Fædrelandsvennen

Mot lederskift­e i Venstre

Unge Venstre går ut med støtte til Sveinung Rotevatn som ny partileder. Det kan vaere den første spikeren i den politiske kista til Trine Skei Grande.

-

Søndag går fristen ut for å fremme forslag på ny ledelse i Venstre. Deretter starter en intern prosess i regi av valgkomite­en, som i god tid før landsmøtet i april neste år skal legge fram sitt forslag til hvem som skal utgjøre ledertrioe­n de to påfølgende årene.

Mye tyder på at det blir store utskiftnin­ger. Det er en utbredt oppfatning i deler av partiet at Trine Skei Grande bør avløses neste år. Da har hun sittet i ti år. Skei Grande kan se tilbake på flere gode valg for sitt parti. Blant annet klarte hun det Venstre ikke hadde klart siden slutten av 1960-tallet: å komme over sperregren­sen i to påfølgende stortingsv­alg. Også kommuneval­get i 2015 ble bra for hennes parti, med 5,5 prosent av stemmene. Men i høstens valg buttet det, med 3,9 prosent av stemmene.

Nå mener flere i Venstre at det er tid for fornyelse.

Venstre er et lite parti. Men aldri kjedelig.

Og at en ny leder bør få tiden fra neste vår til å forberede seg fram mot stortingsv­alget i 2021. Men i norsk politikk det skal det vanligvis mye til å kaste en partileder som ønsker seg gjenvalg. Og det har Skei Grande sagt at hun gjør.

Nettopp derfor kan utspillet fra Unge Venstre vaere skjebnesva­ngert for Trine Skei Grande. Når først én aktør setter ord på det, kan det vaere mindre belastende for andre å uttrykke støtte. Hvis det skjer, kan Unge Venstres utspill vaere første skritt i en prosess som ender med at Venstre får ny leder.

Like fullt er det høyst usikkert hvem en eventuelt ny leder blir. Rotevatn har imponert mange i partiet, sin unge alder til tross. Statssekre­taeren i Klima- og miljødepar­tementet ses blant annet som sterk ideologisk og en god debattant. Andre i partiet ønsker seg stortingsr­epresentan­t Abid Raja, som blant annet har en egen evne til å skaffe oppmerksom­het rundt det han foretar seg. Hans voldsomme oppgjør med Frp den siste tiden har også falt i god jord i den delen av partiet som aldri var begeistret for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Atter andre trekker fram stortingsr­epresentan­t Guri Melby.

Venstre er et lite parti. Men aldri kjedelig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sveinung Rotevatn lanseres som en av flere kandidater til å ta over for Trine Skei Grande som Venstre-leder.
FOTO: NTB SCANPIX Sveinung Rotevatn lanseres som en av flere kandidater til å ta over for Trine Skei Grande som Venstre-leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway