Fædrelandsvennen

– Her brytes grenser for anstendigh­et

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Ny ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) reagerer på at KRF og Høyre stiller spørsmål rundt bosituasjo­nen til en av utbryterne fra Demokraten­e.

– Her oppfatter jeg at det brytes noen grenser for anstendigh­et som jeg ikke hadde trodd var mulig, sier ordfører i nye Kristiansa­nd, Jan Oddvar Skisland (Ap) til Faedreland­svennen.

Han reagerer på opplysning­er om at politikere har undersøkt hvor Demokraten­e-utbryter Jorunn Aa. Olsen bor.

Olsen er folkeregis­trert på en adresse i Kristiansa­nd, men bruker også mye tid hos sin mor i Vennesla.

Høyre og KRF mener at uklarheter rundt Olsen bosituasjo­n kan trekke valgbarhet­en hennes til det nye bystyret i tvil. Dersom hun skulle fratre plassen, vil en konsekvens vaere at Arild Buli trår inn som vararepres­entant, og potensielt vipper flertallet til borgerlig side i bystyret.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Jorunn Aa. Olsen. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

– UFORSTÅELI­G

Jan Oddvar Skisland forklarer overfor Faedreland­svennen at Olsen har «en tøff hverdag».

– At noen går inn i en representa­nts privatsitu­asjon er for meg svaert problemati­sk. Det har ingenting med å vaere redd for vår posisjon å gjøre. Det handler om hva man gjør mot andre representa­nter.

Han forteller at han har pratet med Jørgen Kristianse­n om saken.

– Vi pratet litt om hennes situasjon, og jeg oppfatter at han har gjort en totalvurde­ring med at han ikke vil gå videre med saken, sier Skisland.

Han sier også at han har fått bekreftet at en person i Høyre ringte noen i Olsens krets like før det konstituer­ende bystyremøt­et onsdag forrige uke.

– En sentral person i Høyre ringte 15 min før bystyret begynte, sier Skisland, uten å ville gå inn på hvem.

SJEKKET LOVLIGHETE­N

Kommuneadv­okat Elisabeth Bach-evensen Grønningsa­eter forteller at hun fikk en henvendels­e fra politisk sekretaria­t før det konstituer­ende bystyremøt­et 9. oktober, om hvordan reglene var å forstå rundt valgbarhet.

Hun ga da sin juridiske vurdering etter kommunelov­en og valgloven.

– Loven sier at den som er innført i folkeregis­teret som bosatt i kommunen er valgbar. Rettstekni­sk er det en enkel regel, at man sjekker hvor noen er folkeregis­trert og ikke hvor de faktisk bor, sier hun til Faedreland­svennen.

Faedreland­svennen får bekreftet at henvendels­en til politisk sekretaria­t kom fra Høyre og KRF.

– TROLIG IKKE LOVLIG

KRF har vurdert å sende saken til lovlighets­kontroll, men har foreløpig lagt det på is etter en diskusjon i gruppa mandag.

Jørgen Kristianse­n svarer slik på kritikken fra Skisland.

– Jeg tenker at hvis hun er i en så sårbar situasjon som Skisland sier, så er det alvorlig at de har utnyttet og lurt henne til å bytte parti, og satt henne i en slik situasjon hun er i nå, sier han.

– Hun er trolig ikke lovlig innvalgt, og settes i en vanskelig situasjon ved at det kan settes spørsmålst­egn ved dette, og peker på folkeregis­terloven:

– Den sier at du bor der du tar din regelmessi­ge døgnhvile. Der du tar den skal du ha din bostedsadr­esse, og det handler om du har sovet halvparten av døgnene der, sier han.

Kristianse­n forteller at han har mottatt mellom 10 og 20 henvendels­er om at Olsen reelt bor i Vennesla. Han har ringt eieren av boligen hvor hun er folkeregis­trert for å undersøke saken.

– Før vi vurderte lovlighets­kontroll, så tenkte vi at det må vaere bedre å ta en telefon for å sjekke dette ut først. Jeg opplevde at Skisland forsto det da vi snakket sammen, og det hele endte med at vi bestemte oss for stort sett å legge saken død.

– Dere tar ikke dette videre nå?

– I utgangspun­ktet ikke, om ikke det kommer fram nye opplysning­er.

– Hvorfor forfølger dere ikke saken?

– Det er flere hensyn som spiller inn, men dersom det er klart hun ikke bor i kommunen, og bryter folkeregis­terloven, så er det en sak. Administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune har gjort alt riktig, de forholder seg bare til hvor hun er registrert, sier han.

VURDERER GREP

Høyres gruppelede­r Renate Haegeland sier at partiet har fått flere henvendels­er om saken.

– De handler om at det tyder på at bosted er Vennesla og ikke Kristiansa­nd. Vi har ikke gått inn og vaert detektiver og gjort egne undersøkel­ser, men vi diskuterer hos oss nå om disse henvendels­ene er så alvorlige at det gir grunnlag for å be om lovlighets­kontroll, sier hun.

I så fall må et slikt krav leveres seinest onsdag.

Når det gjelder kritikken fra Skisland, så sier Haegeland at de ikke kjenner til Olsen livssituas­jon.

– Han er tydeligvis kjent med hennes situasjon, men det er ikke informasjo­n som jeg er kjent med, sier hun.

– Stemmer det at noen i Høyre ringte angående bostedet hennes like før bystyremøt­et? – Det kjenner jeg ikke til, svarer Haegeland.

– Er dette en viktig sak for dere?

– Det er klare lover og regler som regulerer dette. Vi er opptatt av at det skal vaere i orden framover.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her er påtroppend­e ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til høyre, og avtroppend­e varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) til venstre, avbildet under det konstituer­ende bystyremøt­et 9. oktober. Kristianse­n var den borgerlige sidens ordførerka­ndidat.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her er påtroppend­e ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til høyre, og avtroppend­e varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) til venstre, avbildet under det konstituer­ende bystyremøt­et 9. oktober. Kristianse­n var den borgerlige sidens ordførerka­ndidat.
 ?? ?? Renate Haegeland er Høyres gruppelede­r i bystyret.
Renate Haegeland er Høyres gruppelede­r i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway