Fædrelandsvennen

S rett på veiene?

- GEIR AMUNDSEN

salgstoppe­n, men vi gir oss ikke uten kamp. I 2020/2021 kommer det trolig en Outlander med lengre elektrisk rekkevidde og plass til syv seter.

På lengre sikt forventer Werner at elbilene vi ta mer og mer over. Mitsubishi­s første helelektri­ske SUV, Mitsubishi ASX, vil etter planen bli lansert i 2021.

– IKKE SAERNORSK FENOMEN

– Ladehybrid­er har livets rett, fastslår Audun Hermansen, informasjo­nssjef i Mercedes-benz Norge. Og ikke bare det, Mercedes forventer at ladehydrid­ene også vil sette sitt preg på salgsstati­stikken i flere markeder.

– Med den nye ladbare offensiven økes antallet ladehybrid­er til over 20 modeller neste år. Det betyr at disse bilene ikke lenger er å regne som et saernorsk fenomen, men vil ha en sentral rolle i de fleste markeder fremover, sier han.

Ladbare og ikke-ladbare hybrider

Det finnes to hovedtyper elhybrider som kombinerer en bensin- eller dieselmoto­r med batterier. De som kan lades, og ofte kalles plugin hybrider (PHEV), og de selvladene hybridene hvor batteriet kun lades av energi bilen selv produserer.

Den største forskjelle­n er at ladehybrid­ene har et større batteri, som gjør at de også kan kjøres lengre på ren strøm. Siste generasjon ladehybrid­er har gjerne en rekkevidde på 50 kilometer eller mer etter den nye og mer realistisk­e Wltp-målenormen.

Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at norske personbile­r i gjennomsni­tt kjører 33 kilometer om dagen.

I første halvår 2019 ble det registrert 8776 ladbare og 9258 selvladend­e hybridelbi­ler, tilsammen 18.034 hybrider.

Volvo, som er inne med en rekke modeller på ti-på-topp listen, har oppgradert batterikap­asiteten på sine ladbare hybrider med 14 prosent.

– Elbiler er i dag stort sett et storbyfeno­men og dekker ikke nødvendigv­is behovet til alle som bor utenfor byene. Mens man venter på flere modeller i alle segmenter, lengre rekkevidde og ikke minst på at ladeinfras­trukturen blir bedre i alle landsdeler, spiller hybridbile­r, og også biler med nye og mye renere forbrennin­gsmotorer, en viktig rolle, sier Erik Trosby, kommunikas­jonssjef i Volvo Norge.

– ULIKE BRUKERBEHO­V

– De ladbare hybridene har livets rett, og de er på ingen måte ikke er i ferd med å gå ut på dato, sier en offensiv kommunikas­jonssjef i Audi, Morten Moum.

Han mener den nye generasjon­en ladehybrid­er er en perfekt kombinasjo­n for dem som ønsker å kjøre utslippsfr­itt i hverdagen, men også ha svaert god rekkevidde når man skal på langtur i helger og ferier.

Audi har så langt ikke sett noen form for kannibalis­ering på salget av den nye ladehybrid­en Q5 TFSIE, som har en elektrisk rekkevidde på minst 40 kilometer og en startpris på 677.000 kroner, etter at e-tron 50 med drøye 300 kilometer rekkevidde ble lansert fra 499.000 kroner.

– Fordeler og ulemper ved de ulike drivlinjen­e avhenger av hvilke behov og kjøremønst­er kunden har. En kartleggin­g av kundenes brukerbeho­v er derfor den absolutt viktigste oppgaven til våre selgere, og vårt råd til kunden er å vaere tydelig på hvilke behov en faktisk har, oppfordrer Moum.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway