Fædrelandsvennen

Hasjsalg ved barneskole

Politiet i Mandal er bekymret for stadige meldinger om salg og bruk av narkotika i området ved skolene og Mandalshal­len i sentrum.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det utføres av en gruppe i 12–18-årsalderen, forteller politibetj­ent Ronni Ellefsen ved forebyggen­de enhet på politistas­jonen i Mandal.

Nå settes det inn betydelig ressurser med økt tilstedeva­erelse av voksne i området som kalles Speilen. Det handler om vektere, men også mange foreldre som vil vaere dagravner. Som er det samme som natteravne­r, men altså på dag- og kveldstid i stedet.

Før helga sendte Furulunden barneskole ut melding til foreldrene om at de var blitt kjente med at barn og ungdom var tilbudt kjøp av hasj rundt skateparke­n. Samtidig oppfordrer skolen foreldrene om å vaere sammen med barna i dette området på fritiden.

Også håndballkl­ubben har uttrykt bekymring. Daglig leder for MHI Håndball, Kristian Waage, sendte nylig ut en skriftlig meddelelse til sine trenere der det blant annet står:

– TRUENDE OPPFØRSEL

«Som sikkert mange har fått med seg er det oppstått en kjedelig situasjon med tanke på noen ungdomsgje­nger som oppholder seg i områdene rundt, og inne i Mandalshal­len. Noen av disse ungdommene har opptrådt truende ovenfor andre og skaper en usikkerhet (...). Faktum er at det blant enkelte forekommer både rus og truende oppførsel».

– Jeg har sett uheldige episoder utenfor hallen med utagerende oppførsel overfor politiet. Når det samtidig går rykter om kjøp og salg av narkotika skaper det usikkerhet, sier han.

SKAPER UBEHAG

Ellefsen forteller at de en stund har vaert oppmerksom på samling av gjenger med barn og unge på Speilen som skaper ubehag.

– Det har vaert skadeverk, rakettopps­kyting og skremmende oppførsel. I tillegg kommer altså mistanken om bruk av cannabis, sier han.

Han sier at politiet ikke konkret har anholdt noen som har solgt eller brukt narkotika i betongpark­en i høst.

– Men vi vet hvilke personer det handler om. Derfor skal vi ta en prat med dem og foreldrene, sier han.

VOKSNE VIL BIDRA

Anette Strandmyr Fidje er ansvarlig for rus- og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak i Mandal kommune. Hun jobber for tiden med å koordinere alle de voksne som ønsker å gå som dagravner.

– Det er et veldig engasjemen­t. Vi har laget en Facebook-side der det på kort tid har meldt seg over 200 voksne som ønsker å bidra, forteller hun.

Hun sier at hun har kjent til problemati­kken på Speilen en tid.

– Vi har hørt om ungdom som røyker cannabis åpenlyst. Også bruk av el-sigarett er hyppig brukt, sier hun.

MER LIBERAL HOLDNING

Ellefsen tror den nasjonale trenden med lavere terskel for å bruke cannabis har nådd Mandal.

– Undersøkel­ser tyder på at ungdom har fått en mer liberal holdning og faerre ser på cannabis som farlig. Det er en stor bekymring for oss, sier han.

Ellefsen sikter blant annet til årets Ungdata-undersøkel­se som forteller at 40 prosent av elevene på videregåen­de skole har blitt tilbudt cannabis det siste året. Andelen har økt de siste årene.

– Det gjelder derfor å ta dette på stort alvor og sette inn de tiltak som vi finner naturlige, sier han.

MER OPPSYN

Ellefsen sier at også politiet vil ha Speilen-området under større oppsyn etter det som nå har kommet fram.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Anette Strandmyr Fidje, ansvarlig for rus- og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak i Mandal kommune og politibetj­ent Ronni Ellefsen ved forebyggen­de enhet på politistas­jonen i Mandal i betongpark­en der det har vaert salg og bruk av cannabis i høst. Nå settes det inn tiltak for å demme opp mot dette miljøet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Anette Strandmyr Fidje, ansvarlig for rus- og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak i Mandal kommune og politibetj­ent Ronni Ellefsen ved forebyggen­de enhet på politistas­jonen i Mandal i betongpark­en der det har vaert salg og bruk av cannabis i høst. Nå settes det inn tiltak for å demme opp mot dette miljøet.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her ved Betongpark­en har det vaert flere episoder med ungdomsgje­nger som selger og bruker narkotika. I bakgrunnen Furulunden barneskole som har bedt foreldrene vaere sammen med barna i området på fritiden.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her ved Betongpark­en har det vaert flere episoder med ungdomsgje­nger som selger og bruker narkotika. I bakgrunnen Furulunden barneskole som har bedt foreldrene vaere sammen med barna i området på fritiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway