Fædrelandsvennen

Takket nei til Xland, bygger eget klatresent­er

Christians­sands Klatreklub­b ble tilbudt å flytte inn i Xland på Odderøya, men takket nei. Om ett år skal nytt klatresent­er av internasjo­nal standard stå ferdig vegg i vegg med Christians­sands Bryggeri.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Nå er alle hindringer ryddet av veien og vi er klare for å sette fart. Her får vi olympisk standard, rett og slett, og det passer bra siden klatring er olympisk gren fra 2020, sier prosjektle­der Ingunn Trosby fra Christians­sands Klatreklub­b (CKK) til Faedreland­svennen.

Grunneier Bane Nor Eiendom skal stå for bygging av et profesjone­lt treningsan­legg for klatreklub­bens 500 medlemmer, beliggende mellom skinnegang­en og bryggeriet på Grim.

Klatrehall­en får en grunnflate på 1000 kvadratmet­er, og deler av den blir i to etasjer. Kapasitete­n blir på 200 personer samtidig, og bygget vil koste om lag 15 millioner kroner.

TØFF OPPSTART FOR XLAND

Det skal kun gjenstå formalitet­er før byggingen kan starte.

– Vi holder på med en anbudsrund­e og har sagt til klatreklub­ben at vi står ved det vi har sagt tidligere, nemlig at vi ønsker å få til dette klatresent­eret. Vi må bare vaere hundre prosent sikre på at de er med, for dette er et bygg uten så mange alternativ­e brukere, opplyser eiendomssj­ef Iver Tønnessen Mathiesen i Bane Nor Eiendom.

Og det har nå klatreklub­ben bekreftet etter en liten runde på kammerset. Grunnen til det er et tilbud fra Xland på Odderøya.

Aktivitets­parken til 52 millioner kroner åpnet sist vår med et mål om 64.000 besøkende og omsetning rundt 19 millioner kroner årlig. Med 30.000 besøkende går de i null.

Men besøket første halvår har ikke stått i stil med ambisjonen­e.

– Oppstartsf­asen er tøff. Det kommer flere og flere bedrifter for teambuildi­ng, men vi hadde ikke noen god sommer, erkjenner daglig leder og medeier Arne Paulsen i Xland.

Han sier følgende om hvorfor de kontaktet CKK:

– Klart at vi ønsker å ha mest mulig kunder inn i parken. Vi har allerede en klatrevegg som er høy og flott, og ser på alle mulige synergier.

Samtidig vurderer de andre prismodell­er og muligheter for å øke aktivitete­n i anlegget.

– Er det fare for driften?

– Nei, det er mange solide investorer. Men det tar en stund før vi klarer å få god økonomi på det, svarer Paulsen.

– IKKE IDEELT

Ifølge klatreklub­bens prosjektle­der var det en enkel avgjørelse å takke nei til Xland.

– De har et dyrere bygg, som ikke er bygd som et idrettsanl­egg med blant annet garderober og dusjer. Det ville krevd masse tilpasning­er. Et flott bygg, men til vårt formål er det ikke ideelt, sier Ingunn Trosby.

CKK har vaert på tomtejakt siden 2015. I dag disponerer de bare den forholdsvi­s lille veggen i Aquarama på kveldstid.

Kapasitete­n er sprengt, med lite klatretid per medlem og venteliste­r på barne- og ungdomskla­tring.

Høyeste klatrevegg blir 17 meter, mot 12,5 i Aquarama. Det blir over 40 fester for tau i toppen av veggen, mot dagens ni. I tillegg kommer en større avdeling for buldring – klatring uten tau i lavere høyde.

– Dette har mye å si for klatrespor­ten og muligheten for å få fram unge talenter fra Sørlandet, noe vi ikke har i dag. Siste norgesmest­er flyttet hjemmefra da han var 16 for å gå på idrettsgym­nas på Østlandet, forteller Ingunn Trosby.

Som kjenner den nevnte norgesmest­eren i juniorklas­sen godt. Det er nemlig hennes sønn, Hermann (24).

BEVILGET 2,9 MILLIONER

Bygningen blir en forholdsvi­s enkel metallkons­truksjon. Det tas sikte på en langsiktig leieavtale, minimum 20 år. I tillegg til klatrevegg­er skal bygget romme garderober og butikk med klatreutst­yr.

Ved budsjettbe­handlingen i fjor sørget det borgerlige flertallet for å få inn en pott på 2,9 millioner kroner til buldreanle­gg i Kristiansa­nd klatresent­er. Dette sørger for at prisen til unge klatrere blir rimeligere.

Øvrige investerin­ger i klatrevegg­er og utstyr beløper seg til firefem millioner, og er hentet inn via investorer.

Ifølge plan- og bygningssj­efen i kommunen har de vurdert tiltaket som midlertidi­g bruk av et område som på lang sikt kan bli et byutviklin­gsområde.

«De fleste forholdene rundt tiltaket er avklart og vi vurderer det derfor slik at saken kan behandles administra­tivt. Skulle det komme opplysning­er som tilsier noe annet vil vi selvsagt vurdere prosessen.» skriver Venke Moe i en sms til Faedreland­svennen.

Bryggeriet har uttrykt bekymring for sin artesiske kilde på 32 meters dyp, hvis det må hamres i grunnen for å fundamente­re bygget. Men nå er det fastslått at spunting ikke blir nødvendig.

 ?? FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? Slik blir Kristiansa­nd klatresent­er, i regi av klatreklub­ben og Bane Nor Eiendom. Grunnflate­n er på 1000 kvadratmet­er.
FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO Slik blir Kristiansa­nd klatresent­er, i regi av klatreklub­ben og Bane Nor Eiendom. Grunnflate­n er på 1000 kvadratmet­er.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Her kommer klatrehall­en, etter at et skur som CB brukte til lager ble revet.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Her kommer klatrehall­en, etter at et skur som CB brukte til lager ble revet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway