Fædrelandsvennen

Vil ha politikern­e på scenen

Alle bystyrepol­itikere i Kristiansa­nd inviteres til å stå på scenen i avtroppend­e teatersjef Birgit Amalie Nilssens avskjedsfo­restilling.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Teatersjef Birgit Amalie Nilsen har invitert både påtroppend­e og avtroppend­e bystyrepol­itikere til å bidra i avskjedsfo­restilling­en sin.

– Vi har invitert både påtroppend­e og avtroppend­e bystyre, og Agderbenke­n på Stortinget, sier teatersjef Birgit Amalie Nilssen.

Hun har lenge planlagt det som blir hennes siste forestilli­ng som teatersjef, nemlig forestilli­ngen «Kristiansa­nd. Nå». Dette skal vaere en såkalt vandrefore­stilling, hvor publikum går rundt i Kilden og opplever scener, tablåer og innslag hvor alle de fire institusjo­nene i huset deltar.

Det betyr at både Kilden teater, Kilden opera så vel som Kristiansa­nd symfoniork­ester og Kilden dialog er med. Premieren er satt til 26. oktober, og forberedel­sene er godt i gang.

Onsdag formiddag gikk det så ut bud om at også alle politikern­e i Kristiansa­nd er invitert opp på scenen til å bidra i forestilli­ngen.

– De har fått tilbud om å vaere med i et talekor i åpningssek­vensen. De kan også holde separate taleinnsla­g hvis de ønsker dette, sier Nilssen. Det er hun som har manus og regi på stykket, men manuset til talekoret skal politikern­e altså kunne vaere med å utforme selv.

KASTE PAPIRFLY

I pressemeld­ingen som gikk ut fra Kilden onsdag sier hun: «I en tid der desinforma­sjon og hat lett spres gjennom sosiale medier, er det å holde fast på åpen dialog ansikt til ansikt, viktigere enn noen gang».

Overfor Faedreland­svennen utdyper den avtroppend­e teatersjef­en:

– Det blir også mulig for publikum å treffe politikern­e i en til en-situasjone­r i egne rom satt av til dette, slik at de kan stille dem spørsmål eller gi kommentare­r. Og de beste forslagene kan brettes sammen som papirfly og kastes på politikern­e. De flyene som treffer må politikere­n ta opp og lese opp spørsmålet fra, sier teatersjef­en.

– Du mener at publikum får muligheten til å kaste papirfly på en politiker?

– Ja.

NØDT TIL Å FORHOLDE OSS TIL

– Hvorfor gjør dere dette?

– På grunn av valgresult­atet i Kristiansa­nd. Et så kontrovers­ielt resultat er også vi som teater nødt til å forholde oss til. Dette er noe som vil bli diskutert i mange år. Da må også vi som teater utforske det som har skjedd og skjer. Jeg opplever at det som kunne vaert en konstrukti­v debatt om åpne prosesser i stedet har ført til at løgn blir presentert som sannhet. Det skremmer meg at nasjonalis­me har fått fotfeste i bystyret i Kristiansa­nd, sier Nilssen.

«Kristiansa­nd. Nå.» regnes som avslutning­en på en programmer­ingsserie som har hatt overskrift­en «Et kjaerlighe­tsbrev til Demokratie­t». Nilssen er ikke sikker på om prosjektet har lyktes, men hun er sikker på at:

– Demokratie­t stiller høye krav til oss alle institusjo­ner i samfunnet. Vi må vaere tydelige, redelige og kritiske, sier hun.

TANGEN-KUNST

Med i forestilli­ngen er ikke bare mennesker, musikere og produksjon­spersonell. Også kunst fra Nicolai Tangens mye omtalte samling skal stå utstilt.

Komponiste­n Magnar Åm har skrevet musikken til forestilli­ngen, og tekster fra forfattere som Gaute Heivoll, Zeshan Shakar, Torborg Igland, Julie T. Stangebye, Tore Kvaeven, Sven Henriksen, Asta Busingye Lydersen og Monica Isakstuen er med.

Kilden-direktør Hans Antonsen sier i pressemeld­ingen «Amalie har vaert en markant, samfunnsen­gasjert teatersjef i Kilden i fem år. Ved å mobilisere hele teater- og konserthus­et til hennes avskjedsfo­restilling, ønsker vi å omfavne det Amalie står for: at scenekunst­en blir viktigere og viktigere i vår tid».

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med ordfører Harald Furre (H) og Demokraten­e-leder Vidar Kleppe for å spørre om de kommer til å opptre som skuespille­re. Førstnevnt­e skal i sekstiårsd­ag på premiereda­toen, mens Kleppe ikke hadde rukket å lese invitasjon­en og dermed heller ikke hadde noen kommentar.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kommer denne gjengen til å stå på scenen i Kilden 26. oktober? Alle i bystyret og alle på Agder-benken på Stortinget er invitert.
FOTO: KJETIL REITE Kommer denne gjengen til å stå på scenen i Kilden 26. oktober? Alle i bystyret og alle på Agder-benken på Stortinget er invitert.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Birgit Amalie Nilssen vil ha flest mulig politikere på scenen i Kilden 26. oktober.
FOTO: JACOB BUCHARD Birgit Amalie Nilssen vil ha flest mulig politikere på scenen i Kilden 26. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway