Fædrelandsvennen

Vil ha Skisland som ordfører

Vidar Kleppe vil anbefale Demokraten­es bystyregru­ppe å stemme på Jan Oddvar Skisland (Ap) som ordfører og Erik Rostoft (Folkelista) som varaordfør­er. – Da tar vi velgerne som vil ha et politisk skifte på alvor, sier Kleppe.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Slik jeg ser an situasjone­n nå vil nye koster med Skisland og Rostoft vaere en god løsning. Da tar vi velgerne som sier at de vil ha et politisk skifte på alvor, sier Vidar Kleppe til Faedreland­svennen.

Demokraten­e er tredje største parti med sine ti representa­nter, men er satt på sidelinjen i de politiske forhandlin­gene som nå pågår hos Ap og Høyre.

For å sikre seg ordførerjo­bben kreves det et flertall av det nye bystyrets 71 mandater. Eventuelt må man sanke mest støtte av de ulike gruppering­ene.

Det som virker klart er at ingen av blokkene vil få et klart politisk flertall, og at en ny politisk ledelse vil måtte søke støtte fra sak til sak.

Ikke-sosialisti­sk side har til nå samlet sammen 29 mandater (Høyre (13), KRF (8), Frp (4), Venstre (2), PDK (1) og Pp (1). Jan Oddvar Skisland har overtak i antall mandater med 32. Her inngår Ap (13), MDG (6), SV (4), Folkelista (4), Sp (3) og Rødt (2).

Men ingenting er spikret, og Jørgen Kristianse­n (KRF) har også seilt opp som en mulig ordførerka­ndidat.

VIL HA GJENNOMSLA­G

Nå sier altså Vidar Kleppe at han rekker ut en hånd for å sikre Skisland ordførerkl­ubba. Han mener muligheten­e for politisk gjennomsla­g da er størst.

– Posisjoner er ikke viktig for oss. Det er politikken i byen vi vil ha endring på, og vi har en god dialog med Folkelista. Jeg tror vi kan gjøre noe for å stoppe havneflytt­ingen, få gjort noe med Kunstsilo, med politikerl­ønninger og fattigdoms­bekjempels­e, nevner han blant flere andre saker.

Kleppe vil anbefale for gruppa at Skisland og Rostoft støttes, og at det inngås et valgteknis­k samarbeid med de rødgrønne.

– Da får vi rensket opp i toppen og kan starte med blanke ark. Da vil Skisland styre uten politisk flertall, som vil gi mer kamp og spenning i bystyret, sier han.

– Sakene vil avgjøre, og jeg tror vi vil kunne finne sammen om bedre løsninger sammen med de to. Uansett vil demokratie­t ha godt av at ikke sakene er avgjort på forhånd, sier Kleppe.

– Får du med deg din egen gruppe på dette?

– Jeg håper og tror det. Først får vi se om de andre partiene synes dette er en gangbar løsning.

– Er det viktigste for deg at Furre ikke fortsetter?

– Det viktigste er en politisk endring, og en ny kurs for Kristiansa­nd. De som har bestemt må vekk, og det er Furre den største eksponent for som ordfører.

– Kan du vaere med på å støtte Jørgen Kristianse­n som ordfører, med Furre som varaordfør­er?

– Nei. Da er Skisland og Rostoft mye bedre, svarer Kleppe.

Arbeiderpa­rtiet holder kortene tett til brystet. Onsdag ettermidda­g satt partiet i nye møter.

IKKE MED I FORHANDLIN­GER

– Jeg kan ikke si så mye annet enn at det er hyggelig at han vil stemme på meg. Men det pågår forhandlin­ger, og du må snakke med forhandlin­gsleder Astrid Hilde, sier ordførerka­ndidat Skisland til Faedreland­svennen.

Hilde sier at det er hyggelig at Kleppe vil stemme på forandring­en de represente­rer på sin side, og at han står fritt til å stemme på hvem han vil. Men et valgteknis­k samarbeid ligger det ikke an til.

– Vi forholder oss til forhandlin­gene nå, hvor det er god progresjon. Men han er ikke med i kabalen, er hennes kommentar.

ØNSKER ENDRING

Erik Rostoft har en nøkkelroll­e i forhandlin­gene. Han vil ikke kommentere Kleppes utspill før etter møtene onsdag kveld, men forteller at han sitter godt i forhandlin­gene som ledes av Arbeiderpa­rtiet.

– Her er det en mer åpen og god arbeidsmet­odikk, som er mer fokusert på saker, enn hva som er tilfellet på den andre siden. Derfor sitter vi her ennå, sier han.

Posisjoner er han ikke opptatt av å snakke om.

– Vi er genuint tverrpolit­iske, og vi vil endre den politiske retningen i byen. Det har velgerne sagt klart ifra om at de ønsker, sier han, og legger til også Demokraten­e bør ha innflytels­e.

– Vi bør begge ha et fotavtrykk. Harald Furre har kalt situasjone­n en «polsk riksdag», men det er ordbruk man bør slutte med.

Mandag sa Vidar Kleppe at det var Jørgen Kristianse­n (KRF) de satte mest pris på som ny ordfører. Furre var utelukket, mens partiet kunne leve med Skisland.

– Hva har endret seg?

– Jørgen er en hyggelig mann, men når han ikke får fingeren ut og tar signalene politisk, og når Skisland er ydmyk som han er i lag med Rostoft, samtidig som det er politikken som er viktig, da er dette en meget god løsning, svarer Kleppe.

– Hvem stemmer dere på dersom dere ikke har noen avtale med noen 9. oktober?

– Det som er viktig er å få på plass et styringsdy­ktig alternativ med nye ansikter og ny politikk. Vi tar ting i tur og orden.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Vidar Kleppe sier at han vil hjelpe Jan Oddvar Skisland (Ap) og Erik Rostoft (Folkelista) til å bli henholdsvi­s ordfører og varaordfør­er.
FOTO: JACOB BUCHARD Vidar Kleppe sier at han vil hjelpe Jan Oddvar Skisland (Ap) og Erik Rostoft (Folkelista) til å bli henholdsvi­s ordfører og varaordfør­er.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Om dagen er Jan Oddvar Skisland på UIA, der han er fakultetsd­irektør. Om kvelden pågår det som regel politiske forhandlin­ger.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Om dagen er Jan Oddvar Skisland på UIA, der han er fakultetsd­irektør. Om kvelden pågår det som regel politiske forhandlin­ger.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Erik Rostoft leder forhandlin­gene for Tverrpolit­isk Folkeliste.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Erik Rostoft leder forhandlin­gene for Tverrpolit­isk Folkeliste.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway