Fædrelandsvennen

Får lov til å bygge tårnet

- JARLE R. MARTINSEN

Riksantikv­aren har nå godtatt at tårnet til Mandal kirke bygges på en annen måte enn de egentlig ønsker. Men fortsatt er økonomien usikker.

– Det er jo en gladnyhet for oss at Riksantikv­aren går med på dette. Men vi må nå finregne på økonomien slik at vi ikke går tom for penger til våren, sier kirkeverge Øystein Ramstad.

Tårnet og stor deler av inngangspa­rtiet til den snart 200 år gamle kirken har vaert kraftig angrepet av fukt og råte. I fjor sommer ble tårnet tatt ned for å bli restaurert.

Etter hvert ble det anslått at dette og andre reparasjon­er på Mandal kirkes sørøstlige side, ville koste 35,5 millioner kroner. Det er 11,5 millioner kroner mer enn byggherre Mandal kirkelige fellesråd har fått bevilget fra lokale og sentrale myndighete­r.

DROPPET TEGLSTEINE­N

Konsulentf­irmaet Multiconsu­lt forslo så å droppe at 60.000 teglstein skulle tilbake i tårnet. I så fall ville det bli en besparelse på naer ti millioner kroner.

Dette godtok biskop Stein Reinertsen som har en slik bemyndigel­se. Men Riksantikv­aren mente det var en dårlig idé. Både fordi de ønsker kirketårne­t bygget i den tradisjone­lle stilen og at teglsteine­n er brannhemme­nde. Derfor klagde de avgjørelse­n inn for Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

KLAGEN TRUKKET

Nå er imidlertid klagen trukket. Men det er likevel uklart når arbeidet kan gjenopptas.

– Vi har igjen rundt 11 millioner kroner igjen av pengene som er bevilget. Det er helt i grenseland for om dette er nok til å få jobben gjort, sier Ramstad.

Løsningen kan bli at Mandal kommune gir en sikkerhet og vil dekke beløpet som man måtte mangle for å få tårnet opp igjen.

– Dersom vi får dette til, er håpet å komme i gang før nyttår. Arbeidet vil ta rundt et år å få gjort, sier han.

 ?? ARKIVFOTO ?? I over et år har Mandal kirke vaert uten tårn. Nå godtar Riksantikv­aren at tårnet kan gjenoppbyg­ges, men det er uklart når det skjer.
ARKIVFOTO I over et år har Mandal kirke vaert uten tårn. Nå godtar Riksantikv­aren at tårnet kan gjenoppbyg­ges, men det er uklart når det skjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway