Fædrelandsvennen

Ungdomsdra­ma om nakenbilde­r

I Nrk-serien «Nudes» opplever tre ungdommer at nakenbilde­r blir spredt mot deres vilje. Flere tilskuere på førpremier­en mente det var på tide at temaet ble tatt opp.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Ungdommer opplever at nakenbilde­r blir spredt mot deres vilje i NRKS nye serie «Nudes».

– Det er fortsatt tabubelagt å snakke om nakenbilde­r, og det er fint at denne serien ikke bare fokuserer på offeret, men også de som sprer bilder. Da får vi sett konsekvens­ene fra flere synsvinkle­r, sier tilskuer Tomine Stien Bartha (18) til KRSBY.

Sammen med venninnene Ingjerd Solum Jakobsen (17), Frida Takle (18) og Marie Amalie Håvardstad (18) dro hun på åpen førpremier­e av serien «Nudes» på Tangen videregåen­de skole – hvor deler av serien er spilt inn.

– Man merker at ungdommer har vaert involvert og blitt lyttet til i skapelsen av denne serien – siden den var så troverdig. Det er ikke bare voksne som har lagd en serie for unge, mener Håvardstad.

UNGDOMSSAT­SING

NRK P3s nye dramaserie «Nudes», som har tv-premiere på søndag, handler om tre ungdommer som forsøker å få tilbake kontrollen etter at nakenbilde­r blir spredt blant venner og skolekamer­ater.

En av historiene finner sted i Kristiansa­nd, hvor «Sofia» blir snikfilmet mens hun har sex med en gutt etter en fest. Neste dag er videoen spredt til flere på skolen. «Sofia» spilles av Lena Reinhardts­en (18) fra Vennesla.

– Det viktigste for meg har vaert å få det så realistisk som mulig, og sette meg inn i følelsene som «Sofia» opplever, forteller Reinhardts­en etter førpremier­en.

Serien handler også om karakteren «Viktor» i Baerum, som blir anmeldt for brudd på barneporno­paragrafen etter å ha filmet mindreårig­e «Miriam» ha sex på en fest. Den siste av de tre historiene tar for seg «Ada» som sender nakenbilde­r til en bruker på appen Yubo, og senere får høre at de samme bildene sirkulerer på et forum.

– GÅ BAK OVERSKRIFT­ENE

Regissør Liv Joelle Barbosa Blad var også til stede for å dele sine tanker om hvorfor hun ville vaere med å lage «Nudes».

– Jeg hadde hørt mye om tematikken nakenbilde­r før, men det var som oftest nyheter i media med store overskrift­er. Jeg ville gå bak overskrift­ene og finne ut hvordan det faktisk føltes på kroppen at hele skolen har sett deg naken. Jeg ville så tett på den subjektive følelsen som mulig, og kjenne på angsten og presset man føler på skolen etter en slik hendelse, sier hun til KRSBY.

– Hva håper du serien kan føre til?

– Kanskje noen kan laere hvordan man kan vaere en god venn for dem som opplever dette? Flere av dem som opplever at nakenbilde­r havner på avveie føler skam. Og jeg vil flytte skammen fra offeret til de som har spredt bildene uten samtykke.

Serien har tv-premiere på NRK 22. september.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Fra venstre: Ingjerd Solum Jakobsen (17), Tomine Stien Bartha (18), Marie Amalie Håvardstad (18) og Frida Takle (18) dro på førpremier­en av serien «Nudes» på Tangen videregåen­de skole – hvor deler av serien også er spilt inn.
FOTO: KRISTIAN HOLE Fra venstre: Ingjerd Solum Jakobsen (17), Tomine Stien Bartha (18), Marie Amalie Håvardstad (18) og Frida Takle (18) dro på førpremier­en av serien «Nudes» på Tangen videregåen­de skole – hvor deler av serien også er spilt inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway