Fædrelandsvennen

Interpella­sjon fra avtroppend­e navnekomit­é

-

Navnene på møterommen­e i Rådhuskvar­talet ble politisk vedtatt den 15. januar 2014, og i løpet av året ble rommene skiltet.

Navnsettin­gen fungerer godt i dag. Men komiteen hadde dypere intensjone­r med valg av kvinner og tema.

Visjonen var at kvinnene som ble foreslått skulle represente­re mer enn bare seg selv. Vårt ønske var å markere kvinnenes store innsats på forskjelli­ge arenaer gjennom byens historie – den som historiker­ne har oversett. Dette ønsket vi å synliggjør­e på veggene som kunst – som informasjo­n og dekorasjon.

Anna Jensen var en av syv kvinner som ble valgt inn i bystyret i 1901. Disse kvinnene var landets første folkevalgt­e kvinner som fikk politisk makt. Det er ingen grunn til at de andre seks kvinnene skal glemmes.

Mathilde Henriksen var landets første kvinnelige politibetj­ent. Hun gikk inn i et typisk mannsdomin­ert yrke. Slik ble hun pioner.

Henriette Bie Lorentzen var en av mange kvinner som gjorde en heroisk innsats under verdenskri­gen.

Karen Bilzing var byens første ansatte jordmor. Hun banet vei i pleie- og omsorgssek­toren.

Antonette Braarvik ble i 1946 direktør på Eg sykehus. Kristiansa­nd har vaert en pionerby på dette feltet.

Gerda Ring var skuespille­r og instruktør.

Alette Dorothea Thaulow var sentral da byens eldste forening « Det dramatiske Selskab» ble etablert.

Anna Jakobsen reiste som første norske kvinne til Kina som misjonaer i 1885. Mange kvinner fulgte i hennes spor.

Else Marie Jakobsen var byens første betydelige formende kunstner blant kvinnene. Hun ble laeremeste­r for yngre kunstnere.

Vi er klar over at ordføreren ikke kan gi løfter på vegne av det kommende bystyret. Derfor formulerer vi spørsmålet slik:

Er Harald Furre - eller andre bystyrerep­resentante­r - innstilt på å innfri avtroppend­e navnekomit­és ambisjoner? Vi stiller gjerne vår kompetanse til disposisjo­n. ERNST HÅKON JAHR HELENE KNUDSEN HARALD SØDAL

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway