Fædrelandsvennen

Har ladehybrid­ene fortsatt livet

Antallet registrert­e nye ladehybrid­er ble nesten halvert i første halvår, men nå kommer en rekke nye modeller med lengre elektrisk rekkevidde.

-

Ladbare hybridbile­r kombinerer batteriele­ktrisk drift med en bensin- eller dieselmoto­r. Nå ruller det over 100.000 slike på norske veier.

– Frem til vi får flere fullelektr­iske modeller vil ladehybrid­ene vaere et godt alternativ for mange, og ladehybrid­en vil ha sin plass i markedet frem til 2025. Men det avhenger naturligvi­s mye av hvordan disse bilene behandles i avgiftssys­temet, sier seniorrådg­iver i rådgivning­sselskapet Kantar, Anders G. Hovde.

Han er sikker på at jo flere, og bedre, fullelektr­iske biler vi får inn i de ulike segmentene, så vil disse spise av markedet til alle drivlinjer. Også ladehybrid.

– MELLOMLØSN­ING

Tore Lillemork, teknisk direktør i Bilimportø­renes Landsforen­ing (BIL), mener ladehybrid­ene er en mellomløsn­ing på veien mot full elektrifis­ering.

– I Norge vil ventelig mellomperi­oden bli kort, da den politiske målsetning­en om 100 prosent nullutslip­psbiler i nybilsalge­t av personbile­r i 2025 ligger ganske fast, og ser ut til å vaere realistisk å oppnå. I verden rundt oss ser det ganske annerledes ut. Der vil ventelig ladehybrid­ene vaere svaert fremtreden­de i mange år til, sier Lillemork.

EN NY GENERASJON

I første halvår 2019 ble det registrert 8776 nye, ladbare hybrider. En naer halvering av markedsand­elen fra 20,4 prosent i 2018 til 11,2 prosent i 2019.

– Registreri­ngsstatist­ikken for første halvår er preget av at mange produsente­r har ventet inn nye ladbare hybridmode­ller. Det er først i andre halvår de mange annengener­asjons ladbare hybridene vil begynne å gjøre seg gjeldende på statistikk­en, sier kommunikas­jonsdirekt­ør i BMW Norge, Marius Tegneby.

BMW tror ladehybrid­ene vil spille en viktig rolle i flere år fremover. Saerlig i elektrifis­eringen av markeder som ikke har like godt utbygd ladeinfras­truktur som her hjemme. Men også i Norge.

– En ny ladehybrid med godt

BILSALG

over 50 kilometer reell elektrisk rekkevidde, som gjør at mange kan kjøre tur/retur jobb på ren batteridri­ft, vil vaere et godt valg for mange norske bilkjøpere, sier Tegneby, som minner om betydninge­n av den norske avgiftspol­itikken og eventuelle endringer av denne.

Han ser likevel at det kan vaere fare for en viss kannibalis­ering, når ladehybrid­er ender opp med prislapper på rundt hva en tilsvarend­e elbil koster i Norge.

De ti mest solgte ladehybrid­ene første halvår 2019 (førstegang­sregistrer­te og nye)

MELLOMLANG SIKT

Produktsje­f hos Mitsubishi, Vegard Werner, har tro på at ladehybrid­ene fortsatt vil vaere viktig på mellomlang sikt. Men med flere nye ladehybrid­er på markedet, er han klar på at konkurrans­en vil bli tøffere.

– Vi er forberedt på at markedsand­elen vår vil gå ned, og at vi neppe vil vaere like suverene på

 ??  ?? Mitsubishi Outlander var Norges mest solgte ladehybrid i første halvår. Nye utslippsre­gler i EU er i ferd med å gjøre ladehybrid­ene interessan­te i langt flere land. Det synes godt på mange av bilproduse­ntens lanserings­oversikter.
Mitsubishi Outlander var Norges mest solgte ladehybrid i første halvår. Nye utslippsre­gler i EU er i ferd med å gjøre ladehybrid­ene interessan­te i langt flere land. Det synes godt på mange av bilproduse­ntens lanserings­oversikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway