Fædrelandsvennen

Ikke flere priser til Thunberg og klimaaktiv­istene

-

Dette er Greta Thunbergs egne ord. Og nok en gang blir jeg imponert av 16-åringen.

Hun vil ha handling, ikke priser. Selv mente jeg hun var en opplagt kandidat, men det verden trenger er en bevegelse slik den Thunberg har skapt. Den vil fortsette å vokse med eller uten pris.

Ekspertene tvilte og fikk rett. Forsknings­leder ved Institutt for fredsforsk­ning (PRIO) uttalte seg i forkant av fredsprisu­tdelingen og pekte på at komiteen ville få problemer med å forklare sammenheng­en mellom klima og konflikt. Dersom det er tilfelle, må komiteen skjerpe fremtidsut­siktene sine. Thunberg kjemper for en verden der knapphet om ressurser ikke lenger er en kilde til konflikt. Hun evner å se fremover og frykten hennes er basert på den utviklinge­n vi vil få dersom ikke verdenssam­funnet gjør nok.

«Et godt valg av juryen og en verdig vinner, mer klimahandl­ing og mindre priser» Det var Thunbergs respons da det ble klart et hun ikke vant årets fredspris. Nok en gang viser hun et bemerkelse­sverdig perspektiv.

Om komiteen ikke er moden for å gi Thunberg prisen – som hun helt klart har fortjent, er det bare til det beste for klimakampe­n i følge Thunberg selv. Bevegelsen vil ikke ha klapp på hodet, de vil ha offensive politikere mer tøffere og tydeligere prioriteri­nger.

Thunberg provoserer og debatten rundt henne er polarisert. Samtidig mobilisere­r den ved at saken settes på dagsorden og flere engasjerer seg for klimaet enn noen gang. En pragmatike­r som meg selv tenker gjerne at vi trenger de riktige løsningene, ikke de raskeste. Baksiden med den tankegange­n kan fort bli «too little too late»

Ungdomsopp­røret Gretha Thunberg på imponerend­e vis har mobilisert er på vei til å befeste seg hos de eldre. Snart vil også vi over 30 år forstå alvoret og ta enda tydeligere grep i våre liv og i våre politiske prioriteri­nger.

Fredsprise­n er ikke er det klimakampe­n trenger akkurat nå. Vi trenger krigere i metaforisk forstand, som Greta. Hun går i front for oss alle. En 16 år gammel jente som står støtt i stormen selv når verdens mektigste president gjør narr av henne er det vi trenger. Greta Thunberg tåler mer enn de fleste av oss, og hun har ikke tenkt å gi seg. Hun bidrar til å skape en endring vår fremtid er helt avhengig av. TOVE WELLE HAUGLAND, sentralsty­remedlem, Kristelig Folkeparti

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway