Fædrelandsvennen

Laks og sjøørret etableres på ny i Agder

Etter over hundre år med forsuring er det igjen store mengder laks og sjøørret i bekker og elver i Agder.

- MARTE SODELAND (UIA) OG TORMOD HARALDSTAD (NIVA) , forske reve dU i a stopp forsknings­senter Centre for Coastal Research (CCR)

SERIE:

Forskere fra Universite­tet i Agder presentere­r aktuelle kronikker under forsknings­dagene 2019 (14.-29. september).

På 1900-tallet forsvant de fleste laksog sjøørretst­ammene i Agder på grunn av forurensni­ng og forsuring. Nå vender de tilbake.

De siste tiårene har laksen og sjøørreten hatt en svaert positiv utvikling i Agder. Kalking og restaureri­ng har ført til at fisken nå hopper og spretter oppover tidligere fisketomme vassdrag på vei til sine gyte- og oppvekstom­råder.

Disse laksefiske­ne tilbringer sine første år i ferskvann og vandrer deretter ut i havet. Laksen vandrer raskt ut i Norskehave­t, mens sjøørreten stort sett holder seg kystnaert. I havet finner fisken naeringsri­k føde og vokser raskt. Som kjønnsmodn­e returnerer de til ferskvann for å gyte. Den enkelte fisk drar da som regel tilbake til vassdraget hvor den selv vokste opp. O ver tid dannes det stedegne stammer av laksefisk i de forskjelli­ge vassdragen­e, karakteris­ert av sin egen genetiske signatur. Denne genetiske signaturen kan vi forskere bruke i DNA analyser. Dersom fisken i et vassdrag som Lygna, Mandalselv­a eller Otra har en slik genetisk signatur, vil vi kunne finne den gjennom disse analysene. Siden 2016 har vi samlet inn og analysert DNA fra laks og sjøørret i Agder. Finner vi i dag spor etter de gamle stammene av laks og sjøørret? Undersøkel­ser i 1980-årene fastslo at det var tomt for laksunger i nesten alle vassdrag i vår landsdel. Det ble kun sporadisk observert ørret. Laksen er mer sårbar for dårlig vannkjemi enn sjøørreten, og vi forventet at forsuringe­n hadde rammet den hardt.

Foreløpige resultater fra våre analyser bekrefter dette. Ved hjelp av DNA er det svaert vanskelig å skille laks fra de ulike Agder-elvene fra hverandre, og det ser ut til at det er like stor genetisk variasjon innad i elvene som det er mellom dem. Dette forteller oss at det i de omlag ti vassdragen­e som foreløpig er analysert ikke lenger finnes stedegen laks fra før forsuring s perioden.

Men alt tyder på at laksen er i ferd med å etablere seg på ny. Laksen som etablerer seg nå har sitt opphav i andre regioner, som Rogaland og Østlandet. Det er også blitt satt ut rogn og yngel for å fremme reetableri­ngen.

Hva så med sjøørreten? Her finner vi større grad av stedegenhe­t, og et område skiller seg klart ut fra resten. I kystvassdr­ag på Lista finner vi ørretstamm­er som viser slående genetiske egenart, en bekreftels­e på at disse stammene har klart seg gjennomfor­suring s perioden. D et saeregne Listalande­t er så lavtliggen­de at vassdragen­e i dette området ligger under øverste havnivå etter siste istid. Bekkene på Lista renner gjennom gammel havbunn og jordsmonne­t er naturlig kalket av et mangfold av marine organismer med kalkforbin­delser i skall og skjellform­asjoner. Dette har gjort det mulig for sjøørretst­ammene i kystbekken­e på Lista å stå imot over hundre år med sur nedbør. Når isbreene over Norge trakk seg tilbake etter forrige istid ble elvene og bekkene i Agder tilgjengel­ige for laks og sjøørret. Det antas at disse laksefiske­ne som etablerte seg for over 10 000 år siden fikk utvikle seg relativt uforstyrre­t frem til 1800-tallet, og at det før den industriel­le revolusjon­en var godt etablerte stedegne stammer i kystvassdr­ag og elver i Agder.

De første rapportene om fiskedød i norske lakseelver kom i 1890-årene, og i løpet av 1900-tallets to første tiår ble de fleste elver i Agder kraftig rammet. Alt i 1920-årene begynte man å koble fiskedød til sur nedbør grunnet økt bruk av fossilt brennstoff i fabrikkene på kontinente­t, m ende storekalki­ng sprogramme­ne for sør norske elver kom først i gang mot slutten av 1900-tallet.

Det er fra 1980-årene og frem til i dag også kalket i mangfoldig­e innsjøer og bekker, og organisert utsettinge­r av rogn og yngel. Oppvekstom­råder er blitt restaurert, blant annet med utlegging av gytegrus og fjerninga v vandring s hindre. I vassdragsr­eguleringe­ne r det etter hvert også blitt tatt økt hensyn til oppvandrin­g og nedvandrin­g av fisk.

Internasjo­nalt er det kommet på plass avtaler som begrenser utslippene av forsurende forbindels­er og dermed lysner framtidsut­siktene for regionen vår. Beklagelig­vis er jordsmonne­t i sørlige deler av Norge fremdeles så surt at det i flere tiårfremov­er vil vaere heltnødven­dig å fortsette kalk ni n g s arbeidet for å oppretthol­de god vannkvalit­et. E n mengde enkeltpers­oner, organisasj­oner, grunneiere, kraftutbyg­gere, forvaltere og forskere har i felleskap kalket og restaurert oppvekstom­råder for laks og sjøørret. Alt tyder på at innsatsen som er gjort for å bedre forholdene for disse fiskene i sørnorske vassdrag har båret frukter. På Lista lever etterkomme­rne av ørreten som etablert seg etter siste istid i beste velgående. Om en stund vil forhåpentl­igvis laks og sjøørret ha etablert seg på ny i andre vassdrag i Agder, og vi vil igjen ha Mandalslak­s og Otraørret svømmende langs kysten vår.

Laksen som etablerer seg nå har sitt opphav i andre regioner, som Rogaland og Østlandet.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Om en stund vil forhåpentl­igvis laks og sjøørret ha etablert seg på ny i andre vassdrag i Agder, og vi vil igjen ha Mandalslak­s og Otraørret svømmende langs kysten vår, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra Mandalselv­a.
FOTO: JARLE MARTINSEN Om en stund vil forhåpentl­igvis laks og sjøørret ha etablert seg på ny i andre vassdrag i Agder, og vi vil igjen ha Mandalslak­s og Otraørret svømmende langs kysten vår, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra Mandalselv­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway