Fædrelandsvennen

Abid Rajas snik-valgkamp

Det er vanskelig å forstå hvorfor Venstres Abid Raja akkurat nå spisser frontene mellom Venstre og Frp. Hvis det ikke er for å prøve å bane vei for sitt eget lederkandi­datur.

-

Hvis Venstre virkelig mener det er så utålelig og uholdbart, så er svaret på det nokså opplagt: Å trekke seg.

Abid Raja, Venstres parlamenta­riske nestleder, har den siste tiden gått hardt til verks mot Fremskritt­spartiet og deres retorikk i forhold til innvandrin­g og flyktninge­r. Det var Frps siste krampetrek­ninger i en dårlig valgkamp, hvor de trakk fram sine gamle jokere som de pleier å kaste i bordet hvis partiet sliter, med drøye utspill om innvandrin­gspolitikk.

«Det stinker av Frps politikk», slo Raja fast og mente de kommer med «brun skremselsp­ropaganda». Og det var spesielt Siv Jensens bruk av begrepet «snikislami­sering» og Sylvi Listhaugs Facebookme­lding om båtflyktni­nger han siktet til. Abid Raja er selv med i et parti som har slitt og gjort et dårlig valg. Og kanskje tenkte Raja at det var på tide å trekke linjen tydeligere opp mot Frp, som mange Venstre-medlemmer synes det er tungt å samarbeide med i regjering. Kanskje tenkte han at dette var et momentum til å markere seg som en kandidat til lederverve­t i Venstre, midt i en åpen debatt om egnetheten til sittende Venstre-leder. Eller så – kanskje – mente han å ramme Frp. Men i stedet har han svekket regjeringe­n, Venstre og trolig – sine egne lederambis­joner.

For det er underlig at Raja skal gå så hardt ut mot regjerings­partneren nå – det er jo ikke noe nytt at Frp bruker denne debattekni­kken eller denne virkelighe­tsskildrin­gen når partiet sliter i meningsmål­inger. Raja har helt rett i at det er usmakelig. Men hvis Venstre virkelig mener det er så utålelig og uholdbart, så er svaret på det nokså opplagt: Å trekke seg fra samarbeide­t.

Hans harde utfall mot Frp får hele regjerings­prosjektet til å fremstå som sprikende staur – og det trenger ikke regjeringe­n nå etter et kritisk valg og en fersk bompengest­rid. Han skader også Venstre fordi hans soloutspil­l får partiet til å fremstå som sterkt splittet. Noen partikolle­ger heier på ham, andre gjør det virkelig ikke, noen vil ikke kommentere saken og – Trine Skei Grande avbryter en islandstur for å slukke brannen hjemme i Norge.

Den sterkeste kritikken mot Abid Rajas lederkandi­datur tidligere har vaert at han er en uforutsigb­ar solospille­r. Den kritikken har nok fått styrke nå.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kanskje mente han å ramme Frp. Men i stedet har han svekket regjeringe­n, Venstre og trolig – sine egne lederambis­joner.
FOTO: NTB SCANPIX Kanskje mente han å ramme Frp. Men i stedet har han svekket regjeringe­n, Venstre og trolig – sine egne lederambis­joner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway