Fædrelandsvennen

Benjamin Netanyahu kan tape både makten, og i neste omgang sin frihet.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Ingen vant valget i Israel. Det betyr at Benjamin Netanyahu kan tape. Både makten, og i neste omgang sin frihet. Klarer han ikke å forhandle fram en flertallsk­oalisjon i nasjonalfo­rsamlingen Knesset, klarer han heller ikke å få vedtatt en lov som sikrer at en sittende statsminis­ter ikke kan tiltales for lovbrudd. Og klarer han ikke det, blir han selv trolig tiltalt for bestikkels­er, bedrageri og korrupsjon.

Det kommer til å utspille seg et voldsomt drama de neste ukene, i jakten på en flertallko­alisjon. Dramaet blir enda mer intenst på grunn av det spesielle forholdet mellom Bibi og mannen som kan redde ham – eller felle ham.

Avigdor «Evet» Lieberman er oppkomling­en som mot alle odds har kjempet seg til topps i israelsk politikk. Han var dørvakt på en bar i Moldova, før han utvandret til Israel. Der ble han «Mr. Fix it» for en ung og ambisiøs Netanyahu. I mange år var de uadskillel­ige. Evet fulgte Bibi overalt, også inn på statsminis­terens kontor.

Men Bibi er kjent som en kynisk politiker. Utallige naere medarbeide­re er opp gjennom årene skjøvet ut i kulden. Og da den veltalende og elegante statsminis­teren ikke lenger trengte den brautende og brutale fikseren, var det over og ut med Evet. «Jeg ble ydmyket», skrev Lieberman i sine memoarer i 2004.

Han var nede, men ikke slått ut. Evet startet sitt eget parti. Og som leder av det høyrenasjo­nalistiske men sekulaere «Israel er vårt hjem» ble han hentet inn i seks ulike regjeringe­r siden 2001. Fem av dem ble han sparket ut av eller forlot på egen hånd.

Bibi og Evet beskrives som et gammelt ektepar, med voldsomme brudd og gjentatte forsoninge­r. Men deres forhold er også sterkt preget av en annen ektefelle; Bibis kone Sara. Og hun har ifølge israelske medier og bøker ikke ektemannen­s evne til å forsones med tidligere fiender. Tvert imot beskrives hennes forhold til Lieberman som hatefullt. Og hun har en sterk innflytels­e på statsminis­teren.

Derfor var det tross all dramatikk ikke en bombe da Liebermans parti ved sist valg kom på vippen – og brukte den posisjonen til å nekte Netanyahu flertall. Slik at tirsdagens omvalg måtte avholdes. Der gikk Bibi tilbake og Evet fram, og er igjen på vippen.

Trolig vil Lieberman også i de kommende forhandlin­gene stå knallhardt på sin sekulaere agenda; at de ultraortod­okse partiene ikke skal med i en ny regjering, at de ultraortod­okse ungdommene også skal avtjene verneplikt og at det skal kunne drives både business og offentlig transport på sabbaten.

Han vil også trolig kreve en nasjonal samlingsre­gjering. Det gjør han i så fall vel vitende om at en slik regjering neppe kan ledes av Netanyahu, fordi det største opposisjon­spartiet under tidligere general Benny Gantz’ ledelse har utelukket dette. I så fall kan Evet tvinge Bibi ut, og inn for retten.

Hva vil i så fall en ny israelsk regjering bety? Trolig ikke så mye overfor palestiner­ne. Den mest sannsynlig­e nye statsminis­teren, Benny Gantz, har riktignok vaert langt mindre provoseren­de enn Netanyahu, som i innspurten av valgkampen ville annektere store deler av den okkuperte Vestbredde­n. Gantz har også holdt døren åpen for en mulig forhandlin­gsløsning med palestiner­ne. Men med seg på laget får han altså i så fall Lieberman, som alltid har vaert en hauk på dette området, og som regel har kritisert Netanyahu fra høyre.

De største endringene er det grunn til å vente seg innenriksp­olitisk. Med Gantz i stedet for Netanyahu ligger det til rette for mindre polariseri­ng, en mindre giftig politisk debatt og mer respekt for rettsvesen­et, frie medier og mennesker og organisasj­oner som er i opposisjon til regjeringe­n. Kort sagt mer anstendigh­et. Det vil i så fall vaere viktig.

Hvis det skjer.

Netanyahu har vaert avskrevet mange ganger før. Alltid har det vaert feil. Men aldri før har det sett så dårlig ut for Bibi. På grunn av hans tidligere fikser.

 ??  ?? VIDAR UDJUS,
politisk redaktør
VIDAR UDJUS, politisk redaktør
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Avigdor Lieberman (t.v.) hjalp i mange år Benjamin Netanyahu (t.h.) opp og fram. Nå kommer han til å avgjøre sin tidligere sjefs skjebne.
FOTO: NTB SCANPIX Avigdor Lieberman (t.v.) hjalp i mange år Benjamin Netanyahu (t.h.) opp og fram. Nå kommer han til å avgjøre sin tidligere sjefs skjebne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway