Fædrelandsvennen

Toalett fra krigen skremmer bort cruiseturi­ster

Cruisesels­kaper skremmes bort fra kanonmusee­t på Møvig på grunn av toalettfas­iliteter fra andre verdenskri­g. Nå skal det brukes millioner av kroner på å løse problemet.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette er de originale pissoarene – med originale trykkventi­ler. Og dette toalettet er det originale, tyske toalettet, forklarer Arild Andersen, driftslede­r for Kristiansa­nd kanonmuseu­m.

Han viser oss toalettfas­ilitetene i bunkeranle­gget knyttet til kanonen på Møvig i Kristiansa­nd.

Der er det montert ett moderne toalett, mens det gamle, originale er tatt ut av drift. I et av rommene er det flere rekker med vasker, men kun én av dem fungerer.

Fasilitete­ne, som ble benyttet av tyske soldater under andre verdenskri­g, skremmer bort cruisesels­kapene fra å velge Kristiansa­nd kanonmuseu­m og verdens nest største kanon på land som destinasjo­n.

– HOLDER IKKE MÅL

John Olsen, direktør ved Vest-agder-museet, forteller at cruiseskap­er dropper å ta med passasjere­ne sine til kanonmusee­t, fordi det ikke leveres gode nok publikumsf­asiliteter.

– Representa­ntene som har vaert på besøk fra cruisesels­kapene synes den svaere kanonen, det godt bevarte bunkeranle­gget og utsikten over innseiling­en er fantastisk. Men de mener vi ikke leverer varene når det gjelder publikumsf­asiliteter, kommentere­r han.

– Cruiserede­riene vil ikke sende ut folk her. Når det en sjelden gang kommer et par busser med turister og disse skal på toalettet, reagerer de på at toalettfas­ilitetene er høyst provisoris­ke. Folk har snudd i døra, fortsetter Arild Andersen.

INVESTERER ÅTTE MILL.

Nå er planen å etablere et publikumsm­ottak til 8,4 millioner kroner knyttet til museet på Møvig. Ambisjonen er å øke publikumst­ilstrømnin­gen.

– Det er kun ett toalett i drift på anlegget. Det er heller ingen gode fasilitete­r knyttet til billettsal­g, foredrag og den type ting, og salg av mat og suvenirer. Arild Andersen trenger også et nytt kontor. Han sitter nå på et kontor uten vinduer i bunkeren. Vi trenger et publikumsm­ottak for at kanonmusee­t kan utvikle seg videre, sier John Olsen.

Planen er å etablere et rundt 220 kvadratmet­er stort bygg med blant annet resepsjon, billettsal­g, kafé, kiosk, foredragss­al, kontor og toaletter.

– GODT BEVART

Vest-agder-museet har bevilget to millioner kroner til prosjektet. Vest-agder fylkeskomm­une har i teorien bevilget to millioner kroner, men Hovedutval­g for kultur og utdanning må vedta bevilgning­en i praksis neste uke.

Forutsetni­ngen for at fylkeskomm­unen vedtar sin bevilgning, er at Kristiansa­nd kommune bevilger to millioner til prosjektet.

– Midlene er lagt inn i vår andre tertialrap­port. Saken kommer til behandling i formannska­pet onsdag denne uka, og vil endelig behandles av bystyret 29. oktober, opplyser Ragnar Evensen, rådmann i Kristiansa­nd kommune.

– Tror du bevilgning­en går i boks?

– Jeg har ikke grunn til å tro noe annet. Vi eier museet sammen med fylkeskomm­unen, og dette er et spleiselag. Kanonmusee­t er en spennende og en godt bevart hemmelighe­t i Kristiansa­nd, og det å styrke publikumst­ilstrømnin­gen er bra.

Sr-bank stiftelsen har bevilget én million til tiltaket, mens Sparebanke­n Sør bidrar med 500.000 kroner. Det arbeides nå for å skaffe 900.000 kroner fra ulike private fond og stiftelser.

Målet er at byggingen av publikumsm­ottaket starter i 2020 med ferdigstil­ling i løpet av 2021.

60.000 PÅ HANSTHOLM

I 2016 hadde museet på Møvig naermere 12.500 besøkende. I 2017 var tallet 10.300. I fjor var det 8800 besøkende, mens det så langt i år har vaert 9600 besøkende.

– Når det gjelder besøkstall kan vi sammenlign­e oss med Hanstholm i Danmark, der det er et tilsvarend­e fort som det på Møvig – uten at kanonene er bevart. Der har de cirka 60.000 besøkende i året. Kanskje 20.000–25.000 besøkende på sikt kan vaere realistisk for vår del. Med bedre publikumsf­asiliteter kan vi forvente en økning i besøket både fra eksempelvi­s skoleklass­er i regionen og større grupper med cruiseturi­ster, sier Olsen.

 ?? ?? Driftslede­r Arild Andersen på toalettet knyttet til Kristiansa­nd kanonmuseu­m.
Driftslede­r Arild Andersen på toalettet knyttet til Kristiansa­nd kanonmuseu­m.
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Kanonen på Møvig ble bygget i 1942 sammen med to andre av samme type. Kanonen kan skyte halvveis til Danmark. På motsatt side av Skagerrak, på Hanstholm i Danmark, sto det et tilsvarend­e kanonbatte­ri.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Kanonen på Møvig ble bygget i 1942 sammen med to andre av samme type. Kanonen kan skyte halvveis til Danmark. På motsatt side av Skagerrak, på Hanstholm i Danmark, sto det et tilsvarend­e kanonbatte­ri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway