Fædrelandsvennen

Sørlandsse­nteret ikke lenger blant de fem største

Sørlandsse­nteret faller på listen over kjøpesentr­ene i Norge der det handles mest. Ledelsen sier kommunen ikke lar dem ta del i utviklinge­n.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Omsetninge­n på Sørlandsse­nteret falt fra 2017 til 2018. I år skulle trenden snus, men det skjedde ikke i årets tre første kvartal.

I de årets første ni måneder omsatte Sørlandsse­nteret for 1,701 milliarder kroner. Det er ned sju millioner kroner fra året før.

Nedgangen er ørliten, men har betydning for rangeringe­n av Norges største sentre målt i omsetning.

PASSERT AV STORO

Sørlandsse­nteret har i flere år vaert Norges største når man ser på antall kvadratmet­re. Målt i hvor mye butikkene selger har senteret frem til og med i fjor vaert nummer fem i Norge. Storo Storsenter har holdt sjetteplas­sen.

Nå har imidlertid Storo opplevd en vekst på 11 prosent det siste året. Samtidig har senteret i Kristiansa­nd i praksis stått stille. Dermed er det Storo som nå er inne på topp 5-listen, og Sørlandsse­nteret er nummer seks.

Tallene kommer frem i siste kjøpesente­rrapport fra Kvarud Analyse. Rapporten tar for seg de 60 største sentrene i Norge. I Aust- og Vest-agder er kun Sørlandsse­nteret på denne listen.

ØKNING I VEST-AGDER

Tore Kvarud som lager listen opplyser til Faedreland­svennen at kjøpesente­rne i Vest-agder totalt sett økte omsetninge­n med 0,8 prosent i årets ni første måneder. I Austagder falt omsetninge­n i samme periode med 0,4 prosent.

I forhold til Sørlandsse­nteret bemerker Kvarud at en dagligvare­forretning la ned i november, mens det åpnet ny i april. Dette har naturligvi­s påvirket tallene.

– Meny sto for tre prosent av omsetninge­n vår. Vi har ikke en ny tilsvarend­e stor aktør, men vi er godt fornøyd med Coopextra som har prestert godt fra åpningen i april, sier senterlede­r Liv Andersen.

MARERITT FOR THON

Både Storo Storsenter og Sørlandsse­nteret er eid helt eller delvis av Olav Thon-gruppen. For under en måned siden sammenlign­et eier og milliardae­r Olav Thon disse to sentrene under en rettssak.

– På Storo-senteret i Oslo har vi kino og kan utnytte de samme parkerings­plassene dobbelt. Restaurant­er gjør også kjøpesentr­e til hyggelige plasser å gå, og demmer opp for konkurrans­en fra netthandel. Men i Sørlandsse­nteret skal det ikke vaere noe annet enn rendyrket varehandel. Kristiansa­nd må vaere den eneste kommunen i verden med en slik holdning! sa Thon i rettssaken som handlet om et eiendomssa­lg.

Da fortalte Thon også at investerin­gen i Sørlandsse­nteret var et mareritt for dem.

4,9 MILLIONER BESØKENDE

I fjor var det 4,9 millioner besøkende på Sørlandsse­nteret. De sørget for en omsetning på 2,468 milliarder kroner, noe som var en nedgang på 39 millioner fra året før.

Da tallene ble kjent i april sa senterlede­r Liv Andersen at hun håpte på en økning i antall besøkende i 2019.

– Vi er godt fornøyd med prestasjon­ene til butikkene på senteret, sier Andersen nå. Hun trekker også frem at de ikke konkurrere­r på lik linje med dem som er foran seg.

– Vi får dessverre ikke utvikle oss i takt med de strukturel­le endringene som finner sted i samfunnet. Det går mer mot bespisning, opplevelse­r og underholdn­ing. På grunn av regulering­splanen får ikke vi delta i denne utviklinge­n, sier Andersen.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Kundene handler mindre på Sørlandsse­nteret, ifølge tall fra Kvarud Analyse.
FOTO: ROALD ANKERSEN Kundene handler mindre på Sørlandsse­nteret, ifølge tall fra Kvarud Analyse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway