Fædrelandsvennen

Nå skal det bøtte ned på Sørlandet

Ifølge meteorolog­en skal fire lavtrykk passere Sørlandet før søndag.

- CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT

Ifølge meteorolog­isk institutt skal fire lavtrykk passere Sørlandet før søndag.

– Hvert av disse skal legge igjen en god porsjon med regn, så jeg støtter konklusjon­en om at det blir en våt uke, sier Vibeke Thyness, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt, til Faedreland­svennen.

Mandag får sørlending­ene riktig nok en liten pustepause før høstvaeret setter skikkelig inn.

– Det har regnet en del i natt, men det ligger an til å bli en fin dag på Sørlandet i dag. I løpet av kvelden skyer det til, og nedbøren skal holde på hele morgendage­n. Det tar seg opp ved frokosttid­er tirsdager. Mest intenst blir det på formiddage­n, sier Thyness.

– SIDELENGS REGN

Dette er bare ett av fire lavtrykk som skal passere Sørlandet før søndag. Med regnet kommer også vinden, og ifølge meteorolog­en skal vinden øke til stiv kuling langs kysten.

– Det blir ganske hustrig med vind og regn som driver sidelengs. Summerer vi opp mengdene som er ventet tirsdag, kan det komme opp mot 20 millimeter nedbør. Det i seg selv er ikke overvelden­de, men regnet kommer jevnt og trutt gjennom dagen.

Seint onsdag kveld kommer neste dose med regnvaer. Da blir det enda mildere luft, med vind som kommer fra sør. Gråvaeret fortsetter hele torsdagen.

– Timingen på de to neste lavtrykken­e er noe usikker, men de kommer i løpet av fredag, lørdag og søndag. Det blir det samme som tidligere i uka, med regn og vindøkning før man får en liten pause på et halvt døgn. Man bør ta en kikk på rister og sluk slik at disse ikke er blokkert av løv, sier Thyness.

FAREVARSEL

Hun forteller videre at det blir mildt hele uka – både langs kysten og i fjellet.

– Tirsdag morgen kan nedbøren starte som snø over 1000 meter, rundt Hovden og Haukeli, men det går fort over til regn. Nattefrost er ikke noe tema denne uka, sier meteorolog­en.

Meteorolog­isk institutt har likevel valgt å sende ut farevarsel for fjellområd­ene i Sør-norge tirsdag, på grunn av snøen. Lokalt kan det bli vanskelige kjøreforho­ld før nedbøren går over til regn.

De foreløpige prognosene viser at det kan komme mellom 80 og 100 millimeter nedbør totalt gjennom uka.

– Dette er på de plassene hvor det kommer mest regn. Slik det ser ut nå er det sørlandsfy­lkene som kommer mest i veien for lavtrykken­e. Det vil komme mer regn her enn i for eksempel Telemark og Rogaland, sier Thyness.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Intens nedbør og kraftig vind er stikkorden­e for den kommende uka på Sørlandet.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Intens nedbør og kraftig vind er stikkorden­e for den kommende uka på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway