Fædrelandsvennen

Redd naturen, look to Flekkefjor­d!

-

Søndag 08.09. sto en samlet folkebeveg­else foran Stortinget med et klart budskap til politikern­e. Vi har ingen natur å miste – det er nok nå!

Bakgrunnen for at naturvenne­r fra hele landet aksjonerte foran Stortinget var de evigvarend­e, enorme naturødele­ggelsene som folk ser med fortvilels­e og sorg når industriom­råder for strømprodu­ksjon blir realisert i naturen vår, i Agder på Lista og Sirdal. Men disse ødeleggels­ene får folk i alle aldre i tusentalls til å gå til kamp for naturen gjennom å organisere motstandsa­rbeidet i lokale aksjonsgru­pper.

Markeringe­n foran Stortinget innledet starten på arbeidet til den nyopprette­de, landsomfat­tende paraplyorg­anisasjon «Motvind» for lokale motstandsg­rupper og enkeltpers­oner. Arbeidet landet over til forsvar for naturen og artsmangfo­ldet vil øke i omfang og styrke. Målet er å stoppe konsesjons­behandling av alle nye, landbasert­e vindkraftv­erk og realiserin­g av flest mulig av de verkene som allerede har fått konsesjon. Folk reagerer også sterkt på at våre myndighete­r tillater den internasjo­nale storkapita­len /selskaper som Google, Black Rock , Engie, Luxcara mfl å eie våre naturressu­rser og å styre strømlever­anse og profitt ut av landet.

I Agder har den folkelige motstanden mot vinkraftve­rk øket sterkt i løpet av dette året med resultat av svaert tydelige nei-vedtak i alle kommunene som til nå har fattet vedtak om rammeplane­ns konsekvens­er for landsdelen. Agder vil ikke ha landbasert­e vindkraftv­erk!

Men hva kan kommunene så gjøre med de konsesjone­ne som er gitt, men ikke påbegynt? For Agder 5 stykker. Da fremstår de politiske partiene i Flekkefjor­d som fremragend­e forbilder. På et stort folkemøte i det nye kulturhuse­t «Spira» i forrige måned fikk partiene spørsmål om hvordan de ville stille seg til vindkraftv­erket «Skorveheia» som fikk konsesjon i 2013. Alle partiene, slik vi tolket politikern­e, vil bruke plan- og bygningslo­ven aktivt og ikke dispensere fra kommunepla­nen for vindkraftv­erket som også må ha denne lovavklari­ngen.

Og saerlig Solberg-regjeringe­n har gitt tydelige signaler om at kommunene skal ha stor og avgjørende myndighet over denne loven. Vi forventer og tror derfor at regjeringe­n ikke vil overstyre kommunene. Denne muligheten vil selvfølgel­ig også gjelde alle andre kommuner der konsesjon er gitt, men ikke avklart etter plb. Flekkefjor­ds foreståend­e beslutning for «Skorveheia» kan derfor bli epokegjøre­nde i motstandsa­rbeidet mot de enorme naturødele­ggelsene vindkraftv­erkene medfører. Og i arbeidet for naturvern og artsmangfo­ldet er den folkelige motstanden svaert viktig å bygge videre ut. PEDER JOHAN PEDERSEN HARALD RØED BJØRN NISSEN Naturvernf­orbundet i Agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway