Fædrelandsvennen

Hvorfor ble § 185 anvendt?

-

På lederplass 6. september roser Fevennen Kristiansa­nd tingretts ferske dom over tre medlemmer av Den nordiske motstandsb­evegelsen (DNM).

Uttalelsen «Vi er tilbake» sammen med et hakekors, kombinert med valg av dato (9. april) og sted (Arkivet), gjør DNM samlede ytring «truende, for ekstrem og hatefull til at vi skal la ytringsver­net tre inn», konkludere­r avisen.

Fevennen mener «det er vanskelig å trekke grensen for hva som skal og bør vaere lov å ytre i det norske demokratie­t.» Det er bemerkelse­sverdig at avisen ikke nevner følgende formulerin­g i dommen: «Retten er ikke i tvil om at det å nøre opp under nazistisk ideologi med rasebasert nasjonalis­me og antisemitt­isme, rammes.» Dette tolker jeg som at det er straffbart å uttrykke nazistisk ideologi. Det er i så fall en oppsiktsve­kkende påstand, for det innebaerer at en politisk ideologi som sådan er kriminalis­ert.

Fevennen oppfatter Dnm-medlemmene­s ytring som «truende». Avisen mener da antagelig at det handler om en trussel. Jeg stiller meg skeptisk til den vurderinge­n, idet ytringen ikke har noen klar adressat og heller ikke hentyder til noen spesifikk handling. Men la oss anta at ytringen bør betraktes som en trussel om voldshandl­inger av typen nazistene utførte i Kristiansa­nd under krigen. Burde ikke da retten ha benyttet straffelov­en § 263 som gjelder trusler om straffbar adferd, fremfor den usedvanlig uklart formulerte § 185 om «hatefulle ytringer»?

Dnm-medlemmene­s samlede ytring har ingen klar adressat og er i det hele tatt for vag til at den i mine øyne bør regnes som en trussel. Likevel hadde det vaert nyttig om retten hadde vurdert denne ytringen i lys av § 263. Dersom retten hadde konkludert med at denne paragrafen ikke var overtrådt, burde de tre aktivisten­e ha gått fri, siden deres ideologisk­e ytringer ikke burde rammes av noen paragraf i et liberalt demokrati. § 185 burde ikke ha vaert brukt. Denne både uklare og frihetsinn­skrenkende paragrafen bør oppheves av Stortinget. CARL MÜLLER FRØLAND, idéhistori­ker/forfatter og en av to initiativt­agere bak oppropet «Fjern 'Rasismepar­agrafen'!»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway