Fædrelandsvennen

For strenge utlånsregl­er

Det er riktig med nasjonale begrensnin­ger på hvor store boliglån kunder kan få. Men Finanstils­ynets nye forslag er urimelige.

-

Boligprise­ne har steget mer enn det som sunt er – i deler av landet, først og fremst Oslo. I andre deler av landet, som i vår landsdel, har prisvekste­n vaert forsiktig.

Derfor er det en krevende øvelse å skulle fastsette felles, nasjonale regler for hvor mye banker og andre finansieri­ngsinstitu­sjoner kan låne ut til folk som skal kjøpe bolig. I dagens regelverk er dette løst ved at det er strengere begrensnin­ger i Oslo enn resten av landet. Det er fornuftig og har åpenbart bidratt til å dempe prisvekste­n i hovedstade­n.

Men i et nytt forslag til nye regler fra Finanstils­ynet, skrotes denne differensi­eringen. Tilsynet foreslår like regler for hele landet. Det er en dårlig idé når situasjone­n er svaert ulik i ulike deler av landet.

Finanstils­ynet foreslår også å senke grensen for hvor høy gjelden kan vaere, fra fem til 4,5 ganger brutto inntekt. Bankenes anledning til å gjøre unntak fra reglene skal senkes fra åtte prosent i Oslo og ti prosent i resten av landet, slik det i dag, til fem prosent over alt. Og Finanstils­ynet ønsker en regel som sier at lånetakere må kunne tåle en umiddelbar renteøknin­g på fem prosentpoe­ng.

Dette siste er åpenbart urimelig og samsvarer langt i fra det som er realistisk­e utsikter på rentefront­en. Rett nok satte Norges Bank opp styringsre­nten med 0,25 prosentpoe­ng torsdag. Men sentralban­ksjefen signaliser­te samtidig at dette er siste økningen på flere år. Og i verden rundt oss er det på ingen måte renteøknin­ger som står på dagsorden.

På den positive siden foreslår Finanstils­ynet at banker må hente inn andre gjeldsforp­liktelser som lånetaker har. Gjennom det nye gjeldsregi­steret har dette blitt langt lettere. En slik forpliktel­se vil gjøre det umulig for lånekunder å bruke forbrukslå­n som egenkapita­l. Det er fornuftig.

Like fullt er summen av alle de foreslåtte tiltakene urimelig. Forslagene har til hensikt å dempe prisvekste­n, men kan i praksis gjøre det umulig for mange unge å komme inn på boligmarke­det.

Finanstils­ynets forslag er ment å skulle tre i kraft fra 1. januar 2020. Det bør ikke skje.

Forslagene kan i praksis gjøre det umulig for mange unge å komme inn på boligmarke­det.

 ??  ?? Finanstils­ynet foreslår å gjøre det vanskelige­re å få boliglån. FOTO: KJARTAN BJELLAND
Finanstils­ynet foreslår å gjøre det vanskelige­re å få boliglån. FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway