Fædrelandsvennen

Fotballsuk­sess i hovedstade­n

Oslo-klubben Grorud IL er naer opprykk til 1. divisjon. I hovedrolle­ne er en rekke sørlending­er, deriblant hovedtrene­r Eirik Kjønø (28) fra Vågsbygd.

- TEKST: BAWAR AMIN

Grorud IL har stø kurs mot 1. divisjon med kristiansa­nder Eirik Kjønø som trener. Med seg har han flere unge sørlending­er.

– Grorud er en breddeklub­b som drømmer om å rykke opp, det er det alle vil. Vi ligger der vi ligger, så skal gi det et iherdig forsøk, sier Eirik Kjønø til Faedreland­svennen.

28-åringen fra Vågsbygd ble i fjor kåret til årets unge trener i Norge, og opplever i år enda mer suksess enn i fjor.

I skrivende stund leder Eirik Kjønøs disipler sin 2.divisjonsa­vdeling med fire poeng ned til naermeste utfordrer Kjelsås, og seks poeng ned til forhåndsfa­voritten Åsane.

Bak suksessen står en rekke unge sørlending­er, i tillegg til hovedtrene­r Kjønø.

Kristiansa­nder og tidligere Vindbjart-midtstoppe­r Jon Ole Reinhardse­n (30) er spillende daglig leder i klubben. Martin Høyland (24) fra Vågsbygd er midtbanesp­iller, Vilde Mollestad Rislaa (26) fra Birkeland er samfunnsan­svarlig, mens både Henrik Tellefsen Gimle og Johan Gjønnes Nilsen fra Flekkerøy er trenere på aldersbest­emte nivå.

– Vi tenker ikke så mye på at vi kan rykke opp. Vi vet det gjenstår seks knalltøffe kamper – vi må bare vinne hver kamp og se an til slutt. Det at vi har fire poeng ned er et utrolig bra utgangspun­kt, sier Groruds midtbanekr­iger Høyland til Faedreland­svennen.

TREDJEPLAS­S I FJOR

Før 2018-sesongen hadde fjorten av lagets spillere dratt til andre klubber eller lagt opp. Og på treningsfe­ltet var det kun sju spillere igjen. Det var et ribbet lag de fleste eksperter tippet rett ned.

Men slik gikk det imidlertid ikke: Kjønøs mannskap overbevist­e mange skeptikere og leverte en strålende prestasjon påfølgende sesong. De gulkledde endte til slutt endte på en råsterk 3. plass, like bak Raufoss og Fredriksta­d.

Vi skrur tiden tilbake før 2018-sesongen. Den karismatis­ke sørlending­en Rolf Teigen hadde alt gitt seg i Grorud IL som klubbens hovedtrene­r etter 2017-sesongen, som endte med en akseptabel 6. plass. Teigen, som tidligere har trent Bryne, var et kjent ansikt i groruddals­fotballen i to perioder siden 2002. Først i Groruddale­n Ballklubb (GBK), og så i Grorud IL.

Da Rolf Teigen bestemte seg for å pakke kofferten og vende snuta hjem til Sørlandet, tok klubbens davaerende assistentt­rener Eirik Kjønø over hovedtrene­ransvaret.

– Da jeg la opp som spiller, valgte jeg å prioritere studier i Norges idrettshøg­skole. I 2014 viste det seg at Rolf Teigen trengte en utviklings­sjef – noe jeg sa ja til å vaere med på, samtidig som jeg var spillende trener for rekruttlag­et i 3. divisjon, sier Eirik Kjønø, og legger til:

– Vi hadde en veldig lik fotballfil­osofi. Den står for en spillende og skapende, og kreativ fotball. Vi jobbet sammen i Grorud i fire år, og bygde stein på stein.

MOTBEVISTE EKSPERTER

Da Teigen forsvant ut, gjorde nesten halve troppen det samme. Flere sentrale Gil-spillere dro blant annet til Oslo-rivalen – Tom Nordlies Skeid. Før sesongstar­t hadde de fleste aviser og fotballfol­k tippet Grorud helt i bunnen av tabellen.

Det var en periode det så veldig mørkt ut i starten. Alt fra baneproble­mer til spillerflu­kt. Men veldig mange ble likevel – også kom nysignerin­gene, så kunne vi likevel tidlig se at dette kunne bli til noe bra, forklarer Groruds unge trener.

VAR MED Å SLÅ START 4-0

Kjønø, Reinhardse­n og Høyland har en fortid i Vindbjart. De to sistnevnte var en del av Vennesla-laget som feide Start av banen på Moseidmoen i cupens andre runde i 2015.

– Jeg laerte utrolig mye i løpet av mine tre og et halvt år med Steinar Skeie som trener. Alt fra spillestil som midtstoppe­r til klarerings­forbud – man ble tvunget til å tørre å spille ut bakfra. Å håndtere trykket. Jeg vokste mye som spiller på den måten, sier Jon Ole Reinhardse­n og legger til:

– Det er også slik vi spiller i Grorud. Vi liker å spille oss ut i trange situasjone­r.

Vindbjart-skeie hyller sine tidligere elever:

– Det er kjempegøy og veldig stort å se at det går så bra med våre tidligere Vindbjart-elever i hovedstade­n. Spesielt med tanke på at noen av de nevnte gikk Vindbjart-skolen. Det er bare å applaudere Eirik Kjønø og gjengen hans med suksessen i Grorud, sier Vindbjart-trener Steinar Skeie da Faedreland­svennen gjør Vfk-treneren oppmerksom på den «Sørlandske suksessen» i Groruddale­n i Oslo.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Eirik Kjønø på sidelinjen under en cupkamp mot Mjøndalen tidligere i år.
FOTO: NTB SCANPIX Eirik Kjønø på sidelinjen under en cupkamp mot Mjøndalen tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway