prostitusj­on og menneskeha­ndel i byen – til forskjell fra noen andre byer i Norge (Oslo og Vestfold er nevnt i rapporten). T igging er intet gode og det langsiktig­e målet må vaere at Romania og de rumenske tiggerne får god nok økonomi til å bli på sitt hjemland og slippe å reise til det rike Norden og Europa for å tigge.

Mens vi venter på det, skal politiet slå ned på lovbrudd både blant rumenere, nordmenn og ulike nasjonalit­eter. Så kan vi andre møte hverandre med respekt, verdighet, solidarite­t og raushet.

Kriminelle nordmenn, polakker og andre omtales sjelden/aldri som et kollektiv der alle blir mistenkt for å begå ulovlighet­er.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? – En viktig side av saken er at det er uheldig å omtale rumenske tiggere som ei enhetlig gruppe og dermed mistenke alle tiggere for å vaere kriminelle, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE – En viktig side av saken er at det er uheldig å omtale rumenske tiggere som ei enhetlig gruppe og dermed mistenke alle tiggere for å vaere kriminelle, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway