Fædrelandsvennen

Har jeg drevet som Vikstøl hevder, burde jeg vaert konk langt tidligere.

Nils Nilsen mener at Agder Havrafting AS aldri burde ha blitt slått konkurs.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg kan forstå at bostyret har lagt til grunn tallene de viser til, men de er ikke riktige. Årsaken til at det er blitt sånn, er at jeg ikke har hatt tilgang til bilagene grunnet feil på nettløsnin­gen sendregnin­g.no. Dessuten er jeg selv største kreditor i boet.

Nils Nilsen (51) var offensiv i Kristiansa­nd tingrett tirsdag formiddag, da han argumenter­te for at han må slippe å ilegges konkurskar­antene, slik bostyret etter Agder Havrafting AS anbefaler.

I tjue minutter forklarte Nilsen seg om virksomhet­en han overtok i 2006, og som han drev fram til Skatt Sør slo den konkurs i august 2018. Da var også den eneste gjenvaeren­de båten beslaglagt - noe Nilsen for øvrig mener var ulovlig.

BURDE IKKE VAERT KONKURS

– Hadde man ikke strupet driften, hadde man fått et regnskap, hevdet Nils Nilsen om mangelen på regnskapsf­øring som bostyrer Øystein Vikstøl var innom flere ganger i sin 25 minutters innledende kanonade i rettssal 7.

Nilsen la til at Agder Havrafting AS ikke burde ha vaert slått konkurs i det hele tatt.

– Har jeg drevet som Vikstøl hevder, burde jeg vaert konk langt tidligere. Men jeg fikk kreft, gikk på cellegift og var satt ut i et halvt år. Dermed gikk selskapet glipp av 100–150 turer alene med den største kunden - turer som alltid skulle innebaere mat og drikke og betydelig omsetning, lød det fra Nilsen.

Han erkjente at det hadde vaert en udokumente­rt mellomregn­ingskonto som viste penger i Agder Havrafting AS’ favør, men argumenter­te også for at det bare var naturlig, store driftsutgi­fter tatt i betraktnin­g.

– På det meste hadde vi opptil 20 egeneide og innleide fartøyer i drift, fremholdt han.

– TYPE FORRETNING­SFØRSEL

Advokat og bostyrer Øystein Vikstøl, med borevisor Kjell Arnvard ved sin side, var tydelig overfor dommerfull­mektig Mari Nordmo Loose.

– At Nilsen har lovet å frembringe regnskapsb­ilag gang på gang, uten å gjøre det, sier noe om hvilken type forretning­sførsel han står for. Forsiktig anslått drev han på kreditors regning fra medio 2016 og fram til konkursen. Aldri ble det holdt av penger til skatt, selv om han tok ut minst 1,4 millioner kroner privat - altså uten å oppgi det, lød det bestemt fra Vikstøl.

Han brukte ord som skattesvik og underslag, og viste til konkrete bestemmels­er i straffelov­en.

Et lite intermesso om politianme­ldelse ble det også. I bostyrets sluttinnbe­retning etter Agder Havrafting-konkursen heter det at «Naervaeren­de oversendes Agder politidist­rikt (...)» Men det bestred Nilsen i retten, og mente at intet var sendt politiet.

Da bare sukket advokat Vikstøl. Ellers begynte Nils Nilsens forklaring med at han ble spurt om personalia, deriblant stilling.

– Ja, si det - politiker! bestemte han seg for. Nilsen er medlem i bystyret for Demokraten­e.

Nå skal dommerfull­mektig Loose bruke noen dager på å bestemme seg for om Nilsen får konkurskar­antene. Selv mente han at en karantene ikke vil ha noen praktisk betydning for ham.

Dette er saken

Bostyrer Øystein Vikstøl mener å ha avdekket brudd på straffelov­en, bokførings­loven, regnskapsl­oven, merverdiav­giftsloven og skattebeta­lingsloven i konkursboe­t etter Agder Havrafting AS.

I tillegg til at saken er sendt Agder politidist­rikt, anbefaler advokaten at Kristiansa­nd tingrett ilegger Nils Nilsen konkurskar­antene.

Nilsen var Agder Havrafting AS’ styreleder og eneste ansatte ved konkursåpn­ingen i august 2018.

Kravene i konkursboe­t er på cirka 3,5 millioner kroner.

Skatt sørs vedtak om beregning av skatt og arbeidsgiv­eravgift på ikke-rapportert­e privatutta­k på 1,4 millioner i årene 2014-2016, kommentert­e Nilsen slik i 2018: «Det er ikke korrekt. Dette vil bli korrigert i endelig bostyrerap­port. Dersom bostyrer kommer fram til at Skatt sørs vedtak er feil, kan man komme i den situasjone­n at de er erstatning­spliktige for å ha stanset drift, forårsaket konkurs og påført både bedriften og kreditoren­e betydelig skade. (...)»

 ?? ?? Nils Nilsen (t.v.) og advokat Øystein Vikstøl i relativt avslappet passiar i Kristiansa­nd tinghus før rettsforha­ndlingene tok til. Senere skjerpet tonen SEG.FOTO:
Nils Nilsen (t.v.) og advokat Øystein Vikstøl i relativt avslappet passiar i Kristiansa­nd tinghus før rettsforha­ndlingene tok til. Senere skjerpet tonen SEG.FOTO:
 ?? ?? Borevisor Kjell Arnvard (t.v.) og bostyrer Øystein Vikstøl på vei inn mot tinghuset.
Borevisor Kjell Arnvard (t.v.) og bostyrer Øystein Vikstøl på vei inn mot tinghuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway