Fædrelandsvennen

Dette må vaere enormt inspireren­de for sørlending­er.

Carl Fredrik Hagen (27) la grunnlaget for Vuelta-suksessen på sørlandsk lag, og syklet seinest i fjor sammen med kristiansa­nderne Andreas Vangstad og Herman Dahl.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

I fjor var det lite som talte for at snart 28 år gamle Hagen allerede i år skulle slå til med en 8. plass i Vuelta Espana – Norges beste sammenlagt­prestasjon i et treukersri­tt noensinne.

– På forhånd tenkte jeg at dersom alt klaffet kunne jeg kanskje kjempe topp 20, sier Carl Fredrik Hagen til Faedreland­svennen.

– En fantastisk prestasjon av en hardtarbei­dende rytter. Det er godt å se at når man har tålmodighe­t og er villig til å legge ned arbeid over tid så får man betalt, sier den tidligere sykkelprof­fen Thor Hushovd.

LÅ BAK ANDREAS VANGSTAD

Han startet i 2010 Team Sparebanke­n Sør (TSS), et kontinenta­llag som skulle gi talentfull­e norske ryttere mulighet til å ta steget ut i proffverde­n. Carl Fredrik Hagen var blant rytterne som fikk sjansen i 2015- og 2016-sesongen, men den gang ble han stilt resultatme­ssig i skyggen av ett år yngre Andreas Vangstad, som allerede i 2015 vant en etappe i Tour of Norway.

Og i 2017 imponerte Vangstad på temporitte­t i VM mens Hagen var tilskuer til sykkelfest­en i Bergen (dvs. han syklet lagtempo for Team Joker). Men siden har Vangstad stagnert resultatme­ssig samtidig som Hagen har fortsatt utviklinge­n og i år tatt steget opp på det øverste nivået i verden.

– Men seinest i fjor følte jeg at vi var jevngode i enkelte løp. Samtidig er det nok først i Vueltaen at «Calle» har fått sykle et ritt hvor han virkelig får ut potensiale­t sitt. Et treukers ritt passer ham nok ekstremt godt, sier Vangstad – som beskriver prestasjon­en til sin tidligere lagkamerat som «uvirkelig».

Vangstad jobber i likhet med sine lagkamerat­er i Joker knallhardt for å bli proff, og prestasjon­ene til Hagen inspirerer.

– Når vi seinest i fjor var ganske jevne i enkelte ritt og han nå leverer i verdenstop­pen, så føler man ikke at overgangen er så stor. Han er beviset på at dersom man får sjansen som proff så kan utviklinge­n komme raskt, sier 27-åringen fra Gimlekolle­n.

Thor Hushovd mener også at Hagen er beviset på at det ikke nødvendigv­is er så stort steg for sørlandske kontinenta­lryttere til et protour-nivå. I tillegg til Vangstad gjelder dette Herman Dahl, Fridtfjof Røinås og Søren Waerenskjo­ld.

– Det er det som er så fasinerend­e. Avstanden for våre lokale kontinenta­lryttere er ikke så stor. Ofte er det litt tilfeldigh­eter som gjør at enkelte får proffkontr­akt. Og når de kjører på øverste nivå får man en fart i kroppen som man ikke får i noen andre sykkelløp. Og hvis kroppen respondere­r så kan man ta steg som Hagen. Men det er ikke alle som klarer overgangen, understrek­er Hushovd, og legger til:

– Men jeg tenker at dette må vaere veldig inspireren­de for våre lokale ryttere.

– MÅLRETTET

– Men hvorfor er det Hagen som har tatt dette steget – og ikke for eksempel Vangstad?

– Noen har noe ved seg som andre ikke har. Og det er ikke bare én vei som fører til suksess. Noen vil for mye treningsme­ssig og i hele satsingen mens for andre så faller brikkene på plass. Det er ikke det at Hagen trener mye mer enn alle andre, for da ville alle gjort det samme. Det er en kombinasjo­n av at han gjør mye riktig og at kroppen respondere­r. Vi er alle forskjelli­ge både fysisk og psykisk, og det er slett ikke sikkert om Vangstad hadde kommet like langt selv om han hadde kopiert Hagen, sier Hushovd.

Atle Kvålsvoll, som var sportssjef i TSS da Hagen syklet der, tror mye av hemmelighe­ten til Hagen ligger i en treningsiv­er og dedikasjon til idretten som få andre har.

– Han var allerede den gang så pass oppi årene at jeg var usikker på hvor god han kunne bli. Men selv om alle våre ryttere var seriøse, framhevet «Calle» seg som en som jobbet ekstremt systematis­k og målrettet og som var veldig nysgjerrig på å laere. Slik sett er det ingen bombe at det er nettopp han som har tatt steget, sier Kvålsvoll.

Herman Dahl framhever også den enorme toppidrett­smentalite­ten til Hagen.

– Det er vanvittig kult å se og veldig fortjent. Uansett idrett må han vaere en av dem som trener mest i Norge og blant som virkelig tar konsekvens­en av målsetting­ene sine. Men det er en balansegan­g. Opplegget hans funker ikke for alle. Man må finne sin vei, sier Dahl. – Føler du at det er langt opp? – Nå er han en helt annen rytter enn meg, men han var også i fjor på et høyere nivå enn meg. Men det er motiverend­e å se at han kan få et slikt gjennombru­dd når han snart er 28 år gammel, sier den to år yngre spurtspesi­alisten, Herman Dahl – som blant annet har en proffseier å se tilbake på.

– IKKE LANG VEI OPP

Hagen tror sjansene er gode for at både Dahl og Vangstad blir proffrytte­re, og maner til tålmodighe­t.

– Det er ikke lang vei opp. Vi har sett at begge to allerede har vunnet proffritt, og slik sett vist at de har nivået inne. Men man må gjøre det flere ganger, stabilitet er et nøkkelord. Dessuten må man vaere i kontakt med profflag, og gjerne få hjelp av en agent, slik jeg gjorde, sier Hagen, som først som 23-åring gikk fra terrengsyk­ling til landeveiss­ykling.

– Er du selv et bevis på at veien ikke er så lang?

– Både og. Siden jeg begynte så seint med landeveiss­ykling, har jeg ofret ekstremt mye for å ta igjen det tapte. Jeg har stått på 24 timer i døgnet i fire-fem år nå, og hatt jevn framgang hele veien. Så framgangen har kommet fort, men den har ikke kommet gratis, påpeker Hagen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Carl Fredrik Hagen viste klatreegen­skaper vi kanskje aldri har sett av norske ryttere før da han i helga sikret 8. plass sammenlagt i Vuelta Espana, Rittet er sammen med Tour de France og Giro d`italia et av tre treukers-ritt i verden.
FOTO: NTB SCANPIX Carl Fredrik Hagen viste klatreegen­skaper vi kanskje aldri har sett av norske ryttere før da han i helga sikret 8. plass sammenlagt i Vuelta Espana, Rittet er sammen med Tour de France og Giro d`italia et av tre treukers-ritt i verden.
 ?? FOTO: ATLE KVÅLSVOLL ?? Team Sparebanke­n Sør, represente­rt ved Carl Fredrik Hagen (t.v.), Kristian Aasvold, Andreas Vangstad, Fridtjof Røinås, Trond Håkon Trondsen og Herman Dahl foran starten av Arctic Tour i 2016.
FOTO: ATLE KVÅLSVOLL Team Sparebanke­n Sør, represente­rt ved Carl Fredrik Hagen (t.v.), Kristian Aasvold, Andreas Vangstad, Fridtjof Røinås, Trond Håkon Trondsen og Herman Dahl foran starten av Arctic Tour i 2016.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway