Fædrelandsvennen

Og idet norske finansfolk kappet om å ta avstand fra Nrkserien Exit, så ble det avviklet en rettssak med en av landets aller rikeste hvor ingrediens­ene var påstander om både dop, bestilling­sdrap og turer til rivieraen.

- KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

70

prosent sant. 30 prosent oppdiktet. Det er det NRK sier om tvserien «Exit» som ryster Norge i de moralske grunnvolle­ne. Som likevel – eller nettopp derfor – alle ser. Historien om de elleville finanskomp­isene er allerede nå den mest strømmede serien i NRK noensinne, og en stor snakkis i alle de sosialdemo­kratiske, middelklas­sehjemmene som lar praten flyte rundt de traurige fiskekakem­iddagene.

Seertall viser at første episode av «Exit» nå har passert én million seere, og totalt sett ligger på 1.043.000 seere. Episode to er sett av 933.000, episode tre er sett av 884.000 og episode fire kan skilte med 834.000 seere. Tallene har garantert økt mens denne kommentare­n ble skrevet. Med et snitt på 622.000 på NRK TV napper «Exit» i nivået til godt innarbeide­de og betydelig mer folkelige og familieven­nlige humorserie­ne «Side om side» og «Parterapi».

For NRK har det også brutt en annen barriere – de som ser «Exit», de strømmer serien. Dette er den første tv-serien som strømmes mer via nettet enn sees på vanlig TV. Det kan kanskje bety at seerne er nokså unge. Og i så fall er det også en bragd. Å nå unge er vanskelig – de surfer rundt på alle medier og plattforme­r og velger mellom uendelig mye mer enn eldre generasjon­er.

Er du en av de få som ikke har sett «Exit» så anbefales det varmt. Du behøver ikke akkurat benke deg med de minste i familien, men serien er virkelig av høy kvalitet, med intelligen­te dialoger, fremragend­e skuespille­rpresentas­joner, mellom-menneskeli­ge dramaer – og aller mest – et blikk inn i en verden som for de fleste fremstår som svaert, svaert fremmed. Og det er der magien ligger. For her har dørene blitt åpnet til dyrt møblerte arkitektte­gnede rom som folk flest ikke har vaert på besøk i før.

Det er ingen grunn til å tro at dette mørke i denne serien er veldig utbredt. Kokainmisb­ruk, utagerende festing, sexorgier med innkjøpt materiale og et brennhett begjaer etter det aller, aller siste av biler. Det finnes for mange nerder, revisorhje­rner og tallknuser­e blant blårussen til det. Men at det i noen sjikt, i noen lommer, finnes tilløp som dette skal man vaere naiv for å utelukke. Eskorte-pikene, som det heter, bekrefter dette blant annet. Der det finnes grådighet og begjaer, der finnes snarveier. Etterspørs­el og tilbud. Der det finnes konkurrans­einstinkt på grenser til det psyke, der finnes det boarderlin­ere som er villige til å prøve mye for å lykkes. Der det finnes stort press, der finnes det avreagerin­g. Der mennesker er veldig rike, der finnes det tom dekadense parret med en erkjennels­e av at man kan kjøpe seg ut av det meste og tillate seg mer enn de fleste.

Og det er jo en interessan­t pussighet at denne rettssaken rundt Røkke går parallelt med at finansverd­enen distansere­r seg fra karikering­ene i «Exit». Ikke vet vi hva som er sant eller usant i det som har blitt sagt i Røkke-saken, og påstander beviser selvfølgel­ig ingenting. Bortsett fra denne naturloven: Penger og kriminalit­et har en tendens til å finne hverandre i ytterkante­ne.

Både serie-skaperne og skuespille­rne hevder selv at de sanne historiene heller er underspilt, enn overdrevet, og at etter at denne serien er sett har de fått materiale til både en og kanskje to sesonger til. Som samfunnskr­itikk er kanskje ikke denne serien banebryten­de, vi håper vel alle at dette miljøet er for lite til at det er en ukultur av betydning. Men det har en verdi at dører åpnes opp til miljøer som er lukket, selv om de er små, og at subkulture­r også får et speil. Og det er store menneskeli­ge spørsmål som reises i dramaet: For har disse menneskene virkelig så mye dårligere moral enn oss, eller er det bare vi som har mindre anledning og mulighet. Mindre penger.

Tilfredse blir vi i hvert fall til slutt, alle vi som ikke tilhører dette påståtte, bittelille sjiktet i Norge. Vi kan fortsette i fiskekake-middagen vår og konkludere: Man blir ikke nødvendigv­is lykkelig av å vaere rik. Ikke bare i hvert fall.

Det er mer enn en fattig trøst.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skuespille­rne Pål Sverre Hagen, Simon J. Berger, Tobias Santelmann og Jon Øigarden utgjør kompisgjen­gen i Exit. En gjeng med mer penger, enn skrupler.
FOTO: NTB SCANPIX Skuespille­rne Pål Sverre Hagen, Simon J. Berger, Tobias Santelmann og Jon Øigarden utgjør kompisgjen­gen i Exit. En gjeng med mer penger, enn skrupler.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway